Hirdetés

Az illetéktörvény módosításai 2013-ban

Módosították az illetéktörvényt 2013. január 1-jei hatállyal. Ez érinti az ingatlant vásárlókat is, egykulcsos lesz lakás vagy ház vásárlása esetén az illeték (visszterhes vagyonszerzés illeték). Az ingatlan értékétől függetlenül 4 százalék illetéket kell fizetni.

Eddig 4 millió forint értékhatárig csak 2 százalék illetéket kellett fizetni, 4 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanra pedig 4 százalék illetéket kellett fizetni. Most azonban az illetéktörvény módosítása után 2013. január 1-jétől minden esetben 4 százalék lesz az illeték, tehát 80 ezer forinttal nő ingatlanvásárlás utáni illeték, ha valaki 4 millió forintnál drágább lakást, házat vásárol, tehát az esetek nagyobb részében.

Egyszerűsödött az öröklési és ajándékozási illeték
Öröklés és ajándékozás esetén az illetékek két kulcs lesz az eddigi 18 helyett. Az egyenes ági rokonok közötti általános illeték mértéke 18 százalék, amíg kedvezményes lesz a lakástulajdon és a lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog ingyenes szerzése, ekkor az öröklési és ajándékozási illeték mértéke a 9 százalék lesz. Egyenes ági rokonok közötti valamennyi vagyonszerzés – az ingyenes és a visszterhes is – ingyenes. Házastársuk utáni öröklés esetén az özvegyek értékhatár nélküli illetékmentességet kapnak, az eddigi 20 millió forintos öröklési illetékhatárt értékhatárt eltörölték. Tehát a házastárs is az egyenes ági rokonokhoz hasonló jogokkal rendelkezik az örökösödési illeték terén.

Megszűnik a negatív illetékalap utáni illeték
Eddig a magánszemély akkor is kellett, hogy illetéket fizessen, ha olcsóbb ingatlant vásárolt. Mivel manapság ez jellemzően a devizahitel-adósok problémája, az ő terheiket kívánja csökkenti az intézkedés. Tehát ezen túl nem kell illetéket fizetni, olcsóbb lakást, házat veszünk, mint, amilyet eladtunk.

Csökken a 35 év alattiak lakásszerzési illetéke
A 35 év alattiak lakásszerzési kedvezménye elő lakás esetén az eddigi 8 millió forintos értékhatárról 15 millió forintra emelkedett, és megszüntették az illetékkedvezmény-maximumot is. Tehát a 35 éven aluli vásárlónak első lakás esetén, ha 15 millió forintnál olcsóbb ingatlant vásárolnak, akkor csak az illeték felét kell kifizetniük.

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Illetékfizetés, illetékmentesség telekvásárlás, építkezés után

Milyen esetekben és meddig illetékmentes a telekvásárlás? Mi az illeték kiszabásának alapja? Hogyan ellenőrzi, hogy fölépült-e a ház a NAV? Írásunkban telekvásárlás esetén kiszabható illetékről és az illetékmentességről szólunk.

Lakásvásárlási tanácsadó

A mai piaci kínálatban minden megtalálható: használt lakás, újszerű lakás, új építésű lakás, stb. Biztos sokakban felmerült már a kérdés, vajon melyik lenne az igazi?

Részletfizetés a lakásvásárlási illetékre

A 35 éven aluli lakásszerző fiatalok részletfizetésre kapnak lehetőséget lakás vásárlásakor a befizetendő illetékre.

A lakásvásárlási illetékről

A magánszemély által történő ingatlanszerzési illetéket az állam 2010 január 1-től lecsökkentette. Az új illetékszabály annyiban változott az eddigiekhez képest, hogy a felső sáv illetékfizetési kötelezettséget 6 %-ról 4 %-ra módosították.