Postaláda, levélszekrény vagy bedobónyílás

Postaláda vásárlásakor gyakran elsődleges szempont, hogyan néz ki, illeszkedik-e a házhoz azonban ennek a hétköznapi és mindenki számára kötelező tárgynak a beszerzésekor érdemes egyéb szempontokat is figyelembe venni.

„Postaláda-rendelet”

A postaláda vagy hivatalos nevén levélszekrény kiválasztásakor és elhelyezésekor kevesen gondolnak arra, hogy vannak követelmények, amelyeknek meg kell felelni az ezzel foglalkozó 79/2004 (IV:19.) kormányrendelet szerint. Ha ezeket nem tartjuk be, a postás megtagadhatja a küldemény kézbesítését.

  • A postaládát a kertes családi ház cím szerinti bejáratánál,
  • amíg társasházak, irodák esetében egy csoportban címhelyenként külön-külön kell elhelyezni.
  • Lakóparkokban a portaszolgálat mellett úgy kell felszerelni, hogy a postás biztonságosan hozzáférjen a szekrényhez.

postaláda, levélszekrény, bedobónyílás

A postaláda mérete

Az sem mindegy, hogy a bedobó nyílás hol helyezkedik el; a kormányrendelet szerint a földtől 700 mm és 1700 mm között kell lennie, és a nyílás mérete nem lehet kisebb, mint 30 × 230 mm.
Fontos kitétel, hogy a levélszekrényt névvel, emelet-, ajtószám, lakásszám megjelöléssel kell ellátni társasházak esetében. Ha cég is be van jelentve az adott címen, akkor a cég nevét is föl kell tüntetni.

Postaláda típusok

A piacon kapható postaládák típusuk szerint több csoportra oszthatók.

  • Az utcai postaláda a kapun vagy kerítésen kívülre helyezhető és a küldeményeket utca felől szedhetjük ki és a postás is itt dobhatja be.
  • Az udvari postaláda a kapun belül szerelhető fel és a levelek kivételéhez nem kell kimenni az utcára.
  • E két változat ötvözete, mikor a láda mindkét oldalán található bedobó nyílás, így kerítésen kívül és belül is használható.
  • Létezik olyan változat is, amely tégla, kő vagy betonkerítésbe építhető. Ennél a típusnál érdemes már a kerítés tervezésekor előre számolni vele.
  • Okos megoldás az újságtartós postaláda, ebben egyrészt gyűrődés nélkül elférnek az újságok, másrészt a szóróanyagoknak is jut benne hely, és azok nem keverednek a normál küldeményekkel. Ezáltal elkerülhető, hogy véletlenül a fontos levelek is a kukában landoljanak.
  • A társasházakba való levélszekrény, egymás mellé szerelhető, és egymáshoz vagy a falhoz is rögzíthető.

postaláda, levélszekrény, bedobónyílás

Biztonság és divat

Annak érdekében, hogy a küldemények épen és biztonsággal kerüljenek ki a levélszekrényből, figyeljünk oda a postaláda megfelelő védelmére is. A postaláda lehet horganyzott, alumínium, műanyag vagy acél esetleg fa – a választás az elhelyezés és a pénztárca függvénye.
A kültéri változatoknál szinte mindig esővédő is tartozik a ládához, ez elengedhetetlen tartozéka a jó postaládának.
A praktikum mellett a külcsín is fontos tényező; ma már a legváltozatosabb színekkel és formákkal találkozhatunk. A legtöbben a fekete és az ezüstszínt választják, ezt követi a zöld és a piros a népszerűségi listán, de kapható natúr, barna és bronzszínű változat is a boltokban.
Habár nagyon divatos ma az amerikai postaláda, – amelyen egy piros kar felállításával jelezheti a postás, hogy érdemes kinyitnunk, küldemény érkezett – azért mégis érdemes a hazai viszonyoknak, házunknak, lakásunknak és a jogszabálynak is megfelelő postaládát választanunk.

Forrás, képek: postaládabolt.hu, Starauss Metál

postaláda, levélszekrény, bedobónyílás 

 

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák