Légy felkészült! Négy tipp felújításra készülőknek

Be prepared azaz légy felkészült javasolja az építkezőknek Zordon, az Oroszlánkirályból. De hogyan is érdemes fölkészülni a felújításra?

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Idehaza az elmúlt két év során 3 (azaz három) olyan pályázat jelent meg, amelyik a magánépítkezőket volt hivatott segíteni.
A Mi otthonunk felújítási és új otthon-építési alprogram tavaly nyáron 1,5 milliárd forinttal indult útnak, és – úgy emlékszem – 3 (azaz három) nap alatt merült ki. Nem sokkal később, ősszel jött egy speciális pályázat, kicsivel több pénzzel, de ebből csak napkollektorokat lehetett beszerelni.
Majd hosszú szünet, és idén nyár végén egy újabb lehetőség. Ez csak fűtéskorszerűsítésre volt igénybe vehető, és 860 millió forinttal indult útnak. 10 napig élt.

Négy tipp felújításra készülőknek

Legyünk őszinték, jelentősen eltérő fejleményekre a közeljövőben nemigen számíthatunk. európai uniós pénzek ugyanis – egyelőre – nem vonhatók be magántulajdonú ingatlanok korszerűsítésébe (halvány esély van rá, hogy a 2014-ben kezdődő pénzügyi ciklusban talán változik a helyzet), arról pedig, hogy az államnak idehaza mennyi pénze van, valószínűleg mindenkinek vannak elképzelései. Egyedüli forrásként a szén-dioxid-kvóták eladásából származó bevételek kecsegtetnek, mert ezeket csak energiahatékonysági célokra szabad felhasználni.

Mit tehet ilyen helyzetben az az építkező, aki már nagyon szeretne új otthont magának, aki már nagyon szeretne sokkal kevesebbet fizetni vízért, gázért, villamos energiáért de egy kevéske külső forrás nagyon hiányzik mindehhez?

Felkészül! (Erre utal a Zordontól kölcsönzött cím is…)
Mint látható, ha valaki akkor kezd el kapkodni, amikor egy-egy pályázatot kiírnak, az többnyire már rég késő. Érdemes tehát felkészülten várni.

Négy tipp felújításra készülőknek

Négy tipp a felkészüléshez – felújítókra szabva

  • Mindenképpen érdemes alaposan és teljesen felméretni házunk jelenlegi állapotát. Ehhez olyan szakembert célszerű keresni, aki egyszerre képes megítélni a ház szerkezeteinek és gépészeti berendezéseinek jóságát.
   Mindenképpen várjuk el, hogy a felmérésről írásos dokumentáció készüljön (ezt később bármikor elővehetjük), de ennél is fontosabb az a javaslat, amit a szakembernek a felmérés alapján kell megfogalmaznia: mihez és milyen sorrendben érdemes hozzányúlni, hogy házunk energetikai állapota lényegesen javuljon.
   A sorrend megállapításakor természetesen arra érdemes törekedni, hogy előre kerüljenek az olyan beruházások, amelyek a legkevesebb pénz befektetésével a legtöbb eredményt hozzák. (Csak arra kell figyelni, hogy ezek elvégzése után a felújítások sora műszakilag folytatható legyen.)

 • Ha elkészül egy ilyen felmérés, akkor már csak egy lépés az energiatanúsítvány kiállítása. Ez hivatalosan tanúsítja, hogy házunk jelenleg milyen energetikai osztályba tartozik.
  Ma már szinte minden pályázatnál kötelező ennek felmutatása, ezen kívül azt kell bemutatni, hogy a pályázott beruházásokkal milyen (hány osztályt javító) változás érhető el.
  Az imént vázolt komplex felmérés általában 100 ezer forint alatti áron elvégeztethető, ennyi előzetes befektetéssel nem szabad takarékoskodni. (Az ár nyilván függ a ház nagyságától és az eleve rendelkezésre álló dokumentumok mennyiségétől.)
 • A javaslat alapján már készíthetünk költségvetés-változatokat, különböző lehetséges forgatókönyveket. Utánanézhetünk annak is, hogy esetleg bevonhatunk-e más külső anyagi forrásokat. (A blog végén egy-két hasznos információt talál.)
 • És persze célszerű felkutatni egy nekünk szimpatikus pályázatírót is, aki alkalomadtán összeállítja majd a pályázat beadásához szükséges anyagot. (Az még jobb, ha időben szól is nekünk egy-egy közelgő lehetőségről.)

Végül két ajánló:
Egy régebbi blog arról, hogy milyen állami támogatások (nem pályázatok!) hozzáférhetők még az építkezőknek idehaza.

Ha pedig valaki – nosztalgiázva – szeretné meghallgatni Zordon tanácsait (eredetileg a hiénáknak címezve), akkor azt ide kattintva teheti meg!

Jó készülődést!

Az építő közösség, Bodnár György blogja

Ez is érdekelhet

Magasabb flexibilitás és vízlepergető hatás FX 66 Platinum Flexfugázóval!

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Generon: Bárhonnan nézzük, fényes választás

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Medence kompromisszumok nélkül

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

A mai görgős zuhanykabinok csak hírből ismerik a '90-es évekbeli elődeiket

Zsaluzia – modern és esztétikus árnyékolás

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Gyors, kalkulálható, Típusház – érdemes utánanézni! Házat, de gyorsan! 7. rész

Hozza ki a legtöbbet az ingyenpénzből! Mutatjuk, hogyan

Gyors és stresszmentes építkezés, akár a karosszék kényelméből

5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél

Otthonunk felbecsülhetetlen értéke a csend és a nyugalom – Építkezés mészhomok téglával

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Elszálló építőanyagárak, komoly kihívások. Mit tehetünk? – szakértőket kérdeztünk

Valósággá válik minden építtető álma, a gyors és stresszmentes építkezés

Otthonfelújítási támogatástól az építőanyag vásárlásig – Ezentúl mindezt egy helyen intézhetjük!

Így csökkentheti rezsiköltségeit állami pénzből

Masszív épületszerkezet költséghatékonyan, rekordidő alatt - Ytong Vasalt Pallós építési rendszer

Házat, de gyorsan! - 4. rész - Szárnyakon a fal evolúciója

Vásárlási listák
További vásárlási listák