A zuhany - Tisztaság fentről lefelé

A modern kori rohanó, néha talán feleslegesen is kapkodó és hajszolt életvitelünknek kétségtelenül jobban megfelel a tisztálkodásnak az a gyorsabb lehetősége melyet a rajtunk esőszerűen végigfolyó víz biztosít. De vannak más szempontok is. A kádfürdőzés hívei szeretnek nyugodtan elterülni a jó meleg vízben, melyet jobb esetben még bőséges fürdőhabbal, mindenféle rafinált fürdősókkal és olajokkal, esetleg zenei aláfestéssel tesznek kellemesebbé.
A zuhanyozás viszont tele van dinamikával, tetterővel, gyorsasággal, bár néhányan a kényelmet kedvelők már becsempésztek a zuhanyfülkébe mindenféle huncut, lehajtható praktikus ülőalkalmatosságokat is.

Általános lehetőségek

Kádban zuhanyozás

Építészetileg az átlag közepes méretű összkomfortos városi tömblakások egyetlen fürdőszobája egy fürdőkáddal rendelkezik, melyben zuhanyozni is lehet. Ha van rá lehetőség, a kézi zuhanyfejet a falra szerelt tartóban rögzíthetjük, így már majdnem teljesen olyan, mint egy valódi zuhanyzó. Persze kell még egy csinos zuhanyfüggöny, vagy szép példákat látni különféle kinyitható, harmonikás üveg, illetve akril kádpanelek felszerelésére is. A kereskedelem ezekből is egészen változatos választékot nyújt.

Zuhanyzó az ülőkádban

Egyes szaniter gyártók olyan speciális fürdőkádakkal is előálltak, melyekben külön kiszélesedő, vagy kikerekedő részt alakítanak ki, hozzáillő csodás zuhanypanelekkel, a még autentikusabb zuhanyozás céljára.

Zuhanytálca

Vagy olyan nagy a fürdőszobánk, hogy még egy zuhanytálca beépítésére is van lehetőség a kád mellett, vagy olyan kicsi a helyiség, hogy csak épp egy zuhanytálca fér be a mosdó mellé. Az utóbbinak több oka is lehet, például leválasztás, lakásfelújítás. Gyakori megoldás a pengefalak közé épített zuhanyfülke, ahol akár üvegtégla alkalmazásával, vagy csodás csempe, esetleg esztétikus mozaikburkolat emeli a színvonalat. Lehet olyan meggondolás is, hogy a romantikus lakástulajdonos pár régi vágya egy tágas, modern faltól falig üvegfalú zuhanyzó, zuhanytálca nélkül rejtett lefolyóval. Ezért már talán érdemes feladni egy rozzant fürdőkádat is.

Visszatérve a kereskedelmi standard zuhanytálcákra, meglehetősen széles a választék. Ha nem is egyes gyártókat tekintve, összességében változatosak a formák és a kiviteli minőségek, és a felhasznált anyagok is.

Zuhanykabin

Vannak zuhanytálcák melyek szokatlanul magas (30-40 cm) peremükkel akár ülőkádként is funkcionálhatnak, illetve egyfajta átmenetet képeznek, pótolva és biztosítva némileg a fürdés élményét alkalmanként.

  • A legegyszerűbbek és olcsón beszerezhetők a zománcos lemez zuhanytálcák, melyek ugyancsak többféle méretben, általában négyzetes, van téglalap, de akár legyező formában is kaphatók.
  • Léteznek szaniterkerámia anyagú gyártmányok is borsosabb áron, főleg a konzervatívabb berendezési stílusok kedvelőinek.
  • Egyre elterjedtebbek az akril változatok, melyek igazán különleges design formák gyártására is alkalmasak. Anyaguk minősége és kivitele azonos a különféle minőségű akril kádakéval.

Közös tulajdonságuk, hogy az álló felületük valamilyen csúszásgátló bordázattal, illetve dudorokkal, és lefolyóval vannak ellátva. A design változatok a mostani trendek szerint rejtett lefolyóval is rendelkezhetnek.

Zuhanyfülke

Beépítés

A zuhanytálcákat sokféle módon beépíthetjük, illetve jobb, ha ezt szakemberre bízzuk. Általános esetben a megfelelő lefolyás érdekében egy téglából, vagy betonból kialakított támasztókeretre ültetik a tálcát. Betehetjük egy sarokba, aztán egyszerűen zuhanyfüggönnyel körbekerítjük. Igényesebb lépés a plasztik zuhanyfülke, és még igényesebb egy csodás üveg zuhanyfülke inox konzolokkal, szerelvényekkel, cseppmentesen záródó ajtóval, stb. A beépítésnek számtalan formája lehet az adott helyiség lehetőségeinek megfelelően, de a lényeg, hogy megfelelő építészeti alapot kell biztosítani, és a víz megfelelő elvezetését is meg kell oldani kellő lejtéssel, a kádakhoz hasonlóan speciális kis helyigényű szifon beépítésével.

Zuhanyzó a fürdőkádban

Zuhanypanel és trópusi eső

A szokásos zuhany alapfelszerelés, ami a gégecsőből és a zuhanyfejből áll, kiegészülhet fixen a falra szerelt hagyományos esőztető fejjel is, mely hagyományosan váltókapcsolóval vezérelhető. Ennek a szettnek egy jóval fejlettebb változata a manapság közkedvelt falra szerelt zuhanypanel, ami azt jelenti, hogy egy nagy és magas vízálló hordozó felületen szerelt különféle funkciójú spriccelő, permetező, masszírozó, irányba állítható fúvókákon kiáramló víz kényezteti testünket. Gyártmánytól függően különféle fúvókájú és mechanikai, illetve már elektronikus vezérlésűek is vannak. Természetesen nem hiányzik ezekről a hagyományos gégecsöves kézi zuhany és az esőztető fej sem.

Épített zuhanyfülke

Egészen magas szintet képviselnek a zuhanypanelen túl a mennyezetbe, álmennyezetbe építhető különleges esőztető zuhanyfejek, melyek viszonylag nagy felületen szórják a temperált vizet, akár a trópusi eső. Némelyik menő gyártmány a vízhőmérsékletnek megfelelő színes fényeffektusokat is produkál, és távirányítható. Itt már gyakran a zuhanytálca is elmarad, a csúszásmentes padló enyhe lejtése biztosítja a víz elvezetését egy rejtett lefolyón.

Integrált zuhanykabinok

Mindazt a jót és élvezeteset amit a zuhanyozással kapcsolatban valaha is feltaláltak az új fejlesztésű, rendkívül mutatós zuhanykabinok egyesítik magukban. Kompakt és zárt rendszerük egyetlen egységben rengeteg bonyolult műszaki vívmányt tartalmaz, a zuhanypanelek fejlett fúvókáit, az esőztető fejet, a kézi zuhanyt, valamint beépített multimédiát, némelyik szauna gőz funkcióval, és természetesen beépített ülőhelyekkel is rendelkezik elegendő pénzért. Felállításukhoz csak megfelelő hely, víz és csatornabekötés szükséges.

Épített zuhanyfülke

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Grohe innovációk

Mit hoz a jövő csaptelep fronton? Kovács Kevin, a Grohe projektmenedzsere mutatja be a cég innovációit.

Irányt mutatni a bőség zavarában: álomfürdőszoba győztes kivitelben - Interjú Az év fürdőszobája 2020 pályázat első helyezett tervezőpárosával

52 látványterv közül választotta ki a szakmai zsűri Az év fürdőszobája 2020 pályázat legjobbjait. A Homeinfo és a Lakberendezők Országos Szövetsége által kiírt megmérettetésen Pongó Kriszta és Magyar Tibor végzett az első helyen.

Ötletes berendezés kicsi fürdőszobákba

A panel- vagy garzon lakások kínzóan kis méretű fürdőszobái alaposan feladják a leckét, mikor a berendezésükre kerül a sor. Hogyan tömörítsünk mindent egyetlen talpalattnyi helyre úgy, hogy közben ne áldozzunk fel túl sokat a kényelemből és az esztétikumból? Mutatunk néhány okos megoldást!

A Kaldewei acél-zománc – egyedi alapanyag 30 éves garanciával

A tökéletes dizájnhoz szükséges tökéletes alapanyag neve: KALDEWEI acélzománc. Acél és üveg – két autentikus és természetes alapanyag. Mindkettőt évszázadok óta használják és mindkét alapanyag sajátos tulajdonsággal rendelkezik.

A Sanotechnik kiemelt ajánlatai 2020 elején

A Sanotechnik széles termékskálával áll vevői rendelkezésére: a különböző zuhanykabinokon, akril pezsgő- és fürdőkádakon vagy fürdőszobabútorokon túl megtaláljuk az optimális megoldást a fürdőszobai radiátorok, szaniterkerámiák vagy kiegészítők terén is.

A fürdőszoba takarítása plafontól a lefolyóig - vegyszerrel és nélküle

Beszürkült fuga? Penész? Fénytelen csaptelepek? Hogyan tartsuk újszerű állapotban a fürdőnket?

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Stílusos színek a megújult Ceresit CE 40 fugázók között

Színesítse meg hétköznapjait prémium fugázókkal! A Henkel Magyarország Kft. a Ceresit termékkör esetében is folyamatosan törekszik arra, hogy a prémium minőség mellett olyan újításokat fejlesszen ki, amelyek igazodnak a mai kor követelményeihez és szükségleteihez. Ezért kerültek a színek a továbbfejlesztett Ceresit CE 40 termékünk középpontjába a legújabb Color Perfect formulával. Tökéletesen lehet vele dolgozni, és tökéletes velük együtt élni!

Közös fürdőzés? Tegye kényelmesebbé középlefolyós káddal!

A láb felőli oldalon elhelyezett kádlefolyóval addig nincs gond, amíg nem akarunk megfordulni, vagy kettesben fürödni. A mai tágas kádak azonban hosszas relaxálásra és közös lubickolásra csábítanak. Ha középlefolyós M-Acryl kádat választ, a lefolyó biztosan nem zavarja majd a kikapcsolódást.