Hirdetés

Síkosságmentesítés környezetbarát módon

Az évtizedek óta alkalmazott sót (konyhasó, nátrium-klorid, NaCl) már több mint egy éve tilos használni síkosságmentesítésre. Az egyik sószórás helyett javasolt anyag a kalcium-klorid (CaCl2).

A fák védelméről szóló 346/2008-as kormányrendeletnek megfelelően 2010. szeptember elseje óta tilos – közútfelület kivételével – a nátrium-klorid használata sikosságmentesítéshez, sőt, ha valaki ezzel szórja föl a járdát még pénzbírsággal is büntethető.

Síkosságmentesítés környezetbarát módon kalcium-kloriddal

Környezetbarát volta mellett más előnyei is vannak a kalcium-kloridnak, mivel jóval alacsonyabb fagyáspontja – kalcium-klorid oldat –25 Celsius-fokig hatásos – tehát hatékonyabb a jégolvasztó képessége, mint a konyhasónak. Fontos tulajdonsága még, hogy nem lép kémiai reakcióba az aszfalttal, és az elolvadt hóval, jéggel kialakult oldata nem fagy vissza, így nem rongálja az útfelületet.

Síkosságmentesítés környezetbarát módon kalcium-kloriddal

A kalcium-klorid oldat színtelen vagy halványsárga, vagy világosbarna színű folyadék, vízzel korlátlanul keveredik

Alkalmazása

Az oldat akár géppel, akár kézi erővel, locsolókannával felhordható a felületekre, akár hóesés előtt is, mivel a felülettel érintkező hó azonnal elolvad. A későbbi jégmentesítésre, hómentesítésre akkor van szükség, ha az oldat elfogyott a felületről, vagy nagymértékben túlhígult. Hazai téli időjárási viszonyok között a 0,85 liter/négyzetméter ajánlott a 25 százalékos oldatból.

Pormentesítés

Márciustól novemberig pormentesítésre is használható, mivel a nedvszívó tulajdonságainak köszönhetően nedvesen tartja a földfelületet, ezáltal bármely típusú burkolatlan felületen megköti a szállóport, és ezzel gátolja a porzást. Így tehát kiválóan alkalmas földes utak pormentesítésére.

Pormentesítés környezetbarát módon kalcium-kloriddal

Jobb, mint a konyhasó, érvek a kalcium-klorid mellett

  • körülbelül negyedannyi kell belőle
  • a konyhasóoldat –7 Celsius-fokon fagy, amíg a CaCl2 oldat fagyáspontja –25 Celsius-fok.
  • aszfalt- és környezetbarát
  • a mezőgazdaságban műtrágyaként is alkalmazzák
  • tavasztól őszig pormentesítésre is használható
Kapcsolódó cikkek

Energiatudatos szellőztetés

Manapság mindenki arra törekszik, hogy házát, lakását szinte a tökéletességig hőszigetelje, ennek érdekében pedig fokozott légzárású nyílászárókat és korszerű építőanyagokat alkalmaz. Azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy ennek is vannak hátrányai.

Szalmabálaház

Mivel életünk minden területén igyekszünk a költségkímélő megoldásokra törekedni, nincs ez másképp az építkezésben sem. Újabbnál-újabb ötletek látnak napvilágot, miként takarékoskodhatunk lakásainkban a fűtésen, hogyan csökkenthetjük a rezsit.

Pelletfűtés

A vizet nem kell kifizetni, csak a tiszta tüzelőt, ezért sokkal olcsóbb a pelletfűtés, mint például a fafűtés, mert a fában általában sok a nedvesség – mondta a kereskedő a vásárlónak, tömören összefoglalva a pellet lényegét.

A polisztirol hőszigetelőanyag újrahasznosítása

A polisztirol hőszigetelőanyagot sokan támadják, hogy nem környezetbarát, pedig bontás után számos lehetőség van az újrahasznosítására. Írásunkban a polisztirol hőszigetelőanyag újrahasznosítására mutatunk be néhány lehetőséget.

Környezetbarát menedékház épült a Mont Blanc-on

A semmi szélén hintázó tojás – új menedékház épült a Mont Blanc hegyén 3835 méter magasságban. A rendkívüli épület tervezésekor minimális szén-dioxid-kibocsátásra törekedtek a tervezők.

Az év legzöldebb kertje

Környezetbarát kertművelés, növénytermesztés és megújuló energiaforrások használata – ezek alapfeltételek voltak „Az év környezetbarát kertje” versenyben. A nyertes Szilágyi Alice lett, aki az egész kertet saját kezével gondozza.

Szélkerék, szélturbina

A szélmalomtól az áramot termelő vízszintes vagy függőleges tengelyű szélkerékig egyenes út vezetett. Ma már városi környezetbe is telepítenek szélkereket, ilyet tanyákon sőt Budapesten is láthatunk.

Megéri-e napelemet telepíteni?

A napelem nem olcsó, sok mindentől függ, hogy pusztán pénzügyi szempontból megéri-e telepíteni. De ma már úgy áll, nem az ára az elsődleges szempont. Hamarosan nem lesz választási lehetőségünk.

Naomi Campbell szeme fénye

A világhírű modell egy igazán különleges luxusvillát kapott ajándékba orosz kedvesétől. A pazar szülinapi ajándék ugyanis az óegyiptomi Hórusz szem szimbólumot formázza...