Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Elégedett beruházó, új tapasztalatokat szerzett kivitelező

Egyre népszerűbbek a Lindab SBS Maxi csarnokai. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem valamint a Lindab magyarországi leányvállalatának együttműködéséből született fejlesztés a közepes méretű csarnokok építésére kínál az eddiginél gyorsabb és gazdaságosabb megoldást.
A napokban Gyömrőn adtak át egy újabb SBS Maxit, amelyben személygépjármű szerviz, illetve élelmiszeripari-gépjavító műhely kezdte meg működését. Az új technológiával kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük Balatoni Mátyást, a kivitelezést végző cég vezetőjét.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

- Kérem, mutassa be pár szóban a vállalatot.

- Vállalatunk 1996 óta végez építőipari kivitelezést. Egy ideig ún. melléküzemként dolgoztunk, de 2004-ben Rotech Motor Kft. néven önállóvá váltunk. Fő profilunk a magas és mélyépítés, de - ezen belül - a szerkezetépítés specialistái vagyunk. Bár építünk családi házakat is, a legtöbb megrendelés csarnokokra, illetve csarnokok vázának összeállítására érkezik. A 400 m2-estől az 1500 m2-esig sokféle csarnok megalkotása fűződik a nevünkhöz: hűtőházak, hulladéktárolók, tornacsarnokok és más – főként gazdasági tevékenységnek helyet biztosító – épületek. Mivel székhelyünk Monoron van, általában a közép-magyarországi régióban dolgozunk, de szakmai hírnevünknek köszönhetően az ország más vidékeiről is szép számmal érkeznek megbízások.

Épül a Lindab SBS Maxi csarnoka

- Mekkora csarnokot építettek Gyömrőn, és milyen tevékenység folyik az épületben?

- Kompakt Szervíz Kft. számára építettünk egy 500 m2 alapterületű, 35x13-as csarnokot, aminek a vállmagassága 4,2 m, a gerincmagassága pedig 6 m. Ebben az esetben egy ún. „melegcsarnokot” kellett megvalósítanunk, hiszen a három részre osztott beltérben személygépjárművek, illetve élelmiszeripari gépek javítása folyik. A hőszigetelést a Lindab egyedi gyártású szendvics paneljeivel oldottuk meg. Ez azt jelenti, hogy a két tűzihorganyzott acélfegyverzet között PUR hab gondoskodik a hőáteresztés megakadályozásáról. Az oldalfalakon 8 cm-es, a kishajlásszögű nyeregtetőn pedig 10 cm-es panelekkel dolgoztunk.

- Hogyan jött létre a megrendelés?

- Kereszt Szilárddal, a beruházó cég vezetőjével régebb óta személyes kapcsolatban állok. Amikor a projektet elindította, tőlünk is kért árajánlatot. Mi ekkor fordultunk a Lindabhoz, akik erre a célra az SBS Maxi csarnokrendszerüket ajánlották.
Erről azt érdemes tudni, hogy a magyar innovációként létrejött Small Building System (SBS) továbbfejlesztett változata, amely 2013-ban jelent meg a piacon. A lényege abban áll, hogy fő tartószerkezeti elemként a rendszer azokat a hidegen hengerelt C vékonyfalú profilokat kezdte alkalmazni, amelyek a nagyobb csarnokoknál másodlagos statikai szerepet (szelemen, falváztartó) játszottak. A magyar mérnökök azonban olyan új csomóponti kialakításokat dolgoztak ki, amelyek ezt a kis súlyú alkatrészt képessé tették nagyobb terhek megtartására, így főtartó keretszerkezet kialakítására is. A jelentősebb teherbírás elérésére duplázott C-szelvényeket alkalmaztak (ún. összetett keresztmetszetet) a főtartó oszlopok és gerendák esetén, megoldották az elemek kapcsolatait, csomópontjait, az alapozáshoz való lefogatást. A függőleges oszlop és a ferde gerenda között, a keretsarokban, az erőátadás jelentős részének felvételéhez a szelvények közé helyezett könyöktámasztó rudakat használtak, továbbá bizonyos méretek felett a gerendákat összekötő vonórúd is betervezésre került. Ezen szerkezeti kialakítások összessége tette lehetővé a támaszköz és a kerettávolságok hatékony növelését a korábbi SBS-hez képest – innen származik az új szerkezeti rendszer elnevezése: SBS Maxi. Mivel a technológiának köszönhetően lecsökkent az épület anyagigénye, és maga a szerkezet is könnyebb, valóban a legoptimálisabb megoldás azoknak a vállalkozóknak a számára, akik 9-18 m fesztávolságú, 3-6m vállmagasságú, egylégterű csarnokot szeretnének. Mint látjuk, mi is sikerrel pályáztunk vele a beruházónál.

Épül a Lindab SBS Maxi csarnoka

- Volt már előtte is kapcsolata a Lindabbal?

- Magánházakhoz vásároltunk tőlük ereszcsatorna-rendszereket, burkolati lemezeket, de ekkora projektben eddig nem működtünk együtt.

- Milyen tapasztalatokat szerzett?

- Én, mint kivitelező több okból is maximálisan elégedett vagyok. Nagyon jól meg van tervezve a rendszer, és a gyártás is a legteljesebb mértékben mérethelyesen történt. A tervek tökéletesen illeszkednek az elkészített alkatrészekhez. Ez mind a szendvicspanelekre, mind a szerkezeti elemekre igaz. A szerelési segédletek jól érthetőek, jól olvashatóak. Az elemek nagyon kevés – ahogy a szakmában mondják - „passzítást” igényelnek. Igen gyorsan lehet velük dolgozni.
Az összes szelvény, az összes főtartó elem a helyszínen lett összeszerelve, csavarozva, mint egy LEGO. Minden egyes elem kézzel szállítható, mozgatható, azaz nem kell állandóan daruzni, targoncázni. A gyakorlatban úgy nézett ki, hogy a keretállásokat a földön össze tudtuk állítani, és darura csak a fölállításhoz volt szükség. Gyömrőn ezt pl. négy óra daruzással már meg is oldottuk.
Az összeállítást meggyorsította, hogy a Lindabtól megkaptam a csomóponti részletkidolgozási rajzokat méretarányosan. Az egyes elemek pontosan megjelölve, beszámozva, darabra beméretezve érkeztek a helyszínre.

Épül a Lindab SBS Maxi csarnoka

- A kivitelező vállalja a beruházó felé az épület egészére vonatkozó garanciát. Jelent-e valamilyen biztonságot az Önök számára, hogy a Lindab rendszerével dolgoztak?

- Maximális biztonságot jelent. Egy példát hadd említsek. Amikor a szerkezet már nagyjából le lett gyártva, a beruházó hezitált a paneleket illetően. Ugyanis, amikor annak idején bekérte az egész csarnokra az árajánlatokat, akkor volt olyan cég, amelyik magukat a paneleket valamivel olcsóbban kínálta. Mi azonban meggyőztük a tulajdonost arról, hogy a csekély megtakarítás miatt nem érdemes a Lindab koherens rendszerébe idegen elemeket beépíteni és egy ismeretlen tényezővel kockáztatni a teljes struktúrát. A magunk részéről ugyanis biztosak voltunk abban, hogy ha a Lindab paneljeit építjük be, nem lehetnek sem kompatibilitási, sem – a későbbiekben – korróziós gondok. Mindezeken túl az sem mindegy, hogy ha esetleg egy minőségi probléma merül föl, akkor egy kiterjedt magyarországi értékesítési hálózattal és komoly gyártóbázissal rendelkező céggel kell tartanunk a kapcsolatot vagy egy „egyszerű” importőrrel.
Egyébként ezt az előfeltevésemet a gyakorlat a munkálatok során igazolta.
Polgár Dávid úr, a Lindab területi képviselője rendszeresen kijárt az építkezésre: ellenőrizte, segítette a szerelést, és minden kérdésben a rendelkezésünkre állt.

A kivitelező legfőbb garanciája pont a Lindab rendszereiben rejlik. Azok ugyanis olyan összetett műszaki struktúrák, ahol az alrendszerek, illetve a pontos illeszkedések feltételezik egymást, azaz nem lehet rosszul összeszerelni, mert egyébként nem állna meg szerkezet, nem lenne épület, amire garanciát kellene vállalni. A termékek pedig a tűzihorganyzott svédacél alapanyag és a speciális bevonatok miatt legendásan tartósak, nem rozsdásodnak.

Nem csupán garanciális kérdés, hiszen magát a megvalósítás folyamatát is gyorsítja az a tény, hogy a Lindab termékei eleve rendelkeznek az építési hatóságok által előírt minőségi és biztonsági tanúsítványokkal. Megfelelnek a tűzvédelmi szabványoknak.
Ezeknek a beszerzése az építtető számára tehát nem okoz külön fáradságot, hiszen a Lindab eleve csatolja termékeihez ezeket a dokumentumokat.

Épül a Lindab SBS Maxi csarnoka

A mi esetünkben, amikor az építési engedélyes tervet odaadtunk a Lindabnak, akkor abban meg volt határozva, hogy pl. a tűzvédelem szempontjából mit kell tudnia a szerkezetnek, és ők már automatikusan adaptálták az általuk szállított rendszerelemekre ezt az előírást.

- Említette a gyorsaságot. Mennyi idő alatt készült el a gyömrői csarnok?

- Öt emberrel dolgoztunk. A szerkezet leszállításától számított ötödik napon már állt az épület váza. A panel helyszínre szállítása utáni 11. napon pedig már meg is történt a panelek beépítése.

Épül a Lindab SBS Maxi csarnoka

- Mit jelenthet egy beruházó számára ez a gyorsaság?

- Ezt egy példával tudnám a legjobban megvilágítani. Már a megrendelés fázisában van egy újabb SBS Maxi projekt, amit Monoron fogunk megvalósítani egy fémnyomó üzem számára. A gyártás pillanatnyilag két bérelt épületben zajlik. El lehet képzelni, milyen megtakarítást jelent a vállalkozó számára, ha minél hamarabb az új 330 m2-es saját csarnokában egyesítheti a termelést.

Épül a Lindab SBS Maxi csarnoka

- Sokfelé dolgozik az országban. Gazdasági tevékenységet végző vállalkozások számára épít csarnokokat. Hogy látja, miként viszonyulnak a hazai vállalkozók a könnyűszerkezetes megoldásokhoz?

- Egyelőre konzervatívnak tűnnek. Sokan inkább a régebbi építési módokban bíznak.  Idegenkednek az új technológiától. De ez csak azért lehet, mert még nem dolgoztak vele.
Pedig ha a hagyományos csarnokszerkezetben gondolkozunk, akkor ott a hatalmas IPE szelvények, a tartók, továbbá a keretállások közötti felfalazott részek megdrágítják, lassítják, bonyolítják, nehezítik az építkezést. Bár korábban öt-hat ilyen csarnokot is építettünk, mióta ismerem a Lindab megoldásait, a magam részéről tűzzel, vassal harcolni fogok érte, hogy a vállalkozók ne a hagyományos, hanem ezt a modern, megbízható és gazdaságos technológiát válasszák.

Épül a Lindab SBS Maxi csarnoka

Építse könnyen, gazdaságosan, gyorsan és megbízhatóan Lindab könnyűszerkezetes épületét, csarnokát különféle funkcióra! Részletekért keressen minket: www.lindab.hu/SBS

Népszerűek a témában

Otthonunk felbecsülhetetlen értéke a csend és a nyugalom – Építkezés mészhomok téglával

Házat, de gyorsan! - 3. rész - A sokezer éves az új modern

Masszív épületszerkezet költséghatékonyan, rekordidő alatt - Ytong Vasalt Pallós építési rendszer