Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Country stílus városlakóknak is

Aki szeretné magát úgy érezni otthon, mintha mindig egy békebeli, vidéki házban lakna, aki kedveli az időtálló, természetes anyagú berendezést, rendezze be lakását country stílusban.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Kihez illik?

Mindenkihez, aki vonzódik a régi tárgyakhoz, de az antik bútorokat túl komornak találják. Akik szeretik a rusztikus felületeket, szívesen veszik körül magukat dísztárgyakkal, kiegészítőkkel. Leginkább talán kisgyerekes családoknak való, mert ez a stílus maga a tűzhely melege, az otthonosság, a meghittség, ugyanakkor nem kell annyira félteni a stílushoz illő bútorokat a vandál kis kezektől sem. Ebben a stílusban jól érzi magát mindenki, aki nem a design üzletekben, hanem a kreatív hobbi boltokban kutakodik legszívesebben. Az egyedi készítésű kisbútorok, dekorációs elemek, koszorúk, asztaldíszek ugyanis remek kiegészítői ennek a stílusnak. Jól illenek bele a bolhapiacokon vadászott régi használati tárgyak, bútorok is.

Vidéki otthon

A stílus

A vidékies stílus legjellegzetesebb jellemvonása a nevében is benne foglaltatik: a vidéki élet nyugalmát, harmóniáját igyekszik felidézni. Leginkább régi, fenyőből készült, vagy új, de régiesített, méhviasszal kezelt fenyő bútorok alkotják a berendezés nagy részét. Jól kiegészíthetik nádból, rattanból font tárgyak is, nem szabad azonban túl sokat beengedni belőlük az enteriőrbe. Sokkal inkább a fonott kosarakat, rekeszeket, melyek a nyitott polcokat praktikus tárolóvá alakítják át. Szárított virágcsokrok, gondosan megkomponált csendéletek, könnyű, lehetőleg természetes alapanyagból készült textilek jellemzik és sok-sok személyesség.

Vidéki stílus

Anyaghasználat és színvilág

Ez a stílus javarészt természetes alapanyagokkal dolgozik, mint a fa, a kovácsolt vas, a kő vagy az égetett agyag. Szívesen használ élénkebb színeket, gyakran antikolt, vagy rusztikus felületű falfestési technikákkal kombinálva. Padlóburkolatban a hajópadló vagy terrakottás mázas kerámialapok passzolnak hozzá, de gyakori a fa kazettás faburkolat (nem lambéria!), fából készült lábazat is. Jellegzetes dekorációs anyaga a bontott tégla, amely nem csak falburkolat, de kandallók, épített bútorok alapanyaga is lehet. Textilekben a szőtt vagy vászonanyagok közül válasszunk. Ha az angolos vidékies stílus áll közel a szívünkhöz, akkor rózsás vagy más nyomott virágmintás, esetleg kockás anyagokat részesítsünk előnyben. Ez utóbbi esetben a hasonló motívumokkal díszített tapéta is elengedhetetlen kelléke az enteriőrnek.

Country stílus

Népszerűek a témában

Látható minimum: a szinte észrevétlen kapcsolók és dugaljak világa

Minden, amit tudni akarsz a gipszkartonról

Így lesz modern stílusú az otthonod – Trükkök a berendezéshez