Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Építészeti tűzvédelem a felhőkarcolóban

A tűzvédelem szempontjából a felhőkarcolók gyenge pontja az acélszerkezet. 500–600 Celsius-fok felett az acél már nem tudja tartani az alakját, ezért dől össze az épület, ha az acélszerkezetnek nem növelték meg különféle bevonatokkal a tűzállósági határértékét.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A londoni Fenchurch Street 20. alatt új, 37 emeletes felhőkarcoló épül. A városkép legújabb elemét jellegzetes alakja miatt a helybéliek csak walkie talkie-nak  becézik. Azért lett alul keskenyebb fölül szélesebb a felhőkarcoló, mert a magasabban fekvő irodákat nagyobb összegért lehet kiadni. Az uruguay-i építész, Rafael Viñoly tervezte, 160 méter magas épület három legfölső emelete a nagyközönség számára is látogatható lesz, ahol is egy botanikus kertet alakítanak ki. Az építést 2014-re fejezik be, a tervek szerint az épület 200 millió angol fontba kerül.

Építészeti tűzvédelem a felhőkarcolóban

Építészeti tűzvédelem a felhőkarcolóban
Az épület látványtervei

Közel nulla energiafelhasználás

Az épület közel nulla szén-dioxid-kibocsátású lesz. Ez egyrészt köszönhető a jó hőszigetelésnek, az épületet háromrétegű üvegfelületek borítják. A légkondicionálást és a fűtést alacsony energiafelhasználású fain-coilokkal és aktív hűtőgerenda-rendszerrel oldották meg. Alacsony energiafelhasználású világítás tovább csökkenti a felhőkarcoló szén-dioxid-kibocsátását. Az épület tetejére pedig napelemeket helyeznek el, ezzel fedezve az épület villamosenergia-ellátását. Az épületet a BREEAM rendszer alapján minősítik, várhatóan legalább a „nagyon jó” minősítési szintet el fogja érni.

Építészeti tűzvédelem a felhőkarcolóban
Így fog kinézni a felhőkarcoló a Temze felől

Passzív tűzvédelem

Az épület építészeti, passzív tűzvédelmi rendszeréért a kivitelező, Sharpfibre Limited elnyerte a 2013-asIfsec & Firex-díjat Az év passzív tűzvédelmi rendszere kategóriában.
A felhőkarcolókra vonatkozó tűzvédelmi előírások szerint az acélszerkezeteknek 90 és 120 perc közötti tűzvédelmi határértékkel kell rendelkezniük. Az összesen 80 ezer négyzetméternyi felületű acélszerkezetet cementbázisú tűzvédelmi anyaggal vonták be. Az építkezés során hetente egy szintet kellett a bevonattal ellátni, úgy hogy közben folyamatosan ellenőrizte a munkát a szigorú környezetvédelmi hatóság. Az acélszerkezet tűzvédelmét még az üveghomlokzat fölhelyezése előtt végezték az egyes szinteken, így a nagy szél miatt először is ideiglenes burkolattal látták el az adott emeletet. Az acélszerkezetre felvitt cementbázisú tűzvédelmi anyagot egy helyen, az erre a célra a földszinten kiépített telepen keverték be, majd szivattyúk segítségével juttatták el a megfelelő szintre.

Építészeti tűzvédelem a felhőkarcolóban
Épül a walkie talkie

Építészeti tűzvédelem a felhőkarcolóban
Time lapse videó az acélszerkezetek tűzvédelméről

Az építészeti tűzvédelmi munkát a helyszínen 2012 júniusában kezdték el, és annak ellenére, hogy különösen hideg, havas tél volt, sikerült időben befejezni 2013 márciusára. A Sharpfibre munkája kiterjedt még a több mint 10 ezer légcsatornanyílás és más áttörések tűzvédelmére is.

Építészeti tűzvédelem a felhőkarcolóban

Forrás: sharpfibre.com, 20fenchurchstreet.co.uk

Népszerűek a témában

Paradox REM3 - Legyen kényelmes a riasztó!

BlueEye applikáció, riasztórendszer távelérés a telefonon

Paradox DB7 Doorbell – Riasztórendszer kicsit másképp