Építészeti tűzvédelem a felhőkarcolóban

A tűzvédelem szempontjából a felhőkarcolók gyenge pontja az acélszerkezet. 500–600 Celsius-fok felett az acél már nem tudja tartani az alakját, ezért dől össze az épület, ha az acélszerkezetnek nem növelték meg különféle bevonatokkal a tűzállósági határértékét.

A londoni Fenchurch Street 20. alatt új, 37 emeletes felhőkarcoló épül. A városkép legújabb elemét jellegzetes alakja miatt a helybéliek csak walkie talkie-nak  becézik. Azért lett alul keskenyebb fölül szélesebb a felhőkarcoló, mert a magasabban fekvő irodákat nagyobb összegért lehet kiadni. Az uruguay-i építész, Rafael Viñoly tervezte, 160 méter magas épület három legfölső emelete a nagyközönség számára is látogatható lesz, ahol is egy botanikus kertet alakítanak ki. Az építést 2014-re fejezik be, a tervek szerint az épület 200 millió angol fontba kerül.

Építészeti tűzvédelem a felhőkarcolóban

Építészeti tűzvédelem a felhőkarcolóban
Az épület látványtervei

Közel nulla energiafelhasználás

Az épület közel nulla szén-dioxid-kibocsátású lesz. Ez egyrészt köszönhető a jó hőszigetelésnek, az épületet háromrétegű üvegfelületek borítják. A légkondicionálást és a fűtést alacsony energiafelhasználású fain-coilokkal és aktív hűtőgerenda-rendszerrel oldották meg. Alacsony energiafelhasználású világítás tovább csökkenti a felhőkarcoló szén-dioxid-kibocsátását. Az épület tetejére pedig napelemeket helyeznek el, ezzel fedezve az épület villamosenergia-ellátását. Az épületet a BREEAM rendszer alapján minősítik, várhatóan legalább a „nagyon jó” minősítési szintet el fogja érni.

Építészeti tűzvédelem a felhőkarcolóban
Így fog kinézni a felhőkarcoló a Temze felől

Passzív tűzvédelem

Az épület építészeti, passzív tűzvédelmi rendszeréért a kivitelező, Sharpfibre Limited elnyerte a 2013-asIfsec & Firex-díjat Az év passzív tűzvédelmi rendszere kategóriában.
A felhőkarcolókra vonatkozó tűzvédelmi előírások szerint az acélszerkezeteknek 90 és 120 perc közötti tűzvédelmi határértékkel kell rendelkezniük. Az összesen 80 ezer négyzetméternyi felületű acélszerkezetet cementbázisú tűzvédelmi anyaggal vonták be. Az építkezés során hetente egy szintet kellett a bevonattal ellátni, úgy hogy közben folyamatosan ellenőrizte a munkát a szigorú környezetvédelmi hatóság. Az acélszerkezet tűzvédelmét még az üveghomlokzat fölhelyezése előtt végezték az egyes szinteken, így a nagy szél miatt először is ideiglenes burkolattal látták el az adott emeletet. Az acélszerkezetre felvitt cementbázisú tűzvédelmi anyagot egy helyen, az erre a célra a földszinten kiépített telepen keverték be, majd szivattyúk segítségével juttatták el a megfelelő szintre.

Építészeti tűzvédelem a felhőkarcolóban
Épül a walkie talkie

Építészeti tűzvédelem a felhőkarcolóban
Time lapse videó az acélszerkezetek tűzvédelméről

Az építészeti tűzvédelmi munkát a helyszínen 2012 júniusában kezdték el, és annak ellenére, hogy különösen hideg, havas tél volt, sikerült időben befejezni 2013 márciusára. A Sharpfibre munkája kiterjedt még a több mint 10 ezer légcsatornanyílás és más áttörések tűzvédelmére is.

Építészeti tűzvédelem a felhőkarcolóban

Forrás: sharpfibre.com, 20fenchurchstreet.co.uk

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Karácsonyi tüzek megelőzése

Hogyan válhat a meghitt családi ünnep tragédiává? A „karácsonyi tüzek” ma már önálló kategóriát alkotnak. Összeszedtük, mit javasolnak a tűzoltók, hogy megóvjuk otthonunkat.

Hőszigetelés hogyan, mivel?

Amikor hőszigetelésről beszélünk, sokan nem is sejtik, hány területet érint e téma: pincefal, pincefödém, lábazat, homlokzat, válaszfalak, talajon fekvő padlók...

Ami nem elhanyagolható: a gépészeti rendszerek tűzvédelmi szigetelése

Az épületek homlokzati és magastető szigeteléseiről szerencsére már egyre több szó esik, van azonban egy ritkábban előkerülő téma: a különböző épületgépészeti elemek, vezetékek és fűtőberendezések hőszigetelése.

Fesztiválozás szabadon – Technológia a tömegrendezvények biztosításában

A nyár a kültéri programok időszaka. Tavasztól őszig egymást érik a fesztiválok, rangos sportesemények és számos egyéb rendezvény, felvonulások, parádék, melyek nem ritkán a többtíz-, vagy akár többszázezres tömeget mozgathatnak meg. A szórakozó sokaságot semmi nem zavarhatja meg, de vajon kik, vagy mik azok, akik és amik arról gondoskodnak, hogy a szórakozóknak néhány csepp eső vagy a nagy meleg legyen az egyetlen, ami miatt aggódniuk kell.

Forró a helyzet – Tűzvédelem és biztonsági óvintézkedések otthonainkban

Bekapcsolva hagyott vasaló, a tűzhelyen felejtett fazék, a konnektorban hagyott elektromos töltők vagy épp a garázsban tárolt lakkok és más gyúlékony anyagok – a mindennapokból jól ismert tűzesetek okozói. A tűzesetek nagyja sajnos emberi mulasztás vagy gondatlanság miatt következik be, de vajon hogyan küzdhetünk ellene? Hogy tehetjük otthonunkat a leghatékonyabban tűzbiztossá?

Speciális nyílászáró: a felülvilágító vagy bevilágító ablak. Miért érdemes beszerelni?

A felülvilágítók klasszikusan három funkciót látnak el: bevilágítás, hő- és füstelvezetés és szellőztetés. Mindhárom egyformán fontos lenne, ám a költségminimalizálásnak köszönhetően csak a hő- és füstelvezetés kap megfelelő hangsúlyt.

Mikor a tűz az úr

Egy épülettűz óriási károkat okozhat, és emberéletekbe kerülhet. A tragikus londoni tűzeset az elmúlt évek legszembetűnőbb példája a tűzbiztonság fontosságának.

Családi házak biztonsága: riasztórendszer és távfelügyelet

A betörésvédelem összetett feladat, a biztonsági ajtótól és a biztonsági ablakfóliától kezdve a riasztórendszeren keresztül, a távfelügyeletig sok minden beletartozik.

Biztonság a panelben: tűzvédelem, betörésvédelem

A panellakásokat különösen veszélyezteti a tűz és a betörés. Érdemes végig gondolni és kiszámolni, mennyibe kerül a panellakások tűzvédelme és betörésvédelme. És ajánlott távfelügyelettel is védeni otthonunkat.