Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Fuga nélkül nincs tartós burkolat – Miért fontos a megfelelő fuga kiválasztása?

A hidegburkolattal borított felületek hosszú élettartamát jelentős mértékben befolyásolja a ragasztó és a fugázó kiválasztása. A legmodernebb, innovatív fugázóanyagok megkönnyítik a munkát, viszont fontos, hogy a gyártó előírásait mindenképpen betartsuk.

A fugára gyakran úgy gondolunk, mintha az valamiféle dekorációja lenne a burkolatnak, pedig ennél fontosabb funkciója van. A burkolólapok mozgását a fuga veszi fel. Tehát a fuga kihagyhatatlan szereppel bír a burkolat stabilitásában, tartósságában. Ahhoz, hogy ezt a szerepet tökéletesen betöltse, a legjobb, az adott környezeti viszonyokhoz – hőmérséklethez, illetve a burkolat használatához – megfelelő anyagok alkalmazása. A Murexin fugái szinte minden lehetőségre kínálnak terméket: hűvös vagy meleg, száraz időszakra, gyors munkához, különféle kövekhez és burkolatokhoz, sőt, a trendek követése sem maradhat el, így a színek harmóniájára is figyelmet fordítottak.

Gyorsabb száradási-kötési idők

Jó hír, hogy a fugázó anyagok fel- illetve bedolgozásában maradt minden a régiben, viszont az új anyagok száradási, kötési ideje lényegesen gyorsabb a régieknél, így már nem kell heteket várni a használatba vétellel.

A Murexin gyorsabb száradású fugázó anyagával a burkolt felület is gyorsabban használatba vehető, ami például határidős munkáknál előnyös lehet. Az alacsony hőmérsékleten is gyorsan száradó anyagok, mint az 1-10 mm fugaszélességig használható Murexin FX 66 PLATINUM Flexfugázó, párás, hűvös körülmények között jelentenek könnyebbséget.

Murexin FX 66 PLATINUM Flexfugázó

Minden egyéb esetben a 0,5-7 mm fugaszélességig használható FM 60 FLEX fugázó normál száradási idejű fugázó lehet a jó választás. Ez porzáscsökkentett anyag, így a csomagolásból kiöntve minimálisan porzik, nincs szálló por, nem káros az egészségre, és ezek mellett még jó vízlepergető hatással is rendelkezik.

Murexin FM 60 FLEX fugázó

Mindkét termék kopásálló, vízlepergető, nagy flexibilitású, padlófűtésnél, valamint kül- és beltérben is használható.

Az otthoni, kerti medencék fugázása is nagyon fontos. A mesterek gyakran idegenkednek az epoxi fugázástól, ekkor jön jól az FE 85 Fugázóhabarcs emulzió, melyet a Murexin fugázóanyagokhoz kell hozzákeverni hozzáadott víz nélkül, így egy magas minőségű, még rugalmasabb, még vízlepergetőbb fugázóanyag érhető el. De nem kell tartani az epoxi fugázóanyagoktól sem, mert ennek feldolgozhatósága vetekszik a normál cementbázisú termékekkel. Rendkívül felhasználóbarát, két komponensű anyag, akár termálvizes medencékhez, vagy ipari körülmények között is alkalmazható. Konyhapultokhoz, épített zuhanyzókba, medencékbe tökéletes választás.

Az FMY 90 Epoxi fugázó széles színválasztékkal rendelkezik, a 6 kg-os kiszerelés mellett a kisebb felületekre ajánlott 2 kg-os kiszerelésben is elérhető. A termék nagy előnye továbbá, hogy a feldolgozás során akár hideg vízzel is lemosható.

A cementbázisú fugázók száradás és kötés után nyitott kapillárisokkal rendelkeznek, így ezekbe a használat során a kiömlött vörösbor, olaj illetve a tisztításkor haszált vegyszerek beszivároghatnak, míg az epoxi fugázók zárt pórusai miatt ez nem fordulhat elő. Könnyen és egyszerűen tisztántarthatók.

Ha a fugázás során cement- vagy epoxifátyol marad a csempén, annak eltávolítása nagyon nehéz. Erre a Murexin termékei kínálnak megoldást. A cementfátyollal a COLO SR 30 Savas tisztító (sósav mentes), míg az epoxi fátyollal az ERY 92 Fugafátyol eltávolító birkózik meg a legnagyobb sikerrel.

A megfelelő fuga kiválasztása: anyagmennyiség, szín választás

A 90-es évekig leginkább fehér cementes fugázókkal találkoztunk, később aztán a gyártók új, tartósabb, könnyebben felhasználható anyagokat fejlesztetttek. Természetesen a megfelelő fugázás nem csupán az anyagtól, hanem az anyagot felhasználó szakembertől is függ.

A Murexin fugázó anyagaiban is egyenletes minőséget nyújt. Az anyagok színét, minőségét szigorúan vizsgálják a gyártás során. Ellenőrzik az adott színt, hogy a csomagolás és a tartalom megegyezik-e.

Murexin fugázó

Lényeges figyelni a pontos anyagszükséglet kiszámítására is. Ebben a Murexin honlapján található fugaszámító kalkulátor nyújt segítséget.

Jelenleg a pasztell színek, a szürkés-barnás tónusok vannak divatban. A Murexin 27 féle színben kínál fugázó anyagot, melyek a kerámia burkolatok aktuális szín trendjéhez igazodnak. Jelenleg a minél kevesebb látható fugaszélesség a kedvelt.

Erre figyeljünk fugázásnál! 5 tanács a Murexin szakértőjétől

  1. Száraz alapfelület mindennek az alapja!
    Ha nem száraz az alapfelület, akkor a nedvesség csak a fugákon keresztül tud párologni, azaz a vékony fugarésen keresztül szárad. Ez különösen a nagyobb méretű burkolólapoknál jelenthet problémát, mert így meglehet, hogy 3-4 hónap múlva még mindig nincs teljesen kiszáradva a csemperagasztó a burkolólap közepénél. Ezért fontos kivárni az alapfelület illetve a csemperagasztó kiszárádását, még a fugázás előtt.
  2. Figyeljünk a száradási időre!
    Az egyik leggyakoribb hiba, hogy nincs idő kivárni a csemperagasztó száradási idejét. Márpedig, ha nincs kiszáradva a ragasztó, akkor annak a kipárolgása elszínezheti a fugát, továbbá a szilárdságát is tönkreteheti.
  3. Fontos a pontos vízmennyiség!
    Ha a fugázó anyagot túl sok vízzel keverik be, az szín- és szilárdságvesztéssel járhat. Kültéren, nyári melegben, 30 °C-on a közvetlen napsugárzás hatására elveszti nedvességtartalmát, azaz “megég” az anyag, aminek a következménye ugyancsak szilárdságvesztés lehet.
  4. Óvatos takarítás!
    A munkák végeztével, a takarításnál kerülendő az erős vegyszerek használata. Ezek a pórusokba bejutva folyamatosan dolgoznak, tönkreteszik a fugát. Az első időszakban a tisztításnál a langyos-meleg vizes felmosás ajánlott, idővel aztán jöhet a vegyszeres tisztítás is.
  5. Utólagos kivirágzás ellen!
    Ha nincs kiszáradva az alapfelület és/vagy a csemperagasztó, illetve, ha a fugázás előtt nedvesség kerül a burkolat alá (pl. eső), majd kiszáradás megvárása nélkül fugáznak, akkor a fugázó anyagon egy fehéres-sárgás kicsapódás jelenhet meg, mely nem a fugázóanyag nem megfelelő minőségére vezethető vissza. Az ok: a nedvesség bezárása a szerkezetbe.

Összefoglalva:
A cementbásizú fugázók rugalmasak, nagy igénybevételnek, erős hőingadozásnak kitett felületekre alkalmazhatók. Előnyük, hogy a felhasználás során kicsi az anyagszükséglet, nagyon kiadósak. Kül- és beltérre, vízszintes, függőleges felületekre, gres, kerámia és természetes kőburkolatokhoz egyaránt alkalmasak.

A CURA IG 20 Impregnáló teljes vízzárást nyújt a fugának, vizes bázisú, nem színezi el a fugázóanyagot, a csempére is felhordható, egészségre nem ártalmas.

Fürdőszoba burkolat Murexin fugázóval

Speciális munkákhoz speciális fugázó anyag kell!

Természetes kőburkolatok fugázásakor kül- és beltéren a Murexin kőfugázójával dolgozhatunk a legjobban. Az SF 50 Trass kőfugázó akár 5 cm fugaszélességig repedésmentesen alkalmazható. Speciális adalékanyaga miatt pedig megelőzhető a kivirágzás.

Térkőburkolatok fugázására a poliuretán bázisú PF 30 Díszburkolat fugázó a megfelelő választás, mely a kvarchomok alternatívája. Kellemetlen tapasztalat, hogy a kvarchomokon átjön a gaz, ami a fugázónál nem történik meg. Ez az anyag a levegő hatására keményedik, a gyomoknak esélyük sincs és csak egyszerűen be kell seperni a résekbe. Viszont vízáteresztő, ezért a csapadék elvezetéséről gondoskodni kell.

A dilatációknál, fal-fal, aljzat-fal csatlakozásoknál használhatók a Murexin rugalmas tömítőanyagai. Ezek a SIL 60 Szaniter szilikon, ecetsav tartalmú, illetve a semleges kötésű SIL 50 Természeteskő szilikon anyagok. Utóbbi olyan helyekre ajánlott, ahol fém, természetes kő, márvány érintkezés van, mert az ecetsav megmarhatja a kényes részeket.

Érdeklődöm a Murexin termékei iránt

A cikket Bakos Ferenc, Murexin Kft. alkalmazástechnikai vezetője lektorálta.

Népszerűek a témában

3+1 ok, amiért érdemes térkövet választani

Leier Rendszerház ajándék térkővel és kerítéssel az építkezőknek

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Színtiszta zuhanyzási élmény: a Radaway Hypnotic színes zuhanyzóit ajánljuk a tusolás ínyenceinek

A külső textilárnyékolók Fixscreen-rendszerével új dimenzió kezdődött az árnyékolásban

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Lakóépületek építése, avagy az előírások és a lehetőségek találkozása

A fa látványa tartóssággal kombinálva

Térformálás design elemekkel

Burkolás kültéren – Milyen előnyökkel jár a legjobb minőségű anyagok használata?

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Checklist - Mire gondoljunk a konyha tervezéskor, felújításkor?

Padlófűtés melegburkolattal? Igen, lehetséges!

Tökéletes burkolatot szeretnénk? Így kerüljük el a leggyakoribb hibákat!

Wellness helyiség és fürdőszoba prémium minőségben berendezve

Rendhagyó burkolatok: különlegességek és újdonságok a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

Milyen lesz a fürdőszobánk 2022-ben? Bemutatjuk a legfrissebb burkolat trendeket

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

A tetőcserép és a térkő találkozása - Együttműködésre lépett a Terrán és az SW Térkő