Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

A sokoldalú üvegtégla

Napjainkban, amikor a tervezők képzeletének szinte semmilyen anyag nem szab határt, az üvegtégla felhasználási területéről is elmondhatjuk, hogy olyan sokoldalú, amilyenre sokan nem is gondolnának.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Az üvegtéglát már nemcsak építkezés alkalmával lehet felhasználni, hanem a felújításoknál is érdemes vele számolni. Ahhoz képest, hogy régen az üvegtégla csak ablakpótló szerepet töltött be, mára a technika fejlődésének és a kor igényeinek köszönhetően ez megváltozott.

lakberendezes_belsoepiteszet_uvetegla

Ha válaszfal, térelválasztó, vagy belső közlekedő folyosó

Ami mindenki számára közismert, hogy egy üvegtégla válaszfal – legyen az egyenes, vagy ívelt – megnyitja, légiessé varázsolja a teret (bár célja, hogy elkülönítsen két lakrészt, mégis fényáteresztő képességének köszönhetően optikailag nem töri meg annyira). Tompítja, finomítja a belső határokat a rajta áthatoló puha, szórt fénnyel. Természetesen mindezt leginkább akkor, ha fehér színt választunk. Ma már az üvegtégla több színben is kapható. Aki merészebb, az is talál ízlésének megfelelőt: gyári színezett, anyagában színezett, mart- és matricázott kézműves alkotásokat. Mielőtt eldöntenénk, hogy milyen típust választunk, és hova tervezzük be, ne hagyjuk figyelmen kívül az alapvető funkciót: a fehér, víztiszta üvegtéglák a fény 80-95 százalékát áteresztik, a homokfújtak (ezek már matt színűek) csak az 50 százalékát, a színezett üvegtéglák viszont a fény 70-80 százalékát is átengedhetik.

lakberendezes_belsoepiteszet_uvetegla

A hatszögletű, illetve négyszögletű sarokelemek lehetővé teszik a hullámos, vagy törtvonalú terek megvalósítását is.

És mi a helyzet a hangszigeteléssel? Mi a teendő, ha gyermekünk divatdiktátor, vagy csak szereti a 80-as évek érzését és üvegtéglához ragaszkodik, emellett még bömböl a zene a szobájában? Aggodalomra nincs ok. Üvegtégla szakértők szerint, ha az üvegtégla fal jól van megépítve, térelválasztóként úgy hangszigetel, mint egy 80 mm vastag tömör téglafal, vagy egy majdnem 100 mm vastag betonfal (ez 40 dB léghang-gátlás, de lehet akár 50 dB-es érték is).

lakberendezes_belsoepiteszet_uvetegla

Ha gyermekünk még kicsi, akkor az üvegtéglás kialakításnál a gyermekszoba közlekedőbe nyúló sarkot célszerű lekerekítve megépíteni.

Amennyiben valaki szereti az üvegtéglát, különösen érdemes kihasználni a lehetőséget, ha a házának, vagy lakásának nagy ablakai vannak. Az üvegtéblából készült válaszfalak szinte varázslatos hangulatot kölcsönöznek nappali fényben a homályos, sötét folyosóknak.

lakberendezes_belsoepiteszet_uvetegla

Fürdőszoba fal, zuhanyfülke

Igen, de akkor belátni... gondolhatják sokan. A válasz: nem, de legalábbis nem a hagyományos értelemben véve. Persze, a mozgás észlelhető, amennyiben az közvetlenül az üvegtégla fal előtt történik. Az átlátszó üvegtégla, amit a leginkább ajánlunk fürdőszobába, egyik legjobb tulajdonsága, hogy bentről kilátunk, de kintről nem láthatnak minket. Ami szintén említésre méltó, hogy 60 %-os páratartalomnál sem párásodik. A fénynek köszönhetően viszont sokak álmát valóra tudja váltani: végre virág lehet a fürdőben! Aki idegenkedik attól, hogy a teljes felületet üvegtéglából építse, az is feldobja a helyet, ha a falrésznek csak a felső hányadába rakunk, vagy rakatunk pár sort. A kis fürdőszobák nyomasztó hatását viszont garantáltan feldobja az üvegtégla.

lakberendezes_belsoepiteszet_uvetegla

Bejárati ajtó mellett

Mint már említettük korábban, az átlátszó üvegtégla esetében bentről kilátunk, de kintről nem látni be, ezért nemcsak fürdőszobánál alkalmazható kiválóan, hanem bejárati ajtó mellett is. De mi van a biztonsággal? Acéllal megerősítve szinte áttörhetetlen: golyóálló, ütésálló. Betörés biztonsági tulajdonságai nagyon jók, amelyek köszönhetően egy kis kaliberű fegyvernek is ellenáll (C1 biztonsági fokozattal bír).

lakberendezes_belsoepiteszet_uvetegla

Járófelületek

A legszebb, ha alulról meg van világítva. Ez lehet a padló egy része, de lehet lépcső is. Az ilyen típusú üvegtéglák teherbírása 400 kg/m2 megoszló terhelés. Itt sem célszerű csupán a semleges színekben gondolkodni, az üvegtégla lehet akár csillogó és színes is. A járható üvegtégla felület viszont vasszerkezettel készül.

Nyílászáró helyett

Ott, ahol nem lehet ablak, de mindenképp szükség van a fényre, egyik megoldás lehet az üvegtégla. Ma már a szellőzésre is van megoldás. Az üvegtégla bukó ablakkerettel ezt a problémát is megoldja. Ezekbe a keretekbe egy, kettő vagy négy üvegtégla beépítésére van lehetőség. Figyelem, ilyen esetben az ablak bukószerkezetéhez 1,5 cm-es fugára van szükség!

lakberendezes_belsoepiteszet_uvetegla

Az üvegtégla lehet nyílászáró mellett is. Nem javasolt akkor, ha az intenzív napsugárzás csak nyáron egy-két hónapig éri a felületet, mert akkor pont nem a kívánt hatást érjük el vele. Télen ugyanis az üvegtégla felület egy hideg hatást ad, ami kellemetlen is lehet. Nemcsak külső, hanem belső nyílászáróként is funkcionálhat.

Homlokzat

Felmerül a kérdés, amennyiben homlokzatba szeretnénk beépíteni, hogy milyen a hősizgető képessége? Az érték: 2,95 K (W/m2). Ez valamivel nagyobb, mint egy 130 mm téglafal, és valamivel kevesebb, mint egy 100 mm betonfal. Ha nagyobb méretű elemeket választunk, vagy az alkalmazott habarcskeverék könnyű, akkor kevesebb hőt veszít az épület.

lakberendezes_belsoepiteszet_uvetegla

Sokat javít az értéken, ha dupla üvegfalat építünk, vagy építtetünk, úgy, hogy az üvegtéglák köré minimum egy sor Ytong tégla kerül. Így nem lesz pára az üvegtégla falak között. A kettős üvegnél viszont a hőszigetelési érték a benne lévő légüres térnek köszönhetően jobb.

lakberendezes_belsoepiteszet_uvetegla

A bevilágító felület kellemes fényt biztosíthat például egy feljárónak, lépcsőháznak is.

Egyéb felhasználás

Nem részletezzük, de nagyon hangulatos megoldás az üvegtégla bevilágító, boltozat, kupola. Biztos sokan láttak már ilyet filmekben... lehet romantikus és hűvös szépség egyaránt. A födémbe építhető üvegtéglák lehetnek kettősfalúak, tömörek, és szimplafalúak. Ha járni is szeretnéni rajta mindenképpen vasszerkezettel kell ezt is beépíteni.

A tervezők és belsőépítészek a négyzetháló, a méretek (a normál méret 190 × 190 × 80 mm, de vannak különleges méretek és formák is), és a fentiekben felsorolt tulajdonságokat figyelembe véve nem merítik ki fantáziájukat egy egyszerű pult megvalósításával. Az üvegtégla bútorok és azok megvilágításával teljesen új hangulatot kölcsönözhetünk berendezéseinknek, lakterünknek. Akár dekoratív, akár klasszikus stílust szeretünk, a lehetőség adott, csak élni kell vele.

lakberendezes_belsoepiteszet_uvetegla

A tűzállóságról eddig még nem tettünk említést: a 30 perces értéktől (hagyományos típusok esetén) a 120 percet is elérhetik (egyes speciális típusok).

lakberendezes_belsoepiteszet_uvetegla

Fontos tanács a szakértőktől: nagy felületek készítésénél a 15 nm-es maximális nagyság, 7,5 m hossz és 6,0 m magas fal értéket nem ajánlatos túllépni az 1 cm-es hézagtávolságot is figyelembe véve.

Ma már több típusú rendszer is rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy ha idővel meggondolnánk magunkat, üvegtégla falunkat könnyen áthelyezzük. Erről és további tanácsokról az üvegtégla fal építéséhez egy másik cikkünkben olvashat.