Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Pliszé szúnyogháló: forradalmi megközelítés a rovarvédelemben

A szúnyogháló különböző típusai Európa szerte elterjedtek és népszerűek, mint hasznos felszerelések. Kialakításuk egyre praktikusabb, és egyre inkább a felhasználók igényeire szabottak. Egyes típusok már megjelenésükben is különlegesek, így ezeket a lakberendezők, építészek és belsőépítészek is szívesen alkalmazzák. Az Atenád Kft. nemcsak innovatív árnyékolókat gyárt, hanem a szúnyogháló szerkezetek fejlesztésében is élen jár, valamint kiemelkedő figyelmet fordít a minőségre. Fedezze fel a pliszé szúnyoghálók forradalmi megközelítését a rovarvédelemben!

Pliszé szúnyogháló: forradalmi megközelítés a rovarvédelemben
Pliszé szúnyogháló egy oldalra záródó változatban

Rovarvédelem története

A szúnyoghálók kezdeti változatai már a 11. századi Itáliában is hasznos otthoni felszereltségnek bizonyultak. Természetesen ez még nem a mai értelemben vett szúnyoghálót jelentette, anyaga laza szövésű vászonból készült és ekkor még csak az ágyak körüli függönyként alkalmazták, mely változat fokozatosan vált elterjedtté Európában. A mennyezetes ágyak háttérbe szorulásával a rovarhálók átkerültek a ma ismert helyükre, ajtókra és ablakokra.

Bár hazánkban már a 13. században alkalmaztak hasonló szöveteket, a szúnyogháló elnevezés csak a 16. században terjedt el. Eleinte ugyan csupán az uradalmi birtokok kiváltsága volt a rovarvédelem alkalmazása, de a 18. században már mindenki számára elérhetővé vált és napjainkra alapfelszereltségnek számít.

A pliszé szúnyogháló, nagy felületű tolóajtó elé szerelve
A pliszé szúnyogháló, nagy felületű tolóajtó elé szerelve

Miért pliszé, miért Atenád?

A szúnyogháló Itáliából ered. Tekintve, hogy az olaszok a mai napig élen járnak a rovarhálók fejlesztésében, így nem meglepő, hogy az újgenerációs pliszé szúnyogháló rendszert is nekik köszönhetjük. Ez az igényes rovarháló, mind esztétikailag, mind technikailag forradalmasította a szúnyogháló fogalmát. Az Atenád 2007-ben ezzel a piaci újdonsággal kezdte meg elsőként Magyarországon a termék gyártását. Partnerként nem mást választott, mint az eredeti zsinóros megvezetésű pliszé rovarháló feltalálóját, a Marcantoni család vállalkozását, így az Atenád által gyártott pliszé a méltán híres olasz formatervezés és a több generációs tapasztalat ötvözete. A két cég a mai napig szoros együttműködéssel, a termék folyamatos korszerűsítésével fejleszti a változó igényekhez a rendszert. Ma már a gyártás teljes technológiája, hazai környezetben, ellenőrzött körülmények között történik Dunakeszin lévő üzemükben, kizárólag az alapanyag ellátása érkezik Olaszországból.

Atenád Kft. & Marcantoni Company együttműködés
Atenád Kft. & Marcantoni Company együttműködés

A pliszé, a nevét megjelenéséről, a pliszírozott, hajtogatott hálóról kapta. A szerkezet, egyéb szúnyogháló lehetőségekkel ellentétben rendkívül egyszerűen működtethető, akár gyermekek is gond nélkül üzemeltethetik anélkül, hogy kárt tudnának tenni benne vagy magukban. Egyedülálló tulajdonsága, hogy a felhasználó kedve szerint bárhol megállíthatja a hálót, nem csupán a végpontokon.

középen záródó pliszé szúnyogháló aluredőny előtt
Középen záródó pliszé szúnyogháló aluredőny előtt

Érdeklődöm az Atenád pliszé szúnyogháló iránt

Hova és mikor ajánlott a beszerelése?

A pliszé szúnyogháló egy minden igényt kielégítő termék, hiszen bármekkora területre beépíthető, az egészen kis alapterületű teraszok ajtóitól a manapság népszerű, hatalmas nyílászárókig. Használat közben még a zavartalan kilátásról sem kell lemondanunk, stílusos megjelenése pedig nagyszerűen illeszkedik bármely környezetbe, enteriőrbe.

Elegáns enteriőr dizájnba jól illeszkedő pliszé szúnyogháló zsaluziával
Elegáns enteriőr dizájnba jól illeszkedő pliszé szúnyogháló zsaluziával
Modern épületen lévő aluredőny pliszé szúnyoghálóval
Modern épületen lévő aluredőny pliszé szúnyoghálóval

E szúnyoghálóval egy oldalra történő működtetés esetén 3,5 métert fedhetünk le, míg kétoldali működtetéssel ez a méret duplájára nőhet, tehát akár 7 méteres szélességű terület rovarvédelme is megoldott. Magassági mérete 3,3 méterben maximalizált.

Pliszé szúnyogháló a hatalmas felületek lefedésére
Pliszé szúnyogháló a hatalmas felületek lefedésére

Természetesen a pliszé szúnyoghálót nem csupán üvegfelület elé szerelve alkalmazhatjuk. Például egy kerti- és teraszárnyékoló szerkezet, pergola oldalfalaként önmagában is megállja a helyét, megvédi teraszunkat a kellemetlenkedő rovaroktól, bogaraktól, poloskáktól.

Középen záródó pliszé szúnyogháló kerti- teraszárnyékolóra szerelve
Középen záródó pliszé szúnyogháló kerti- teraszárnyékolóra szerelve
Nyitott pliszé szúnyogháló egy magyarországi kerti-teraszárnyékoló oldalfalán
Nyitott pliszé szúnyogháló egy magyarországi kerti-teraszárnyékoló oldalfalán

Tökéletesen beépíthető akár zsalugáterek vagy vasrácsok közé is. Tekintve, hogy a pliszé szúnyogháló bárhol megállítható, ideális választás lehet kétszárnyú, középen felnyíló ajtó esetén is. Helyigénye -a harmonikaszerűen záródó hálónak köszönhetően- rendkívül kevés.

Harmonikaszerűen záródó pliszé szúnyogháló, rendkívül kevés helyigénnyel
Harmonikaszerűen záródó pliszé szúnyogháló, rendkívül kevés helyigénnyel

Kis alapterületű erkélyekkel rendelkező lakások esetén is rendkívül praktikus, miután a szerkezet minimális helyet foglal a keskeny, diszkrét profilvastagságnak köszönhetően. Nincs nyíló-, vagy eltolható szárnya, mint például egy tolóajtós szerkezetnek, így nyitott állapotban nem vesz el az erkély hasznos területéből és nem zavarja a kilátást. Egyes évszakokban a szúnyogháló használata nem indokolt, ilyenkor is rendkívül hasznos a pliszé szúnyogháló, hiszen nem foglal nagy helyet, míg zsanéros vagy tolóajtós társai minden esetben jelen vannak, legalább a fél szárny előtt.

Pliszé szúnyogháló kis erkélyen, zavartalan kilátással
Pliszé szúnyogháló kis erkélyen, zavartalan kilátással

Az alábbi képen látható, hogy a pliszé szúnyogháló kifejezetten strapabíró, praktikus szerkezet. Ugyan nem arra tervezték, hogy a gyermekek beledőljenek és nem ez a rendeltetésszerű használata, de rendkívül nagy a szerkezet tűréshatára. Mindemellett működtetése csendes és gördülékeny.

A pliszé szúnyogháló rendkívül strapabíró
A pliszé szúnyogháló rendkívül strapabíró

Kombinálhatóság – különböző árnyékolókkal

Építkezés, felújítás esetén, ha még nem rendelkezünk árnyékolóval, vagy a régit szeretnénk újra cserélni, igényelhetünk un. kombi szerkezetet, ahol árnyékolónk pliszé szúnyoghálóval van kombinálva. Alumínium redőny vagy zsaluzia-rendszerekbe mindez integrált módon, esztétikusan építhető be. Amennyiben meglévő alumínium redőnyhöz utólag szeretnénk illeszteni a rovarhálót, egy un. segédkeret alkalmazásával nyílik rá lehetőség. Ez esetben a háló szerkezete a redőny előtt kerül elhelyezésre. Öntartó S-kompakt zsaluziával történő kombinálás esetén az integráláshoz semmiféle kiemelésre nincs szükség, hiszen a szerkezet eleve alkalmas a rovarhálók fogadására.

Vakolható tokos aluredőnnyel kombinált pliszé szúnyogháló
Vakolható tokos aluredőnnyel kombinált pliszé szúnyogháló
Zsaluziával kombinált pliszé szúnyogháló
Zsaluziával kombinált pliszé szúnyogháló

Az Atenád 2019-es fejlesztéseinek köszönhetően az alumínium redőny-rendszerek pliszével történő integrálása még kifinomultabbá, esztétikusabbá vált. A szerkezet látványos kiemelés nélkül, a beépítési mélység minimális változtatásával építhető a redőny-rendszer alá. A rovarháló minden esetben az árnyékoló és a nyílászáró között helyezkedik el. Külső és vakolható tokos rendszerek esetében egyaránt elérhető ez a megoldás.

Atenád innováció, a még kisebb helyet foglaló, redőnnyel kombinált pliszé szúnyogháló
Atenád innováció, a még kisebb helyet foglaló, redőnnyel kombinált pliszé szúnyogháló

Érdeklődöm az aluredőnyök irántÉrdeklődöm a zsaluziák irántÉrdeklődöm az öntartó zsaluziák iránt

Egyedülálló innováció a háló stabilitásáért

Korábbi nagyméretű pliszé szúnyoghálók esetében előfordult néhányszor, hogy terhelést követően a háló megrogyott. Ennek kiküszöbölése érdekében az Atenád Kft. egy speciális csipeszt alkalmaz, mely megvédi a hálót nagyobb terhelés esetén is a megrogyástól, illetve megtöréstől. Ez a fejlesztés hazánkban egyedül az Atenád által gyártott pliszé szúnyoghálók esetén érhető el.

Atenád rendszer előnye: láncos helyett, zsinóros megvezetés

A piacon 2 típusú pliszé szúnyogháló kapható. Zsinóros és láncos megvezetésű. Amennyiben a zsinóros kivitelt összehasonlítjuk láncos társaival, számos előnyt fedezhetünk fel a zsinóros javára. Működtetésük során semmilyen zajt nem csapnak, míg a lánccal felszerelt változat kimondottan hangos, zavaró. Szintén működtetéssel kapcsolatos előny, hogy sokkal finomabban irányítható a zsinóros, akár gyermekek számára is könnyű feladat lehet. Megjelenése - az alumínium profilok kialakításának köszönhetően - sokkal elegánsabb és kecsesebb. Telepítése szinte gyerekjáték és vékony profiljainak köszönhetően sokkal több helyszínen lehetséges, mint a láncos kivitel esetében.

A pliszé szúnyogháló használata gyerekjáték
A pliszé szúnyogháló használata gyerekjáték
A pliszé szúnyogháló használata gyerekjáték
A pliszé szúnyogháló használata gyerekjáték

A zsinóros megvezetéssel kiküszöbölhető olyan mechanikus alkatrészek alkalmazása, melyek a további használat során tönkremehetnének – pl. lánc. Sokkal több lehetőséget kínál a zsinóros változat, hiszen segítségével számtalan méret lefedhető, mely láncos társai használatával nem megvalósítható – ilyen például az 1,5 m széles és 2 m magas méret, hiszen ekkora nagyság esetében a fogantyúprofil nem képes befogadni a műanyag láncot.

Zsinóros pliszé szúnyogháló
Zsinóros pliszé szúnyogháló

Karbantartás, javítás

Ez a szúnyogháló rendkívül egyszerűen karbantartható. Szokásos porszívózások alkalmával ne feledkezzünk meg pliszé rovarhálónk alsó sínjében felgyülemlett por, kosz, állati szőrzet eltávolításáról sem. Igény szerint - a használat mértékétől függően -, szükség van a szerkezet kenésére, melyet teflon tartalmú sprayvel végezhetünk el (pl. WD-40 Specialist teflon). Ezt a pici törődést, odafigyelést a rendszer hosszútávon meghálálja.

Az Atenád pliszé esetleges sérülése esetén (pl. zsinór/hálószakadás), a rendszer minden eleme cserélhető, a régi rendszerekhez is tart a cég alkatrészeket, nincs feltétlenül szükség új szerkezet vásárlására.

Zsinóros pliszé szúnyogháló gyártása
Zsinóros pliszé szúnyogháló gyártása

Minőség és ár-érték arány

A pliszé szúnyoghálók ára magasabb hagyományos rolós társaiknál. Fontos megjegyezni, hogy a piacon találhatók olcsó kategóriás pliszé szúnyoghálók is, melyek ne tévesszenek meg bennünket. E típusoknál előfordulhat, hogy a szerkezet a vásárlást követően gyorsan javításra szorul vagy akár teljesen használhatatlanná válik. Sok esetben a javításuk vagy alkatrészellátottságuk sem megoldott. A tapasztalat azt mutatja, hogy számtalan alkalommal kerülnek az Atenádhoz javítási céllal olyan pliszé termékek, melyek eredete nem ismert, javításuk – alkatrész hiányában - nem megoldható, így kénytelen a kliens új terméket vásárolni.

Teraszfedés hatalmas pliszé szúnyoghálókkal
Teraszfedés hatalmas pliszé szúnyoghálókkal

Az Atenád által gyártott pliszé szúnyoghálók ár-érték aránya kiváló. Saját pliszé termékeik javítására a cég lehetőséget biztosít, alkatrészellátottságuk megoldott, bármikor is vásárolta az ügyfél, így csak akkor indokolt az új vásárlás, ha az ügyfél úgy kívánja.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az Atenád által gyártott pliszé szúnyogháló egy rendkívül megbízható, stílusos megjelenésű, könnyen kezelhető rovarháló, mely hosszútávon kiszolgálja tulajdonosát. Amennyiben egyszeri befektetéssel ezt a minőségi terméket választjuk, bizonyosan nem fogunk csalódni, elkerülhetőek a fenti problémák és jelentős többletkiadástól kíméljük meg pénztárcánkat.

Érdeklődöm az Atenád pliszé szúnyogháló iránt Ajánlatot kérek

Videók a gyártásról és a termékről

Népszerűek a témában

Japandi stílus: a kelet-nyugati belső terek szintézise

Hogyan ültetheted be a japandi stílust az otthonodba? Útmutató a minimalista esztétikához

Térformálás design elemekkel