Hirdetés

Kültéri vízelvezetés és annak fontossága

Az utóbbi időkben – különösen az elmúlt években – egyre többet hallhattunk a víz által okozott károkról az épületekben. Minden építkező számára a kültéri vízelvezetés alapvető és fontos feladat kell, hogy legyen.

Heves esőzés nyomai

A víznek mindegy, hogy milyen irányból kívülről, belülről, alulról vagy felülről támadja az épületet, minden körülmények között megtalálja az utat, és visszavonhatatlan károkat okoz az épületszerkezetben. A legnagyobb problémát a felszíni vizek okozzák. A felszínen összegyűlt csapadék (eső, hó) elvezetésére két területen kell gondolnunk. Az épületek körül és olyan teraszoknál, erkélyeknél, melyek felülről védendő tereket, vagy szerkezeteket határolnak. A ház körüli felszíni vízelvezetés összetett feladat, hiszen szükség van rá a ház mellett, hogy az alapépítményt megvédjük, illetve mélygarázsoknál, angolaknáknál, lejtős bekötőutaknál és a medencék mellett is, hogy megakadályozzuk a szennyezett esővíz bejutását. Az építkezéskor át kell gondolni, hogy hogyan szeretnénk kivédeni a vizet és megóvni az épületet. Azt is mérlegelni kell, ha nem védekezünk megfelelő módon, vagy elsiklunk a probléma felett, a későbbiekben ez mennyi többletráfordítással jár.

Víztükör

A felszíni vizek elvezetésére az egyik megoldás lehet a hosszú sorban egymás mellé kapcsolható folyókarendszer, az úgynevezett vonal menti vízelvezető rendszer használata. Az anyaga lehet: horganyzott acél, öntöttvas, vagy rozsdamentes acél a lefedő rács anyaga lehet polimerbetonból (műgyanta kötőanyagú beton) és kompozitból (egyfajta műanyag) is. Előnye, hogy a felszínen mindössze egy esztétikus, könnyed rács látszik belőle. Karbantartás szempontjából előnyösebb, ha lepattintható folyókarácsot választunk, azonban ha mégis a csavaros megoldás mellett döntünk célszerű rozsdamentes csavarokat használni. A vonal menti vízelvezető rendszer továbbfejlesztése a szegélykő-vízelvezetés. Itt az utak menti szegélykő kapott olyan kialakítást, amely egyben a vízelvezetést is biztosítja.

Szegélykő-vízelvezetés

Kocsibeállók és teraszok esetén használhatjuk a pontszerű vízelvezető rendszert. Ez nem más, mint egy udvari összefolyó, amihez gúlás rézsütben kell lejteni a talajt, hogy mindenhonnan a lefolyóba jusson a víz. Bejáratoknál is célszerű kiépíteni egy lábtörlőtálcával kiegészített rendszert, kivédve ezzel, hogy ne gyűljön össze a bejárat előtt vagy lépcső alján a tócsa.

Az összegyűjtött vizet a föld alatt megfelelő lejtéssel a kiépített csőhálózaton keresztül tudjuk a csatornába vezetni. A kellemetlen szagok ellen, ami itt kialakulhat az esetlegesen állott víz miatt, illetve a szennyeződések miatt bűzelzáróval tudunk védekezni. Ez lehet PVC könyökből kialakított hattyúnyak a fürdőszobai csőszifon működési elve alapján vagy a folyóka függőleges kivezetésébe helyezett bűzelzáró elem.

Pontszerű vízelvezető rendszer

A folyókarendszer karbantartás nem igényel sok időt, elég ha félévente egyszer kitakarítjuk. Az elvezető csövek védelmére jó ötlet a folyókasor végére telepített, kiemelhető kosarú bekötőakna, mely felfogja a szemetet. Az sem kizárt, hogy tisztítani kell a föld alatti elvezető csöveket. Ezt azonban szakemberekre kell bízni, akik speciális, 100-as vagy annál nagyobb keresztmetszetű csövek tisztítására alkalmas berendezésekkel végzik azt.

Beázó erkély

A másik terület a védendő tereket, szerkezeteket felülről határoló teraszok, erkélyek vagy loggiák felületi vizeinek elvezetése. Itt szigetelésről is gondoskodni kell, ami általában a burkolat alá egy vékony védőbeton közbeiktatásával beépített lemezes szigetelés, vagy a burkolat alatt közvetlenül kialakított bevonat, esetleg kent szigetelés. Kültéri párkányok esetében a vízelvezetés miatt gondoskodni kell arról, hogy a párkány 5 %-os szögben dőljön kifelé, így a profilján keresztül távozik a csapadék és nem szivárog be sehova.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Így takarékoskodjunk az öntözővízzel

A túl sok víz használata nemcsak költséges, de pazarló is a környezettel szemben. Ha mindannyian takarékoskodunk erőforrásainkkal, akkor élhető bolygót hagyunk majd unokáinkra. Íme, néhány hasznos ötlet.

Vízáteresztő burkolat, térkő

Az egyszerre lezúduló nagyobb mennyiségű csapadék elvezetése egyre nagyobb feladat. A vízáteresztő burkolatok, térkövek megoldást jelentenek erre a gondra. Írásunkban ilyen vízáteresztő kövezetet mutatunk be.

Épületek vízszigetelésének fontossága

Már meglévő és újonnan épülő otthonunkban célszerű kiemelt figyelmet fordítanunk a vízszigetelésre.

Nem mindegy, hogy milyen az eresz?

Ha széles e hazában sétálgatva fejünket legalább ereszmagasságig felemeljük, láthatjuk, hogy az esőcsatornák többnyire arról árulkodnak, hogy nem illenek azokhoz az épületekhez, amelyekre ráaggatták őket.

Jó az ereszünk?

Épülő, felújításra váró házunkon előbb a fal, a tető színeit, megjelenését képzeljük el, az ereszcsatorna, mint mellékszereplő jelenik csak meg ebben a történetben. Pedig fontos kérdés a csapadékelvezetés megválasztása, ami az élettartamot is meghatározza.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

A tető az épület egyik fontos teherhordó szerkezete, épsége, megfelelő stabilitása éppen ezért kulcskérdés. Az épülethez illő formát és kialakítást, a tetőfedés típusát, anyagát, színvilágát a tervezés során kell meghatározni, majd a kivitelezésnél - minden részletre kiterjedően - szakszerűen végigvinni. A cél, a tető évtizedekig tartó időtállósága és nem utolsósorban esztétikája.