A zuhany - Tisztaság fentről lefelé

A modern kori rohanó, néha talán feleslegesen is kapkodó és hajszolt életvitelünknek kétségtelenül jobban megfelel a tisztálkodásnak az a gyorsabb lehetősége melyet a rajtunk esőszerűen végigfolyó víz biztosít. De vannak más szempontok is. A kádfürdőzés hívei szeretnek nyugodtan elterülni a jó meleg vízben, melyet jobb esetben még bőséges fürdőhabbal, mindenféle rafinált fürdősókkal és olajokkal, esetleg zenei aláfestéssel tesznek kellemesebbé.
A zuhanyozás viszont tele van dinamikával, tetterővel, gyorsasággal, bár néhányan a kényelmet kedvelők már becsempésztek a zuhanyfülkébe mindenféle huncut, lehajtható praktikus ülőalkalmatosságokat is.

Általános lehetőségek

Kádban zuhanyozás

Építészetileg az átlag közepes méretű összkomfortos városi tömblakások egyetlen fürdőszobája egy fürdőkáddal rendelkezik, melyben zuhanyozni is lehet. Ha van rá lehetőség, a kézi zuhanyfejet a falra szerelt tartóban rögzíthetjük, így már majdnem teljesen olyan, mint egy valódi zuhanyzó. Persze kell még egy csinos zuhanyfüggöny, vagy szép példákat látni különféle kinyitható, harmonikás üveg, illetve akril kádpanelek felszerelésére is. A kereskedelem ezekből is egészen változatos választékot nyújt.

Zuhanyzó az ülőkádban

Egyes szaniter gyártók olyan speciális fürdőkádakkal is előálltak, melyekben külön kiszélesedő, vagy kikerekedő részt alakítanak ki, hozzáillő csodás zuhanypanelekkel, a még autentikusabb zuhanyozás céljára.

Zuhanytálca

Vagy olyan nagy a fürdőszobánk, hogy még egy zuhanytálca beépítésére is van lehetőség a kád mellett, vagy olyan kicsi a helyiség, hogy csak épp egy zuhanytálca fér be a mosdó mellé. Az utóbbinak több oka is lehet, például leválasztás, lakásfelújítás. Gyakori megoldás a pengefalak közé épített zuhanyfülke, ahol akár üvegtégla alkalmazásával, vagy csodás csempe, esetleg esztétikus mozaikburkolat emeli a színvonalat. Lehet olyan meggondolás is, hogy a romantikus lakástulajdonos pár régi vágya egy tágas, modern faltól falig üvegfalú zuhanyzó, zuhanytálca nélkül rejtett lefolyóval. Ezért már talán érdemes feladni egy rozzant fürdőkádat is.

Visszatérve a kereskedelmi standard zuhanytálcákra, meglehetősen széles a választék. Ha nem is egyes gyártókat tekintve, összességében változatosak a formák és a kiviteli minőségek, és a felhasznált anyagok is.

Zuhanykabin

Vannak zuhanytálcák melyek szokatlanul magas (30-40 cm) peremükkel akár ülőkádként is funkcionálhatnak, illetve egyfajta átmenetet képeznek, pótolva és biztosítva némileg a fürdés élményét alkalmanként.

  • A legegyszerűbbek és olcsón beszerezhetők a zománcos lemez zuhanytálcák, melyek ugyancsak többféle méretben, általában négyzetes, van téglalap, de akár legyező formában is kaphatók.
  • Léteznek szaniterkerámia anyagú gyártmányok is borsosabb áron, főleg a konzervatívabb berendezési stílusok kedvelőinek.
  • Egyre elterjedtebbek az akril változatok, melyek igazán különleges design formák gyártására is alkalmasak. Anyaguk minősége és kivitele azonos a különféle minőségű akril kádakéval.

Közös tulajdonságuk, hogy az álló felületük valamilyen csúszásgátló bordázattal, illetve dudorokkal, és lefolyóval vannak ellátva. A design változatok a mostani trendek szerint rejtett lefolyóval is rendelkezhetnek.

Zuhanyfülke

Beépítés

A zuhanytálcákat sokféle módon beépíthetjük, illetve jobb, ha ezt szakemberre bízzuk. Általános esetben a megfelelő lefolyás érdekében egy téglából, vagy betonból kialakított támasztókeretre ültetik a tálcát. Betehetjük egy sarokba, aztán egyszerűen zuhanyfüggönnyel körbekerítjük. Igényesebb lépés a plasztik zuhanyfülke, és még igényesebb egy csodás üveg zuhanyfülke inox konzolokkal, szerelvényekkel, cseppmentesen záródó ajtóval, stb. A beépítésnek számtalan formája lehet az adott helyiség lehetőségeinek megfelelően, de a lényeg, hogy megfelelő építészeti alapot kell biztosítani, és a víz megfelelő elvezetését is meg kell oldani kellő lejtéssel, a kádakhoz hasonlóan speciális kis helyigényű szifon beépítésével.

Zuhanyzó a fürdőkádban

Zuhanypanel és trópusi eső

A szokásos zuhany alapfelszerelés, ami a gégecsőből és a zuhanyfejből áll, kiegészülhet fixen a falra szerelt hagyományos esőztető fejjel is, mely hagyományosan váltókapcsolóval vezérelhető. Ennek a szettnek egy jóval fejlettebb változata a manapság közkedvelt falra szerelt zuhanypanel, ami azt jelenti, hogy egy nagy és magas vízálló hordozó felületen szerelt különféle funkciójú spriccelő, permetező, masszírozó, irányba állítható fúvókákon kiáramló víz kényezteti testünket. Gyártmánytól függően különféle fúvókájú és mechanikai, illetve már elektronikus vezérlésűek is vannak. Természetesen nem hiányzik ezekről a hagyományos gégecsöves kézi zuhany és az esőztető fej sem.

Épített zuhanyfülke

Egészen magas szintet képviselnek a zuhanypanelen túl a mennyezetbe, álmennyezetbe építhető különleges esőztető zuhanyfejek, melyek viszonylag nagy felületen szórják a temperált vizet, akár a trópusi eső. Némelyik menő gyártmány a vízhőmérsékletnek megfelelő színes fényeffektusokat is produkál, és távirányítható. Itt már gyakran a zuhanytálca is elmarad, a csúszásmentes padló enyhe lejtése biztosítja a víz elvezetését egy rejtett lefolyón.

Integrált zuhanykabinok

Mindazt a jót és élvezeteset amit a zuhanyozással kapcsolatban valaha is feltaláltak az új fejlesztésű, rendkívül mutatós zuhanykabinok egyesítik magukban. Kompakt és zárt rendszerük egyetlen egységben rengeteg bonyolult műszaki vívmányt tartalmaz, a zuhanypanelek fejlett fúvókáit, az esőztető fejet, a kézi zuhanyt, valamint beépített multimédiát, némelyik szauna gőz funkcióval, és természetesen beépített ülőhelyekkel is rendelkezik elegendő pénzért. Felállításukhoz csak megfelelő hely, víz és csatornabekötés szükséges.

Épített zuhanyfülke

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Az elmúlt évtizedekben talán soha nem volt akkora jelentősége az otthon eltöltött időszak minőségének, s vele együtt az egészségmegőrzésnek, mint ebben az évben.

Stílus tippek és trükkök különleges fürdőszobákhoz – Szabadon álló kádak és látványos radiátorok

Számos lehetőséggel élhetünk, ha fürdőszobánkat szeretnénk egyedivé és modernné varázsolni. Most a szabadon álló kádakban és fürdőszobai radiátorokban rejlő lehetőségeket vettük górcső alá.

Otthoni wellness élmény: zuhanykabinok, zuhanypanelek és fejzuhanyok

Zuhany vagy kádfürdő? Megosztó felvetés, melyről ha most készítenénk egy gyors közvéleménykutatást, tippjeink szerint fele-fele arányban érkeznének a mellette-ellene válaszok és olyan is lenne, aki mindkettő mellett leteszi a voksát.

Fürdőszobatrendek, melyeket érdemes követni 2021-ben

Összeállításunkban öt stíusirányzat mentén igyekszünk ötleteket adni, melyekkel nem pusztán esztétikus, de egyszerre modern és otthonos is lehet fürdőhelyiségünk.

KLUDI SMART LUXURY, kulcs a kifinomult fürdőszobához

A kortárs fürdőszobai dizájn a stílusokról, trendekről és az exkluzivitásról szól, különösen akkor, ha álmaink fürdőszobáját saját egyéniségünkhöz alakítanánk. A manapság oly népszerű stílusok mindegyikéhez, mint a kortárs, purista, avantgard és modern klasszikus, a KLUDI a megfelelő termékcsaládot kínálja.

Tiszta kutya, rendes ház - Tippek és trükkök a háziállat otthoni megfürdetéséhez

A Geberit tippjei otthoni kutyafürdetéshez.

Mennyit spórolhatunk a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival? Íme, egy példa arra, hogy elég sokat!

Hamarosan élhetünk a kedvezményekkel és jelentős összeget, akár 50 százalékot is megtakaríthatunk az építkezéshez, felújításhoz szükséges termékek árából. Most egy fürdőszoba felújítását véve alapul bemutatjuk, hogyan működik majd ez a gyakorlatban.

Elsőre furcsa, de létezik: fény az éjszakában, a pihentető alvásért. Az éjszakai irányfény értékes segítséget nyújthat

Hogy napközben, a munkával, tanulással, bármilyen fizikai és/vagy szellemi tevékenységgel töltött időt milyen minőségben éljük meg, nagyban függ attól, hogy előtte milyen volt az éjszakánk.