Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Így fürödhet egészségesen: minden a hőmérséklettől a hidratációig (extra tanácsokkal az ellazuláshoz)

Ha megkérdezzük „az utca emberét”, milyen egy jó fürdés, mit vár tőle, hogyan érzi magát – változatos válaszokat fogunk kapni. Egy részük inkább zuhanyozik, (mondjuk egy Radaway zuhanyzóban) hogy megadja a módját. A többiek szerint egy jó fürdés ellazít és lenyugtat. Felpezsdít és energikussá tesz. Vagy egyszerűen csak tisztává.

M-Acryl lazító fürdés

A jó hír az, hogy az egészséges fürdés „paraméterei” ettől még nem változnak. Ezért most részletesen átvesszük, mennyi ideig, milyen meleg vízben, milyen kiegészítőkkel érdemes fürdeni, akár napi rutin ez, akár különleges kikapcsolódás.

A leggyakoribb kérdések, avagy a fürdés alapjai

Alapvetően egy fürdést csak annyira lehet „rosszul” csinálni, mint a kávéfőzést vagy egy nadrág felhúzását – hacsak nem fejjel lefelé állunk bele a kádba, akkor alapvetően jók vagyunk.

Viszont egy sor olyan kis rutint is beépíthetünk, amik minimális odafigyeléssel érezhetően javítanak az élményen és a fürdés jótékony hatásain.

Kezdjük tehát az alapvető kérdésekkel!

„Milyen meleg vízben fürödjek?”

Ha a cél az, hogy felfrissítsük magunkat egy nap elején, akkor forró helyett a hűvösebb víz jobb választás. De még azoknak is, akik a hideg vizet szeretik, 32 fok alá nem érdemes menniük.

A túlságosan hideg víz nemcsak kihűléshez vezet, hanem akár szívritmuszavart is okozhat, főleg, ha hirtelen éri a testünket (akár nyáron a strandon).

Egy relaxáló, nyugtató fürdő hőmérséklete egyéni preferenciától függően 38–40 fok közötti vízben ideális, vagyis éppen csak melegebbre vegyük, mint a saját testhőmérsékletünk.

A túl forró víz sem jó, mert a pulzusszámot az egekig tolja, szívünk is hevesebben fog verni, vagyis éppen csak pihentető nem lesz. Eközben a meleg miatt dehidratálódunk is, hiszen a test izzadással próbálja magát hűteni – vagyis igen, egy kád vízben ázva kiszáradunk.

M-Acryl lazító fürdés

„Mennyi ideig fürödjek?”

Ha túl rövid a fürdés, nem érvényesülnek a pozitív hatásai.
Ha túl hosszú, akkor már előjöhetnek a hátrányai.
Percre pontosan nem lőhető be egy fürdéshossz már csak azért sem, mert nyilvánvalóan másra van szüksége mondjuk egy 20 éves kisportolt fiatalnak és egy 80 éves nyugdíjasnak.

M-Acryl lazító fürdés

Ami biztos:

 • Körülbelül 10 perc után már reagál a szervezet, már érezhetők a pozitív hatások. Aki különösebben nem az élményt keresi, kevés az ideje vagy csak tisztálkodni szeretne, annak bőven elég eddig fürdenie.
 • Aki szeret ázni, relaxálni, meditálni, az vehet hosszabb, 15–30 perces fürdőt, ennél tovább viszont nem ajánlott áztatni magunkat (mégsem vagyunk ember ízesítésű teák!).

Miért nem?
Megint csak a dehidratáció miatt.
A vízben ücsörögve a bőr kiszáradhat, amit észrevehetünk azon, hogy az ujjaink elkezdenek ráncosodni. A ráncos ujj jelzi, hogy elég volt a szervezetünknek aznapra a fürdésből.

„Mivel tisztálkodjak fürdéskor?”

Hogy milyen szappant, tusfürdőt használunk, az egyéni preferencia, inkább arra kell figyelnünk, hogy mi az, amire jól vagy éppen rosszul reagál a bőrünk.
Könnyen előfordulhat, hogy egy-egy összetevőre allergiásak vagyunk – ezért van sokaknál, hogy még a gyors, nem forró fürdők után is kellemetlenül viszket a bőrük.
A tisztálkodást érdemes a fürdés végére hagyni, így rövidebb ideig ázunk olyan vízben, amiben ezek a szerek (és persze a magunkról lemosott kosz) feloldódtak.

M-Acryl lazító fürdés

Tipp: új kád vásárlásánál a megfontolandó előnyök egyike lehet, ha a kiválasztott modell pakolófelülettel is rendelkezik (ahogy ez a képen látható M-Acryl Zen fürdőkád esetében van).

„Mennyi vizet engedjek a kádba?”

Elkerülendő, hogy a beleereszkedés után „Heuréka!”, vagy kevésbé szalonképes kiáltásokat legyen kénytelen hallatni, érdemes annyi vizet engedni, hogy az éppen a mellkasunkat ellepje.
Hüvelykujjszabály szerint – sok múlik a kádon és a saját testünkön – ez azt jelenti, hogy kétharmadig érdemes feltölteni a kádat.

„Zuhanyozzak-e fürdés után?”

Feleslegesnek tűnhet, mégis hasznos, ha egy kellemes fürdő után gyorsan még beugrunk a zuhany alá is. Sőt, akár előtte is megtehetjük. A fürdés előtti zuhanyzás könnyebbé teszi a tisztálkodást és tisztábbá a vizet, amiben áztatjuk magunkat. A fürdés utáni zuhanyzás pedig ezt a vizet mossa le minden beleoldódott szappannal, olajjal, kosszal együtt, és fel is frissít. (Kádparavánnal a kádban is kialakíthat zuhanyteret – mely így a vizet és az élményt is bent tartja. Így fürdés után a kádban is le tud zuhanyozni.)

A Linea és Azalia kádak nemcsak használhatók a kádparavánnal, hanem tökéletesen idomulnak hozzá. A kádra helyezett kádparaván kényelmes zuhanyteret alakít ki a fürdőkádjában.

M-Acryl lazító fürdés

LINEA ASZIMMETRIKUS FÜRDŐKÁD

M-Acryl lazító fürdés

AZALIA SAROKKÁD

„Reggel vagy este fürödjek?”

Egészség szempontjából teljesen mindegy, a kérdés csak az, hogy mit akar elérni vele. Ha felfrissülni, akkor reggel, ha relaxálni, akkor este.
Az egyetlen kitétel, hogy egy esti forró fürdő esetében az elalvást akkor segíti valóban a fürdő, ha azt ágyba bújás előtt 1-2 órával ejtjük meg.

A fürdés pozitív élettani hatásai

Egy élményfürdő egészségügyi hatásai (a teljesség igénye nélkül):

 • A meleg fürdő erősíti a szívet. Ha nem túl forró a víz, és nem ugrik meg hirtelen a pulzusszám, ez hosszú távon is jótékony.
 • Könnyíti a légzést: a mellkasunkig érő víz finom nyomása és a levegőben eloszló gőz serkenti a tüdőt, hogy több oxigént fogadjon be, nő a légzéskapacitásunk is. A melegebb víz miatti magasabb pulzus szintén segíti a több oxigén felvételét.
 • Ellazítja az izmokat, ízületeket. A vízben mozogva, magunkat kinyújtóztatva minimális ellenállással találkozunk (a felhajtóerő leveszi a terhelést az ízületekről, az átmozgatással friss ízületi folyadékkal „megolajozzuk magunkat”).
 • Egy hideg fürdő segíthet a hormonproblémákkal küzdőknek, kiegyensúlyozhatja a szervezet működését. Természetesen ez nem vált ki semmilyen kezelést, de hasznos például a krónikus kimerültséggel vagy termékenységi problémákkal élőknek.
 • Kiegyensúlyozza a testhőmérsékletet. Fagyos vagy éppen forró napokon nincs jobb alternatíva a rendes testhőmérsékletünk visszaállításának, mint egy jó fürdő.
M-Acryl lazító fürdés

Extra jó tanácsok, hogy a fürdés rutin helyett élmény legyen

Hagyjuk az elektronikát a fürdőn kívül!

 • A fürdés a kevés olyan rövid időszak egyike egy átlagos napon, amikor félretehetjük a folyamatos figyelemelterelést. Még egy kikapcsolt, félretett mobil is követeli a tekintetünket, odahúzza gondolatainkat, ha ugyanabban a helyiségben van – ezt kutatások is alátámasztják (óhatatlanul eszünkbe jut, hogy vajon frissült-e a hírfolyam, vagy jött-e értesítés). Hagyjuk az elektromos eszközöket a fürdőn kívül, így nagyobb eséllyel tudunk valóban kikapcsolni, akár meditálni is.

Használjunk olajokat!

 • A fürdés, mint ahogy minden tisztálkodás, nem csak a koszt, hanem a testünk természetes olajait is lemossa. Ezeket pár finom illatú termékkel pótolhatja.

Készítsünk be frissítőt!

 • A fürdés kiszárít – ha hosszabb ideig akarunk a kádban ejtőzni, ajánlott bekészíteni valamilyen hűs italt, de nem alkoholt vagy cukros üdítőt, és semmiképpen sem kávét vagy energiaitalt, – a vérnyomást már igazán nem akarjuk bolygatni, miközben ellazulunk. A citromos vagy uborkás víz ideális választás. (Vagy a sima víz.)
M-Acryl lazító fürdés

Ha nehezen megy az ellazulás, foglaljuk le magunkat!

 • Van, akinek a meditáció csak annyit jelent, hogy csendben aggódik. Ez nem ideális állapot. Ha tudjuk magunkról, hogy le kell kötnünk a figyelmünket még pihenés közben is, érdemes bekészíteni valamit – csak ne a telefont, tabletet vagy hasonló eszközt. Olvassunk könyvet, hallgassunk zenét, podcastet, pasziánszozzunk – a lényeg, hogy kapcsoljuk ki arra a néhány percre a fejünkben pörgő to-do listát.

Keressük meg a legkényelmesebb kádat!

 • Ahhoz, hogy valóban élvezzük is a fürdést, olyan kádban kell elnyújtóznunk, amely többet akar adni a puszta funkciónál – kényelmet, hétköznap megélhető luxust, élményfürdőt. Ha arra kell közben figyelnünk, hogy ne verjük be a térdünket, hová rakjuk a fejünket, hogyan ne csússzunk be a víz alá, az aligha meditatív állapot.

A jó kádat pedig úgy tudjuk kiválasztani, ha belefekszünk.

 • Ha már elhatározta, hogy szeretné a fürdést olyan élménnyé tenni, amire egy nehéz nap közepén vágyakozással gondol, és ehhez meg akarja találni a tökéletes kádat, ezt legkönnyebben az M-Acryl központi bemutatótermében teheti meg.

38 gyönyörű, modern M-Acryl kád áll csak arra várva, hogy beléjük szeressen valaki. Az eligazodásban kádszakértők segítik, akik a termékkel vagy a beépítéssel kapcsolatban felmerülő kérdéseit is megválaszolják.
Így más nem marad hátra, mint a próba, majd a megérdemelt pihentető fürdés

Népszerűek a témában

6+1 tipp a csaptelepek tökéletes tisztításához

Masszázskádak: kényelmes, egészséges kiegészítő a modern fürdőszobába

Moduláris bútorok, jól kihasználható tárolók, higiénia és okos megoldások – fürdőszobák a 21. században

Ez is érdekelhet

5 lámpa típus, ami nem hiányozhat az otthonodból

Fürdőkád stílusválasztó – 3 stílus, 3 kád, 3 fürdőszoba

Mindent az arany zuhanykabinokról

Télikert télen és nyáron is

Reolink Panoráma kamera 4G LTE és napelemes kapcsolattal

Ablakok otthonfelújításhoz: időtálló teljesítmény és szépség

Így lesz energetikailag korszerűbb a kockaház

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Miért a Ksenia okosotthont érdemes választani?

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Burkolat síkjába építhető zuhanyfolyóka – alapdarab az épített zuhanyfülkében

Premium Pro zuhanyzócsalád: klasszikus elegancia a 21. század műszaki innovációival

Milyen anyagból készült mosdót válasszunk?

A Wellis legújabb kiválósága, a Tornado Ultracsendes WC

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Hipnotikus! Bemutatkozik a Radaway színes zuhanykollekciója

Zuhanyzás sosem volt még ennyire stílusos: nézze meg a Radaway 2023-as újdonságait

Mira: egy kád, számtalan lehetőség (8 méret és két változat)

Bemutatkoznak a Sabina egyenes kádak - Így választhat magabiztosan jó és jó között

Fürdőszoba gyerekeknek – mire figyeljünk, hogy biztonságos és vidám legyen?

Meglátja és megszereti: szálcsiszolt matt zuhanyszínekkel bővült a Radaway kínálata

Zuhanykabin, ahogyan mi szeretnénk – gyorsan, egyedi méretben és kivitelben

Szabadon álló kádak – Luxus minden napra