Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

A zuhany - Tisztaság fentről lefelé

A modern kori rohanó, néha talán feleslegesen is kapkodó és hajszolt életvitelünknek kétségtelenül jobban megfelel a tisztálkodásnak az a gyorsabb lehetősége melyet a rajtunk esőszerűen végigfolyó víz biztosít. De vannak más szempontok is. A kádfürdőzés hívei szeretnek nyugodtan elterülni a jó meleg vízben, melyet jobb esetben még bőséges fürdőhabbal, mindenféle rafinált fürdősókkal és olajokkal, esetleg zenei aláfestéssel tesznek kellemesebbé.
A zuhanyozás viszont tele van dinamikával, tetterővel, gyorsasággal, bár néhányan a kényelmet kedvelők már becsempésztek a zuhanyfülkébe mindenféle huncut, lehajtható praktikus ülőalkalmatosságokat is.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Általános lehetőségek

Kádban zuhanyozás

Építészetileg az átlag közepes méretű összkomfortos városi tömblakások egyetlen fürdőszobája egy fürdőkáddal rendelkezik, melyben zuhanyozni is lehet. Ha van rá lehetőség, a kézi zuhanyfejet a falra szerelt tartóban rögzíthetjük, így már majdnem teljesen olyan, mint egy valódi zuhanyzó. Persze kell még egy csinos zuhanyfüggöny, vagy szép példákat látni különféle kinyitható, harmonikás üveg, illetve akril kádpanelek felszerelésére is. A kereskedelem ezekből is egészen változatos választékot nyújt.

Zuhanyzó az ülőkádban

Egyes szaniter gyártók olyan speciális fürdőkádakkal is előálltak, melyekben külön kiszélesedő, vagy kikerekedő részt alakítanak ki, hozzáillő csodás zuhanypanelekkel, a még autentikusabb zuhanyozás céljára.

Zuhanytálca

Vagy olyan nagy a fürdőszobánk, hogy még egy zuhanytálca beépítésére is van lehetőség a kád mellett, vagy olyan kicsi a helyiség, hogy csak épp egy zuhanytálca fér be a mosdó mellé. Az utóbbinak több oka is lehet, például leválasztás, lakásfelújítás. Gyakori megoldás a pengefalak közé épített zuhanyfülke, ahol akár üvegtégla alkalmazásával, vagy csodás csempe, esetleg esztétikus mozaikburkolat emeli a színvonalat. Lehet olyan meggondolás is, hogy a romantikus lakástulajdonos pár régi vágya egy tágas, modern faltól falig üvegfalú zuhanyzó, zuhanytálca nélkül rejtett lefolyóval. Ezért már talán érdemes feladni egy rozzant fürdőkádat is.

Visszatérve a kereskedelmi standard zuhanytálcákra, meglehetősen széles a választék. Ha nem is egyes gyártókat tekintve, összességében változatosak a formák és a kiviteli minőségek, és a felhasznált anyagok is.

Zuhanykabin

Vannak zuhanytálcák melyek szokatlanul magas (30-40 cm) peremükkel akár ülőkádként is funkcionálhatnak, illetve egyfajta átmenetet képeznek, pótolva és biztosítva némileg a fürdés élményét alkalmanként.

  • A legegyszerűbbek és olcsón beszerezhetők a zománcos lemez zuhanytálcák, melyek ugyancsak többféle méretben, általában négyzetes, van téglalap, de akár legyező formában is kaphatók.
  • Léteznek szaniterkerámia anyagú gyártmányok is borsosabb áron, főleg a konzervatívabb berendezési stílusok kedvelőinek.
  • Egyre elterjedtebbek az akril változatok, melyek igazán különleges design formák gyártására is alkalmasak. Anyaguk minősége és kivitele azonos a különféle minőségű akril kádakéval.

Közös tulajdonságuk, hogy az álló felületük valamilyen csúszásgátló bordázattal, illetve dudorokkal, és lefolyóval vannak ellátva. A design változatok a mostani trendek szerint rejtett lefolyóval is rendelkezhetnek.

Zuhanyfülke

Beépítés

A zuhanytálcákat sokféle módon beépíthetjük, illetve jobb, ha ezt szakemberre bízzuk. Általános esetben a megfelelő lefolyás érdekében egy téglából, vagy betonból kialakított támasztókeretre ültetik a tálcát. Betehetjük egy sarokba, aztán egyszerűen zuhanyfüggönnyel körbekerítjük. Igényesebb lépés a plasztik zuhanyfülke, és még igényesebb egy csodás üveg zuhanyfülke inox konzolokkal, szerelvényekkel, cseppmentesen záródó ajtóval, stb. A beépítésnek számtalan formája lehet az adott helyiség lehetőségeinek megfelelően, de a lényeg, hogy megfelelő építészeti alapot kell biztosítani, és a víz megfelelő elvezetését is meg kell oldani kellő lejtéssel, a kádakhoz hasonlóan speciális kis helyigényű szifon beépítésével.

Zuhanyzó a fürdőkádban

Zuhanypanel és trópusi eső

A szokásos zuhany alapfelszerelés, ami a gégecsőből és a zuhanyfejből áll, kiegészülhet fixen a falra szerelt hagyományos esőztető fejjel is, mely hagyományosan váltókapcsolóval vezérelhető. Ennek a szettnek egy jóval fejlettebb változata a manapság közkedvelt falra szerelt zuhanypanel, ami azt jelenti, hogy egy nagy és magas vízálló hordozó felületen szerelt különféle funkciójú spriccelő, permetező, masszírozó, irányba állítható fúvókákon kiáramló víz kényezteti testünket. Gyártmánytól függően különféle fúvókájú és mechanikai, illetve már elektronikus vezérlésűek is vannak. Természetesen nem hiányzik ezekről a hagyományos gégecsöves kézi zuhany és az esőztető fej sem.

Épített zuhanyfülke

Egészen magas szintet képviselnek a zuhanypanelen túl a mennyezetbe, álmennyezetbe építhető különleges esőztető zuhanyfejek, melyek viszonylag nagy felületen szórják a temperált vizet, akár a trópusi eső. Némelyik menő gyártmány a vízhőmérsékletnek megfelelő színes fényeffektusokat is produkál, és távirányítható. Itt már gyakran a zuhanytálca is elmarad, a csúszásmentes padló enyhe lejtése biztosítja a víz elvezetését egy rejtett lefolyón.

Integrált zuhanykabinok

Mindazt a jót és élvezeteset amit a zuhanyozással kapcsolatban valaha is feltaláltak az új fejlesztésű, rendkívül mutatós zuhanykabinok egyesítik magukban. Kompakt és zárt rendszerük egyetlen egységben rengeteg bonyolult műszaki vívmányt tartalmaz, a zuhanypanelek fejlett fúvókáit, az esőztető fejet, a kézi zuhanyt, valamint beépített multimédiát, némelyik szauna gőz funkcióval, és természetesen beépített ülőhelyekkel is rendelkezik elegendő pénzért. Felállításukhoz csak megfelelő hely, víz és csatornabekötés szükséges.

Épített zuhanyfülke

Népszerűek a témában

Látható minimum: a szinte észrevétlen kapcsolók és dugaljak világa

Színes, ragyogó, karcálló – fürdőszobai és konyhai megoldások hosszú távra

Természetes hatású zöldfal, problémák nélkül

Ez is érdekelhet

Tervezd meg tetődet egyszerűen, 6 lépésben!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

A kényelmes zuhanykabin 4+1 titka

A napellenző kiválasztása teraszra, erkélyre

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Wellness helyiség és fürdőszoba prémium minőségben berendezve

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Még szebbek, még jobbak: megújult zuhanykabinok a Radawaytől – Eos & Torrenta 2021

Alacsony belépő magasság, magas minőség: ECO fürdőkádak az M-Acryltól

Okos tárolással tágasabb lesz a fürdőszoba – Mit kínál ehhez a Geberit?

Trópusi eső és masszázs a zuhany alatt

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

Elegáns megjelenés, maximális funkcionalitás: SLIM fürdőkádak az M-Acryltól

Geberit megoldás az otthoni kikapcsolódáshoz

Esztétikus és biztonságos zuhanytálcák a Radawaytől

Lásd, érezd, és kérdezz! – Egy helyen minden, ami zuhanyzó, fürdőkád és jakuzzi

Tudatos tervezéssel a tökéletes fürdőszobáért

Újraszervezett terek és különleges részletek - 55 négyzetméteres lakás felújítása

„Nem tudtam, hogy fontos ez a szempont” – az alábbiakat egy jó zuhanyzó-tanácsadótól hallania kell

Különleges csaptelepek, melyek feldobják a fürdőt, konyhát