Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Hogyan válasszak villanybojlert?

Bojler vagy átfolyós vízmelegítő? Ismerős dilemma lehet ez az építkezőknek, lakásfelújítóknak. A vízmelegítés módja kardinális kérdés, de csak egy a melegvíz-készítés tervezése során felmerülő kérdések közül. Ha már eldöntöttük, hogy melyik megoldást választjuk, még mindig ott van az elhelyezés kérdése.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Bojler vs. gázos vízmelegítő. Melyik legyen?

Van, ahol ez a kérdés egyáltalán nem is kérdés. Ahol be van vezetve a gáz, ott sokan döntenek a kombi kazán, vagy gázos átfolyós vízmelegítő mellett. Jogosan.

Azonban a bevezetett földgáz nélküli helyeken a melegvíz készítés általában csak villanybojlerrel oldható meg. Akkor is az elektromos vízmelegítő lehet a jó választás, ha nincsen kémény, hiszen ehhez a megoldáshoz csak elektromos csatlakozóra van szükség.

Hogyan válasszak villanybojlert?
Nem elhanyagolható érv a bojler mellett az sem, hogy könnyen és egyszerűen felszerelhető, a cseréje is sokkal egyszerűbb, mint a gázos megoldásé. A felszereléshez azért érdemes építész szakemberrel konzultálni, a víz és elektromos hálózatra kötést pedig végezze szakember.
Ha a bekerülési költség perdöntő, akkor is a bojlert érdemes választani. Ugyan a villanyáram drágább, mint a gáz, de éjszakai árammal működtetve sokat spórolhatunk. (Az éjszakai áram igénylésében az áramszolgáltató tud segíteni.) Ha kevesebbet tervezzük használni, mert például hétvégi házban, vagy nyaralóban kell dolgozzon akkor is javasolt az elektromos változat használata, mert a magasabb üzemeltetési költséget ellensúlyozza az alacsonyabb beruházási költség.
Sőt, bizonyos típusokat alternatív fűtési megoldásokkal is össze tudunk kapcsolni, így például szolár rendszerekkel, vagy vegyes tüzelésű kazánnal is.

Mire figyeljünk bojler vásárláskor?

Hogyan válasszak villanybojlert?

  1. Tervezzünk vele előre! A bojler nagy, kell neki a hely.
  2. Vásárlás előtt mérjük fel a háztartás vízfogyasztását, hogy megfelelő méretet válasszunk! Ha jól becsültünk, nem fog kifogyni a melegvíz a tartályból.
  3. Mérjük fel, hogy milyen funkciókkal felszerelt típust akarunk! Igaz ugyan, hogy a villanybojler egy egyszerű konstrukció műszakilag, de ennek ellenére számos opció közül választhatunk. Ha olcsóbb megoldásra vágyunk, megfontolandó az automatikus termosztáttal felszerelt verzió, mint a Bosch Tronic 1000 T típusok, ahol a gyárban beállított hőfokkal dolgozik a berendezés. Ez egy egyszerű megoldás, de ha nincs igény a manuális hőmérséklet szabályzásra, akkor megéri ezt a típust választani, hiszen az beszerzési költségében is megmutatkozik az egyszerűsége: kedvezőbb az ára.
  4. Ha magunk állítanánk be a hőfokot, akkor manuális szabályzóval felszerelt verziót keressünk. Persze itt is vannak különbségek. Ha hajlandóak vagyunk kicsivel többet áldozni, akkor Bosch Tronic 8000 T LCD kijelzős, rendkívül pontos hőfokszabályzós verziót is vásárolhatunk. Ezeknél a típusoknál nagyon precízen lehet beállítani a hőfokot, amelynek segítségével spórolhatunk az energiával.

Befér vajon?

Tegyük fel, hogy a számos tényező közül kiválasztottuk azt a kombinációt, amely számunkra a legideálisabb – mi történik most? Ekkor szokott előfordulni azt a kellemetlen eset, hogy nem találunk megfelelő méretű berendezést. Általában a bojler mérete és kivitele (álló, fekvő) a szűk keresztmetszet, funkcionális igényeink eléggé be tudják határolni a választási lehetőségeinket.

Hogyan válasszak villanybojlert?

Ilyenkor sokan alább adnak az optimális igényeikből, lemondanak bizonyos funkciókról és kényelmi megoldásokról, hogy megvalósulhasson a projekt.
Pedig erre nincs szükség. A Bosch elektromos vízmelegítői minden felszereltségben több verzióban kaphatóak.


Ha már tudjuk, hogy milyen tudású bojlert szeretnénk, akkor választhatunk álló, fekvő, vagy akár vékonyított slim kivitelben is több tartályméretben is. A kombinációk száma ugyan nem végtelen, de jelentősen megnő a mozgásterünk, ha nem kell kisakkoznunk, hogy az igényeinkhez illeszkedő vízmelegítő berendezés vajon széltében-hosszában is ideális-e.
A rendelkezésre álló tér tehát nem lehet akadály, nem kell kompromisszumot kötnünk csak azért, mert nincs hely álló verziónak a fürdőszobában, vagy a gardróbba csak egy vékonyabb tartály férne el.
Ráadásul a Bosch Tronic 8000 T modell esetében akár a megvásárlás után is kitalálhatjuk, hogy hogyan szereljük fel a bojlert, hiszen mindkét verzióban működőképes. Mégis inkább fektetve mutat jobban, mint állítva? Installáljuk bátran úgy.

 

Hogy döntsünk?

Semmiképpen se méret alapján. A Bosch bojlereknél fordítva is működhet a gondolkodás.

Nem a méret által leszabályozott választékból kell kikeresni azt, amelyik közel azokkal a funkciókkal bír, amelyekre vágyunk, hanem meghatározzuk az igényt, és utána olyan méretben és kivitelben vásároljuk meg, amely számunkra a legkomfortosabb.


Ha a beszerzés során nem kell lemondanunk igényeinkről és nem kell a külső körülmények miatt csak a második legjobb megoldást választanunk, akkor biztosan sokáig elégedettek leszünk a villanybojlerünkkel.


Forrás: http://www.bosch-climate.hu/

Népszerűek a témában

„A tábortűz ihlette” - Fedezze fel a Planika modern design kandallóit!

Miért válasszunk infrafűtést?

Dizájn radiátorok egyedi igényekre