Légy felkészült! Négy tipp felújításra készülőknek

Be prepared azaz légy felkészült javasolja az építkezőknek Zordon, az Oroszlánkirályból. De hogyan is érdemes fölkészülni a felújításra?

Idehaza az elmúlt két év során 3 (azaz három) olyan pályázat jelent meg, amelyik a magánépítkezőket volt hivatott segíteni.
A Mi otthonunk felújítási és új otthon-építési alprogram tavaly nyáron 1,5 milliárd forinttal indult útnak, és – úgy emlékszem – 3 (azaz három) nap alatt merült ki. Nem sokkal később, ősszel jött egy speciális pályázat, kicsivel több pénzzel, de ebből csak napkollektorokat lehetett beszerelni.
Majd hosszú szünet, és idén nyár végén egy újabb lehetőség. Ez csak fűtéskorszerűsítésre volt igénybe vehető, és 860 millió forinttal indult útnak. 10 napig élt.

Négy tipp felújításra készülőknek

Legyünk őszinték, jelentősen eltérő fejleményekre a közeljövőben nemigen számíthatunk. európai uniós pénzek ugyanis – egyelőre – nem vonhatók be magántulajdonú ingatlanok korszerűsítésébe (halvány esély van rá, hogy a 2014-ben kezdődő pénzügyi ciklusban talán változik a helyzet), arról pedig, hogy az államnak idehaza mennyi pénze van, valószínűleg mindenkinek vannak elképzelései. Egyedüli forrásként a szén-dioxid-kvóták eladásából származó bevételek kecsegtetnek, mert ezeket csak energiahatékonysági célokra szabad felhasználni.

Mit tehet ilyen helyzetben az az építkező, aki már nagyon szeretne új otthont magának, aki már nagyon szeretne sokkal kevesebbet fizetni vízért, gázért, villamos energiáért de egy kevéske külső forrás nagyon hiányzik mindehhez?

Felkészül! (Erre utal a Zordontól kölcsönzött cím is…)
Mint látható, ha valaki akkor kezd el kapkodni, amikor egy-egy pályázatot kiírnak, az többnyire már rég késő. Érdemes tehát felkészülten várni.

Négy tipp felújításra készülőknek

Négy tipp a felkészüléshez – felújítókra szabva

  • Mindenképpen érdemes alaposan és teljesen felméretni házunk jelenlegi állapotát. Ehhez olyan szakembert célszerű keresni, aki egyszerre képes megítélni a ház szerkezeteinek és gépészeti berendezéseinek jóságát.
   Mindenképpen várjuk el, hogy a felmérésről írásos dokumentáció készüljön (ezt később bármikor elővehetjük), de ennél is fontosabb az a javaslat, amit a szakembernek a felmérés alapján kell megfogalmaznia: mihez és milyen sorrendben érdemes hozzányúlni, hogy házunk energetikai állapota lényegesen javuljon.
   A sorrend megállapításakor természetesen arra érdemes törekedni, hogy előre kerüljenek az olyan beruházások, amelyek a legkevesebb pénz befektetésével a legtöbb eredményt hozzák. (Csak arra kell figyelni, hogy ezek elvégzése után a felújítások sora műszakilag folytatható legyen.)

 • Ha elkészül egy ilyen felmérés, akkor már csak egy lépés az energiatanúsítvány kiállítása. Ez hivatalosan tanúsítja, hogy házunk jelenleg milyen energetikai osztályba tartozik.
  Ma már szinte minden pályázatnál kötelező ennek felmutatása, ezen kívül azt kell bemutatni, hogy a pályázott beruházásokkal milyen (hány osztályt javító) változás érhető el.
  Az imént vázolt komplex felmérés általában 100 ezer forint alatti áron elvégeztethető, ennyi előzetes befektetéssel nem szabad takarékoskodni. (Az ár nyilván függ a ház nagyságától és az eleve rendelkezésre álló dokumentumok mennyiségétől.)
 • A javaslat alapján már készíthetünk költségvetés-változatokat, különböző lehetséges forgatókönyveket. Utánanézhetünk annak is, hogy esetleg bevonhatunk-e más külső anyagi forrásokat. (A blog végén egy-két hasznos információt talál.)
 • És persze célszerű felkutatni egy nekünk szimpatikus pályázatírót is, aki alkalomadtán összeállítja majd a pályázat beadásához szükséges anyagot. (Az még jobb, ha időben szól is nekünk egy-egy közelgő lehetőségről.)

Végül két ajánló:
Egy régebbi blog arról, hogy milyen állami támogatások (nem pályázatok!) hozzáférhetők még az építkezőknek idehaza.

Ha pedig valaki – nosztalgiázva – szeretné meghallgatni Zordon tanácsait (eredetileg a hiénáknak címezve), akkor azt ide kattintva teheti meg!

Jó készülődést!

Az építő közösség, Bodnár György blogja

Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Felújításkor minden forint és minden perc számít, ezért jól jön, ha például a tetőablakok gyárilag előszereltek vagy egyszerűen, akár pár óra alatt a régi helyére illeszthetők, gondoskodva a tetőtér energiatakarékossá tételéről.

Belsőépítészeti tervezés és teljeskörű kivitelezés az Attraktív Design Stúdió csapatával

Egy új építésű, lakóparki lakás nagyvonalú átalakítása a lakberendező tapaszatalataival.

Miért fontos kivitelezői szerződést kötni és mi szerepeljen a szerződésben? Letölthető szerződésminta és magyarázatok felújítóknak, építkezőknek

A megbízó és vállalkozó jogait és kötelezettségeit tartalmazó szerződéssel elejét vehetjük a későbbi vitáknak és pereskedéseknek, nem utolsósorban pedig a szerződés anyagilag is védi a feleket.

Az otthonfelújítási támogatás igénybevételére jogosultak közel fele 3 és 6 millió forint közötti összeget költene lakásfelújításra

A megkérdezettek több mint kétharmada tervez idén felújítást, a támogatásra jogosultak közel fele 3 és 6 millió forint közötti összeget, míg a lakásfelújítási támogatásra nem jogosultak 50 százaléka 1 és 3 millió forint közötti összeget költene erre – derült ki a Wallplex Magyarország legfrissebb felmérésből. A kutatás a lakásfelújítással és a lakásfelújítási támogatás igénybevételével kapcsolatos szokásokat vizsgálta.

Tetőcsere, tetőfelújítás, napelem – Ezekre ad pénzt az állam

Az otthonuk korszerűsítését tervezők kívánságlistájának egyik első helyén a tető felújítása áll, és többen tervezik saját napelemes rendszer telepítését is. A Terrán szakértőjének segítségével bemutatjuk a rendelkezésre álló lehetőségeket.

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Lakásfelújításnál még a leggondosabban tervezőket is érhetik kellemetlen és - szerencsére - kellemes meglepetések, hogy mire elég az a pénz, amit az anyagokra és a munkákra szántak. Sorra vettük, hogy mit tudunk kihozni 200 ezer, 1,5 millió és 5 millió forintból.

Lezárult a Tubadzin TDA pályázata

A pályázat szervezői mindenkit szeretettel várnak az ünnepélyes online gálára.