Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

10 nagy szobanövény, amik nem hiányozhatnak egy otthonból sem

A szobanövények minden otthonba kötelezőek, függetlenül annak méretétől és stílusától. Sokféle formában és méretben kaphatóak, így bárhol találhatunk nekik helyet. A kis szobanövények szórakoztatóak és aranyosak, de a nagy szobanövények is egyre keresettebbek. Nem csak életet hoznak az otthonunkba, de remekül dekorálják a szobát is. Felsorakoztattuk a legszebbeket, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelőt.

1. Lantlevelű fikusz - Ficus Lyrata
A Lantlevelű fikusz, vagy Ficus Lyrata egy faszerű növény, amely természetes környezetében 15 méternél magasabbra is megnőhet, beltérben pedig akár 3 méterre is. Ez a növény a nappaliba, folyosóra, irodába vagy szállodába a legjobb választás. A növényt gyönyörű fényes, széles, ibolya alakú levelek jellemzik. Szereti a mérsékelt vagy erős fényt. Igényli a rendszeres öntözést, de a túlöntözés miatt a levelek lehullanak.
2. Pálmaliliom - Yucca
A Yucca eredetileg Közép- és Észak-Amerikából származik. Bár a hollandiai Yucca növényt Pálmaliliomnak is nevezzük, nem az igazi pálmák családjába, hanem az spárgafélék növénycsaládjába tartozik. Ezt az erős növényt gyönyörű törzs jellemzi, amelyen hegyes levelek nőnek. A Yuccát napos helyre helyezzük. Nem növekszik túl gyorsan, így vásárláskor ezt is vegyük figyelembe.
3. Kislevelű fikusz - Ficus Benjamina
A Ficus Benjamina, más néven Kislevelű fikusz, nagyon népszerű szobanövény. A természetben Délkelet-Ázsia és a trópusi Ausztrália egyes részein növekszik, ahol óriási fákká nőhet. Bár beltéren sokkal lassabban növekszik, mégis nagy, 3 méteres szobanövény válhat belőle. A Ficus Benjamina különböző fajtákban kapható, amelyek növekedése, levélalakja és színe is eltérhet az eredetitől. Vannak fonott, spirálos vagy egyenes törzsű változatok is.
4. Aranypálma - Chrysalidocarpus lutescens
Az Aranypálma az egyik legnépszerűbb beltéri növény, amely 2 méteressé is megnőhet. A növényt gyönyörű élénkzöld, tollas levelek jellemzik. Ezek nem csak nagyon szépek, de légtisztító hatással is rendelkeznek.
5. Szobafikusz - Ficus elastica
A Szobafikuszt, vagy a Ficus elastica-t, ezt az eredetileg ázsiai növényt azonnal mindenki megismeri, amikor meglátja, köszönhetően a gyönyörű nagy sötétzöld leveleknek, amelyek néha vöröses árnyalatban is pompáznak. Alacsony igényű, nem igényel sok vizet. Hamar magas növénnyé válhat, így, ha nagy a belmagasság, akkor ez a tökéletes választás.
6. Vadkakaó - Pachira aquatica
A Vadkakaó, más néven Pachira aquatica, Közép- és Dél-Amerika mocsaraiban növő fa. A vadonban akár 20 méteresre is megnőhet. Szobanövényként is nagyon népszerű, felismerhető fonott törzséről. Nem csak azért népszerű, mert nagyon szép szobanövény, hanem azért is, mert nagyon kisigényű. A növekedése is nagyon jól szabályozható. A Vadkakaó nagyon strapabíró növény, ezért szinte mindenféle körülmény között növekedhet. Megfelelő mennyiségű víz, táplálék és fény segít elérni teljes magasságát.
7. Könnyezőpálma - Monstera deliciosa
A Monstera növények az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Szeretik a nedvességet, így ideális növény a fürdőszobába is, de nagyon szép szobanövény lesz belőle a nappaliban vagy a hálószobában is. A Monstera deliciosa-t Könnyezőpálmának is nevezik, mivel lyukakkal ellátott, különleges formájú levele van. Főként széltében nő. A nagyon szép megjelenése mellett légtisztító hatású is.
8. Kaktusz - Euphorbia ingens
Sok klassz szobanövény létezik, de a kaktusz természetesen a legmenőbb. A kaktuszok a törzsükben tárolják a vizet, így a szárazabb időszakokban is túlélnek. Emiatt nagyon könnyű életben tartani. Az Euphorbia ingens nagy, több, karra hasonlító levéllel rendelkezik, és bármelyik szobában ellopja a show-t!
9. Törpe banán - Musa acuminata
Bár az igazi banánfák túl nagyok szobanövénynek, a Törpe banán alkalmas beltéri növénynek. Ezek a gyönyörű hosszúkás levelű növények a télikertben érzik magukat a legjobban, de a ház bármely más helye, pl. az ablak melletti világos folt is megfelelő nekik. Megfelelő körülmények között ez a Törpe banán akár 2 méteresre is megnőhet.
10. Paradicsommadár növény - Strelitzia
A gyönyörű nagy szobanövények ezen listáját az egyik legnépszerűbb szobanövénnyel zárjuk: a Strelitzia, más néven Paradicsommadár növénynek nincs törzse, de a gyönyörű, hosszú levelei akár 30-40 cm-esek is lehetnek. Különböző méretben kaphatóak, és megfelelő gondozással ez a gyönyörű növény akár 2 méter magasra is megnőhet. Olyan növény, amelytől bármely helyiség vonzóvá válhat!

Forrás: Tovább az eredeti tartalomra →

A HOMEINFO nagyobb projektjének a felelőse vagyok, illetve a social media is az én kezem alá tartozik: Facebook, Instagram, Pinterest. Fontos számomra, hogy mindenki olyan környezetben élhessen, amilyen boldoggá teszi, és remélem, ehhez itt-ott én is hozzájárulhatok.