Légy felkészült! Négy tipp felújításra készülőknek

Be prepared azaz légy felkészült javasolja az építkezőknek Zordon, az Oroszlánkirályból. De hogyan is érdemes fölkészülni a felújításra?

Idehaza az elmúlt két év során 3 (azaz három) olyan pályázat jelent meg, amelyik a magánépítkezőket volt hivatott segíteni.
A Mi otthonunk felújítási és új otthon-építési alprogram tavaly nyáron 1,5 milliárd forinttal indult útnak, és – úgy emlékszem – 3 (azaz három) nap alatt merült ki. Nem sokkal később, ősszel jött egy speciális pályázat, kicsivel több pénzzel, de ebből csak napkollektorokat lehetett beszerelni.
Majd hosszú szünet, és idén nyár végén egy újabb lehetőség. Ez csak fűtéskorszerűsítésre volt igénybe vehető, és 860 millió forinttal indult útnak. 10 napig élt.

Négy tipp felújításra készülőknek

Legyünk őszinték, jelentősen eltérő fejleményekre a közeljövőben nemigen számíthatunk. európai uniós pénzek ugyanis – egyelőre – nem vonhatók be magántulajdonú ingatlanok korszerűsítésébe (halvány esély van rá, hogy a 2014-ben kezdődő pénzügyi ciklusban talán változik a helyzet), arról pedig, hogy az államnak idehaza mennyi pénze van, valószínűleg mindenkinek vannak elképzelései. Egyedüli forrásként a szén-dioxid-kvóták eladásából származó bevételek kecsegtetnek, mert ezeket csak energiahatékonysági célokra szabad felhasználni.

Mit tehet ilyen helyzetben az az építkező, aki már nagyon szeretne új otthont magának, aki már nagyon szeretne sokkal kevesebbet fizetni vízért, gázért, villamos energiáért de egy kevéske külső forrás nagyon hiányzik mindehhez?

Felkészül! (Erre utal a Zordontól kölcsönzött cím is…)
Mint látható, ha valaki akkor kezd el kapkodni, amikor egy-egy pályázatot kiírnak, az többnyire már rég késő. Érdemes tehát felkészülten várni.

Négy tipp felújításra készülőknek

Négy tipp a felkészüléshez – felújítókra szabva

  • Mindenképpen érdemes alaposan és teljesen felméretni házunk jelenlegi állapotát. Ehhez olyan szakembert célszerű keresni, aki egyszerre képes megítélni a ház szerkezeteinek és gépészeti berendezéseinek jóságát.
   Mindenképpen várjuk el, hogy a felmérésről írásos dokumentáció készüljön (ezt később bármikor elővehetjük), de ennél is fontosabb az a javaslat, amit a szakembernek a felmérés alapján kell megfogalmaznia: mihez és milyen sorrendben érdemes hozzányúlni, hogy házunk energetikai állapota lényegesen javuljon.
   A sorrend megállapításakor természetesen arra érdemes törekedni, hogy előre kerüljenek az olyan beruházások, amelyek a legkevesebb pénz befektetésével a legtöbb eredményt hozzák. (Csak arra kell figyelni, hogy ezek elvégzése után a felújítások sora műszakilag folytatható legyen.)

 • Ha elkészül egy ilyen felmérés, akkor már csak egy lépés az energiatanúsítvány kiállítása. Ez hivatalosan tanúsítja, hogy házunk jelenleg milyen energetikai osztályba tartozik.
  Ma már szinte minden pályázatnál kötelező ennek felmutatása, ezen kívül azt kell bemutatni, hogy a pályázott beruházásokkal milyen (hány osztályt javító) változás érhető el.
  Az imént vázolt komplex felmérés általában 100 ezer forint alatti áron elvégeztethető, ennyi előzetes befektetéssel nem szabad takarékoskodni. (Az ár nyilván függ a ház nagyságától és az eleve rendelkezésre álló dokumentumok mennyiségétől.)
 • A javaslat alapján már készíthetünk költségvetés-változatokat, különböző lehetséges forgatókönyveket. Utánanézhetünk annak is, hogy esetleg bevonhatunk-e más külső anyagi forrásokat. (A blog végén egy-két hasznos információt talál.)
 • És persze célszerű felkutatni egy nekünk szimpatikus pályázatírót is, aki alkalomadtán összeállítja majd a pályázat beadásához szükséges anyagot. (Az még jobb, ha időben szól is nekünk egy-egy közelgő lehetőségről.)

Végül két ajánló:
Egy régebbi blog arról, hogy milyen állami támogatások (nem pályázatok!) hozzáférhetők még az építkezőknek idehaza.

Ha pedig valaki – nosztalgiázva – szeretné meghallgatni Zordon tanácsait (eredetileg a hiénáknak címezve), akkor azt ide kattintva teheti meg!

Jó készülődést!

Az építő közösség, Bodnár György blogja

Kapcsolódó cikkek

“A maximumot kihozni a tervezésből, csak az ügyféllel együtt lehet” – beszélgetés Zámbó Tímea építészmérnök, belsőépítésszel, az Év fürdőszobája pályázat díjazottjával

Természetközeliség, a külső és belső terek határainak feszegetése, a hagyományos funkciók továbbgondolása, mindez kreatív formavilággal, igényes és harmonikus megjelenéssel. Ha röviden akarnánk összefoglalni, ez jellemezné legjobban Zámbó Tímea munkáit, aki formabontó megoldásokat is szívesen alkalmaz terveiben.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

Virtuális túra a felújított Párisi udvarban kialakított, ötcsillagos hotel fürdőszobáiban

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

A családi ház építésének első fázisát a földmunkákkal kezdjük. Íme, a legfontosabb információk a gépekről, árakról, időtartamról, hogy könnyebben tervezhessünk.

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Modern kis lakás rengeteg tárolóval – A lakberendező tanácsai egy átalakítás kapcsán

Hogyan lehet megvalósítani a minimál stílus irányelveit 33 négyzetméteren? Rengeteg tárolóval! Tanácsok a lakberendezőtől.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Minőségi építőanyagok környezettudatos szemlélettel

Az építőanyagokkal szemben támasztott egyik legfontosabb elvárás a magas minőség, mely mellett egyre inkább megkerülhetetlenné válik a környezettudatosság és az energiatakarékosság iránti igény. Azonban kérdés, hogy találunk-e a piacon ilyen termékeket? Ezzel kapcsolatban jó híreink vannak!

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.