Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Síkosságmentesítés környezetbarát módon

Az évtizedek óta alkalmazott sót (konyhasó, nátrium-klorid, NaCl) már több mint egy éve tilos használni síkosságmentesítésre. Az egyik sószórás helyett javasolt anyag a kalcium-klorid (CaCl2).

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A fák védelméről szóló 346/2008-as kormányrendeletnek megfelelően 2010. szeptember elseje óta tilos – közútfelület kivételével – a nátrium-klorid használata sikosságmentesítéshez, sőt, ha valaki ezzel szórja föl a járdát még pénzbírsággal is büntethető.

Síkosságmentesítés környezetbarát módon kalcium-kloriddal

Környezetbarát volta mellett más előnyei is vannak a kalcium-kloridnak, mivel jóval alacsonyabb fagyáspontja – kalcium-klorid oldat –25 Celsius-fokig hatásos – tehát hatékonyabb a jégolvasztó képessége, mint a konyhasónak. Fontos tulajdonsága még, hogy nem lép kémiai reakcióba az aszfalttal, és az elolvadt hóval, jéggel kialakult oldata nem fagy vissza, így nem rongálja az útfelületet.

Síkosságmentesítés környezetbarát módon kalcium-kloriddal

A kalcium-klorid oldat színtelen vagy halványsárga, vagy világosbarna színű folyadék, vízzel korlátlanul keveredik

Alkalmazása

Az oldat akár géppel, akár kézi erővel, locsolókannával felhordható a felületekre, akár hóesés előtt is, mivel a felülettel érintkező hó azonnal elolvad. A későbbi jégmentesítésre, hómentesítésre akkor van szükség, ha az oldat elfogyott a felületről, vagy nagymértékben túlhígult. Hazai téli időjárási viszonyok között a 0,85 liter/négyzetméter ajánlott a 25 százalékos oldatból.

Pormentesítés

Márciustól novemberig pormentesítésre is használható, mivel a nedvszívó tulajdonságainak köszönhetően nedvesen tartja a földfelületet, ezáltal bármely típusú burkolatlan felületen megköti a szállóport, és ezzel gátolja a porzást. Így tehát kiválóan alkalmas földes utak pormentesítésére.

Pormentesítés környezetbarát módon kalcium-kloriddal

Jobb, mint a konyhasó, érvek a kalcium-klorid mellett

  • körülbelül negyedannyi kell belőle
  • a konyhasóoldat –7 Celsius-fokon fagy, amíg a CaCl2 oldat fagyáspontja –25 Celsius-fok.
  • aszfalt- és környezetbarát
  • a mezőgazdaságban műtrágyaként is alkalmazzák
  • tavasztól őszig pormentesítésre is használható