Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Színek és terek

A minket körülvevő világ szépségét javarészt a színeknek köszönhetjük. Kitöltik a teret és hatnak a velük együtt élők életére is: megnyugtatnak, vagy idegessé tesznek, untatnak, vagy feldobnak, harmóniát, illetve káoszt teremtenek bennünk.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Otthonunk színeinek kiválasztásakor természetesen lényeges, hogy ki fog élni a lakásban, a lakók életkora, egyedi színkedvelése és életstílusa is alapvető, ám legalább ennyire meghatározó maga a tér is. A lakás jellege, mérete, adottságai, tájolása, fényviszonyai mind-mind sokat nyomnak a latban.

Korrekció a színekkel

Kicsi, szűkös helyiség esetében mindenképpen érdemes világos, fehérrel tört, pasztell árnyalatokat használni, így tágasabbnak érezzük majd a teret. Ha azonban túlságosan nagy, elméretezett a szobánk, feketével telített, sötétebb színeket alkalmazhatunk a szűkítésére.
Ha alacsony a belmagasság, akkor úgy „magasíthatjuk” a szobát vizuálisan, hogy a mennyezetet a falszínnél jóval világosabbra festjük. Ellenkező esetben sötétebb plafonnal nyomhatjuk le az aránytalanul magas falakat.
Ugyanígy játszhatunk a padló színével is. Nem árt azonban tudni, hogy még ha jól is mutat a sötétebb falhoz a világos burkolat, nem feltétlenül fogjuk jól érezni magunkat a szobában. Bár a világos padló valóban nagyobbnak láttatja a teret, ugyanakkor bizonytalanná is teszi a rajta járót, míg a sötétebb burkolat szűkíti a helyiséget, ám kiegyensúlyozottabbá tesz. Azt az érzetet kelti ugyanis bennünk, hogy biztos talajon járunk. Hasonló trükkökkel szélesíthetjük, vagy hosszíthatjuk – legalábbis látszólag – az elméretezett szobáinkat.

sznek8

Világosabb, sötétebb

Befolyásolhatnak bennünket a tájolás adta tulajdonságok is. Egy északi fekvésű, hideg szobát például semmiképpen ne jegeljük tovább hideg árnyalatokkal (vízkékkel, zölddel), még akkor se, ha ez a kedvenc színünk, mert akkor egész évben borzongani, dideregni fogunk odabent. Használjunk inkább meleg tónusokat, a nyár, az ősz színeit, ellensúlyozandó a kevés napfényt.
A déli tájolású helyiség, főleg ha tetőtérben van, nyáron igen-igen meleg lehet. Nosza, segítenek a hűvösebb színösszeállítások.
Ha kicsi az ablak, árnyékos helyen lakunk, vagy a fekvése miatt kevés természetes fényt kap a szoba, azt ellensúlyozhatjuk világosabb árnyalatokkal.
Ha azonban a napfény mennyisége szinte korlátlan, akkor bátran próbálkozhatunk sötétebb tónusokkal, kipróbálhatjuk merészebb színálmainkat, ha éppen úgy tartja kedvünk.

sznek7

Fontos a funkció

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül egy-egy helyiség színösszeállításának tervezésekor az adott tér funkcióját sem. Hiszen lényeges szempont lehet, hogy a nap mely szakaszát töltjük ott, milyen fényviszonyok mellett – nappali fény vagy mesterséges világítás -, illetve, hogy általában mennyit tartózkodunk ott.
A nappali a család által legtöbbet használt helyiség, érdemes tehát ide olyan árnyalatokat választani, amelyek mindenkinek tetszenek. Mivel sok időt töltünk itt, nagy felületeken ne használjunk nagyon erős színeket, mert hamar megunhatjuk őket, ráadásul fárasztók lehetnek.

sznek6

Ha beleszerettünk egy telített, harsány árnyalatba, akkor inkább csak egy-egy kisebb falszakaszt, falfülkét, kiemelt területet fessünk be vele, illetve használjuk olyan kisebb falfelületekkel bíró helyiségekben, ahol csak rövid időt töltünk el naponta. Ilyenek például az átjárók, folyosók, közlekedők és az előszoba.

Vannak színek, amelyeket sokáig elvisel az emberi szem, a sárgának és a zöldnek az árnyalatait, másokat azonban csak rövid ideig. Ezek közé tartozik többek között a vörös és a püspöklila is. Ez utóbbi árnyalatokat ezért inkább csak textileken, kiegészítőkön, dekorációkban csempésszük be az enteriőrbe.

sznek5

Más a helyzet a hálószobával. Itt kevesebbet vagyunk ébren, akkor is főként este, villanyfény mellett, vagy kora reggel. Bátrabban használhatunk tehát erősebb színeket, megpróbálkozhatunk rendhagyóbb tónusokkal, ám nem mindegy, hogy milyenekkel. Mindenképpen törekednünk kell arra, hogy valamilyen tiszta karakterű, kiegyensúlyozott, megnyugtató árnyalat kerüljön a falakra. A célunk ugyanis itt mindenekelőtt a pihenés, a relaxálás, amihez a lágy, finom, fáradtabb színek feltétlenül hozzásegíthetnek. Ellenkező esetben, egy rikító narancs vagy mondjuk pink árnyalat tönkreteheti az éjszakánkat anélkül, hogy tudnánk, mi a bajunk. A nagyon élénk, telített, rikító színek ugyanis felzaklatnak, idegessé tesznek, akár álmatlanságot is okozhatnak.

sznek3

Még szabadabban alkothatunk a gyerekszobában – természetesen szigorúan a szobatulajdonos engedélyét és tanácsát is kikérve, - hiszen a kicsik imádják a szép tiszta színeket. Tanuljunk a rajzaikból! Kalkuláljunk azonban mindenképpen az esetleg színes bútorokkal és a tarka játékokkal is. A túlzott szín-kavalkád épp oly zavaró lehet számukra, mint nekünk, felnőtteknek. Ne felejtsük el, hogy az alapszabály itt is éppúgy érvényes: háromnál több árnyalat lehetőleg ne kerüljön egy helyiségbe.

sznek1

A fürdő színeit elsősorban a csempe határozza meg. Számoljunk a méretekkel, hiszen gyakran nagyon apró helyiségről van szó, és a természetes fény mennyiségével is. Ablaktalan, vagy kis ablakos fürdőbe inkább ne keressünk sötét csempét, ugyanez elmondható a kis alapterületű terekről is. Minél nagyobb a fürdőszoba, annál nagyvonalúbban játszhatunk a színekkel, mintákkal. Vásárlás előtt alaposan fontoljuk meg, milyen kerámiával burkolunk, a csempét kicserélni ugyanis nem egyszerű móka. Nem kell félni a falfestéstől sem, a vidám, meleg tónusok ellensúlyozhatják a hidegburkolatok, szaniterek, fém csaptelepek és a víz okozta hűvösséget.

sznek2

Talán a konyha és az étkező az, ahol a legjobban elviseljük a változatosságot. Ez egy vidám pontja a lakásnak, itt gyűlik össze a család, zajlik az élet, és nem kikapcsolódni, hanem feltöltődni szeretnénk egymás társaságában, meg persze avval, ami az asztalra kerül. Ha a konyha falszíne egy kicsit szokatlanra sikerül, az sem baj. Érdemes azonban inkább a falon kiélni színéhségünket ahelyett, hogy valami meghatározó árnyalatú bútort rendelnénk, amelyet egykettőre megunhatunk. Így ugyanis könnyedén váltogathatjuk a színeket anélkül, hogy komolyabb költségekbe vernénk magunkat. Egy semlegesebb bútor mellett ráadásul jóval nagyobb a választási lehetőségünk is.

sznek4

Amint kint, úgy bent

Otthonunk színharmóniájának megteremtésekor befolyásolhatja döntésünket maga az épület is. Ha családi házban lakunk, a külső és belső megjelenést, színvilágot is jó, ha összehangoljuk, különösen, ha terasz kapcsolódik a lakáshoz, vagy van közvetlen kertkapcsolat. Hiszen a melegebb hónapokban a kültér egy része is otthonunk szerves részévé válik. Lényeges tehát, hogy a nappali színösszeállítása lehetőleg ne üsse a vakolat árnyalatát, s ajánlható az is, hogy a terasz a nappali padlójával megegyező színű burkolatot kapjon. Ily módon optikailag szinte megduplázhatjuk a nappalink területét. És ahogy a ház maga gyakran sugallja, hogy milyen stílusban rendezzük be otthonunkat, úgy a kiválasztott stílus maga is vonz bizonyos árnyalatokat, színpárosításokat.

Népszerűek a témában

Luxus-e a lakberendezés?

Mit csinál egy lakberendező?

Hogyan lehet stílusos a fürdőszobánk? 6 trükk a különleges fürdő kialakításához

Ez is érdekelhet

Látványos és elegáns öntöttmárvány térkádak az AREZZO design-tól

Exkluzív termékek a kärcher online áruház kínálatában!

Kültéri világítás lépésről lépésre

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Most érdemes igazán napelemben gondolkozni

Hörmann szekcionált garázskapu

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Útmutató a kádvásárláshoz - majdnem minden, amit döntés előtt át kell gondolnia

Erre figyelj oda, ha pliszé szúnyoghálót veszel!

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Rejtett szerelvények – funkcionális megoldás minden fürdőszobába

2022-es újdonság a zuhanyzópiacon: tartós fotónyomtatás a zuhanyzóüvegre (Radaway Print)

Forma, funkció és érzékiség – újdonságok a fürdőszoba berendezésben

Wellness helyiség és fürdőszoba prémium minőségben berendezve

Minden, amit az az indukciós főzőlapokról tudni érdemes – Működés, használat, beszerelés

A konyhai tárolás új formája

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Alacsony belépő magasság, magas minőség: ECO fürdőkádak az M-Acryltól

Okos tárolással tágasabb lesz a fürdőszoba – Mit kínál ehhez a Geberit?

Trópusi eső és masszázs a zuhany alatt