Vigyázat, szemfényvesztés!

Tegyük fel, hogy építőanyagot szeretne venni. Bár sajnos tartok tőle, hogy a mostani téma nem csak az építőanyagokra érvényes. Elmegy a kereskedésbe, ahol óriási választék fogadja. A termékek meglehetősen egyformán néznek ki (a csili-vili csomagolástól most tekintsünk el), vagy éppen egyáltalán nem látszik, mi is maga a termék (mert benne van egy zsákban vagy vödörben). Gondos vevő módjára átböngészi a csomagoláson levő címkéket, és lám-lám, azokon is szinte azonos műszaki paraméterek szerepelnek.

Ezek után Ön, mi alapján döntene?

Valószínűleg csak kevesen vágják rá egyből a gyakorlatban mégis legtöbbször megtapasztalt választ: az ár alapján. Ez a válasz egyébként a fenti esetleírás alapján teljesen logikus lenne.

Vigyázat, szemfényvesztés!

Csak egy a gond.

A mai magyar valóság az, hogy a teljesen egyformának tűnő termékek korántsem egyformák! A rajtuk feltüntetett műszaki paraméterek gyakran köszönőviszonyban sem állnak a tényleges tudással.
Az egyik építőanyag-ipari szakmai szövetség a közelmúltban átfogó vizsgálatokat végeztetett a piacon a saját szakterületén árult termékek között. Az eredmény lehangoló volt: akadt olyan termék, amelynek a műszaki paraméterei a valóságban 40–70 százalékkal(!) tértek el a leírtaktól. Figyelem, minőségről még szó sem esett, egyszerűen azt vizsgálták, hogy az van-e a csomagolásban, mint ami rá van írva.

A jelenség oka nyilvánvaló: A csökkenő hazai kereslet árversenyt gerjesztett a piacon, miközben az alapanyagárak folyamatosan emelkedtek. Mit volt, mit tenni(?), a gyártók jelentős része elkezdte „kispórolni” a termékekből a drágább összetevőket…
A gond az, hogy a fogyasztók ilyen jellegű megkárosítása ma Magyarországon gyakorlatilag semmilyen következménnyel nem jár. Ezért is terjed a gyakorlat…

A Fogyasztóvédelmi Hatóság kapacitása ma legfeljebb arra elég, hogy az életre és egészségre veszélyes termékeket kiszűrje a piacról (ilyenekből is van elég…), márpedig az építőipari termékek túlnyomó része „csak” az elkészült épület minőségére nézve veszélyes.
A vásárló, tehát Ön csak magára számíthat érdekei védelmében. Sajnos nagyon okos tippekkel nem tudok szolgálni, de a jelenségre mindenképpen érdemes felhívni a figyelmet. A márka hírneve, a forgalmazó szavahihetősége és felkészültsége, a különböző tanúsító védjegyek talán valamiféle támpontot jelenthetnek ebben a zavaros helyzetben. Csak bízni lehet abban, hogy a szakma és a hatóságok a nem túl távoli jövőben végre szembenéznek ezzel az igencsak bizalomromboló problémával…

Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

Virtuális túra a felújított Párisi udvarban kialakított, ötcsillagos hotel fürdőszobáiban

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

A családi ház építésének első fázisát a földmunkákkal kezdjük. Íme, a legfontosabb információk a gépekről, árakról, időtartamról, hogy könnyebben tervezhessünk.

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Modern kis lakás rengeteg tárolóval – A lakberendező tanácsai egy átalakítás kapcsán

Hogyan lehet megvalósítani a minimál stílus irányelveit 33 négyzetméteren? Rengeteg tárolóval! Tanácsok a lakberendezőtől.

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A modern technológiai háttérnek köszönhetően, előregyártott betonelemekkel végezhető el a falazat, a lépcsők gyors és minőségi építése.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Minőségi építőanyagok környezettudatos szemlélettel

Az építőanyagokkal szemben támasztott egyik legfontosabb elvárás a magas minőség, mely mellett egyre inkább megkerülhetetlenné válik a környezettudatosság és az energiatakarékosság iránti igény. Azonban kérdés, hogy találunk-e a piacon ilyen termékeket? Ezzel kapcsolatban jó híreink vannak!

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.