Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

„Az otthonunk tudatos alakításával örömtelibb életet élhetünk” – beszélgetés Szaszovszky-Gruiz Dórával, az Év Pályakezdő Lakberendezője pályázat fődíjasával

Egy év kihagyás után újra sor került a lakberendezői szakma rangos megmérettetésére. A Lakberendezők Országos Szövetsége által kiírt pályázat egyik fődíjasával, Szaszovszky-Gruiz Dóra lakberendezővel beszélgettünk, akinek a dizájn mellett fontos alapelve a megfelelő térszervezés és funkcionalitás.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Egy igazán modern, extravagáns, ugyanakkor jól funkcionáló lakást terveztél a LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője pályázatra. Hogyan kezdtél neki a feladatnak?

Nálam minden tervezés kiindulópontja a jó alaprajz és a megfelelő térszervezés. A Westfalia lakás esetében is azzal kezdtem, hogy megvizsgáltam a különféle elrendezési lehetőségeket: melyek az előnyei, illetve hátrányai a kialakított tereknek, hogyan érvényesülhet legjobban a „megrendelő” igénye. A gyönyörű pályaművek látványtervei mellett izgalmas volt végignézni, hogy a többi pályázó milyen alaprajzi elrendezést választott. Engem a folyamatnak ez a része vonz a leginkább, amíg megszületik a berendezési terv, és minden funkció a helyére kerül.

Szaszovszky-Grúz Dóra, az Év Pályakezdő Lakberendezője pályázat fődíjasának tervezője

A színeiben is karakteres lakásban több különleges elemet felfedezhetünk. Miből merítettél inspirációt?

Abban biztos voltam, hogy több „fénypontot” szeretnék megvalósítani, hogy a megrendelőnek izgalmas hátterek álljanak rendelkezésére a videók elkészítéséhez. Biztos voltam abban is, hogy a természet iránti szeretetét valamilyen stilizált formában megjeleníteném. A Kerlite Wonderwall Ritmi nyírfákat ábrázoló óriáslapja izgalmas felületet adott. Emellett sokáig keresgéltem olyan képet, ami vagány, pimasz, fiatalos, ugyanakkor nem sablonos – így találtam rá a „rágózós” képsorozatra. A projekt egyik karakteres színe a burnt henna (rozsdaszín), melynek végül több árnyalata is visszaköszön különböző felületeken. Ehhez a színhez társítottam a hűvös és fakó acélkéket.

Szaszovszky-Grúz Dóra, az Év Pályakezdő Lakberendezője pályázat fődíjasának tervezője

Tervezőként általában szeretünk otthagyni magunkból valamit az általunk elképzelt enteriőrökben. A Westfalia lakás esetében mi az, ami igazán Te vagy?

Az előbb említett nyírfás óriáslap egyszerűsége és monokróm stilizáltsága, az elegáns, ugyanakkor modern ajtók, a pimaszul rágózó Leia hercegnő fegyverrel a kezében – ezek mind engem tükröznek, szeretem ezeket a kettősségeket. Előszeretettel alkalmaztam a fekete színt is, ami nyomatékot ad, kiemel vagy éppen felerősít, attól függően, hogy hol és milyen formában használjuk. A terrazzo mintát is szívesen alkalmaztam, mert könnyedséget, játékosságot csempészett az enteriőrbe.

A lakást úgy jellemzed, hogy modern stílusa kontrasztos és extravagáns, kortárs elemekkel ötvöződik. Ez a stílus áll a legközelebb hozzád?

Igen, de a hétköznapi tervezéskor kevésbé alkamazok ilyen markáns színösszeállításokat. Közel áll hozzám a skandináv és a modern vonal, emellett végtelenül hangulatosnak tartom az angolszász stílusjegyeket is, szívesen használom ezeket. Ugyanakkor kedvelem a fa természetes szépségét és melegségét. Rám is hatnak a trendek, de nem követem ezeket vakon, jobban szeretek időtálló formákban, anyagokban gondolkodni, és a trendeket inkább könnyebben cserélhető, változtatható elemeken megjeleníteni.

Szaszovszky-Grúz Dóra, az Év Pályakezdő Lakberendezője pályázat fődíjasának tervezője

Milyen nehézségekbe ütköztél a tervezés során és hogyan oldottad meg ezeket?

Az alaprajzi kötöttségek mindig izgalmas kihívást jelentenek, főleg, amikor kisebb alapterület áll rendelkezésre, és azon belül kell a sok elkülönülő funkciót okosan kialakítani. Ebben a projektben azt gondolom, hogy a konyha-nappali-home office hármasának megfelelő elhelyezése jelentette a legnagyobb kihívás. Ezt a három funkciót egy beépített szekrénysor mentén alakítottam ki, így a teret és a közlekedőket sikerült egyszerű és letisztult formában tartani.

Összességében hogyan élted meg ezt a projektet? Mit tanultál belőle?

Azt mindenképp megtanultam, hogy higgyek magamban. Ebben a tervezőtársam, Buzdor Gabriella is nagy támaszom volt, akivel a 3Dots Design Studio-t alapítottuk. Azt vettem észre, hogy egy pályázat esetében szabadabban és merészebben gondolkodom, bátrabb vagyok a színek és formák terén, valamint a technikai megoldások is sokkal lazábbak. Ennek a pályázatnak a legnagyobb kihívása számomra az extravagancia, a kontrasztok és az öncélúság közötti balansz megteremtése volt.

Szaszovszky-Grúz Dóra, az Év Pályakezdő Lakberendezője pályázat fődíjasának tervezője

A lakberendezés előtt dizájnerként is ismert volt a neved, hiszen egyedi táskákat terveztél és készítettél. Mi vezetett a lakberendezői pályára?

Bár kiskoromban nem legóztam állandóan, és lakberendezési magazinokat sem bújtam, viszont mindig érdekelt, hogy hol laknak a barátaim, milyen a lakásuk. A saját szobámat is gyakran variáltam, pedig tetőtéri szoba lévén ez nem volt olyan egyszerű, és a szüleimet is fárasztottam ezzel, de szerencsére a legtöbbször partnerek voltak benne. A tervezés és a kreativitás mindig is az életem része volt. Az anyasággal ezek az energiák még inkább felerősödtek bennem, végül a második gyermekem megszületése után kezdtem el lakberendezést tanulni.

Az eddigi tapasztalataid és meglátásaid bizonyára előnyt jelentenek a lakberendezői szakmában is. Hogyan hasznosítod mindezeket a jelenlegi munkáid során?

Alapvetően minden eddigi munkámban, pozíciómban felfedezhető egy séma: igényeket térképezek fel és azok alapján a legjobb szakmai tudásommal koncepciót, tervet készítek a probléma megoldására. Szeretek emberekkel dolgozni, inspirálnak mások meglátásai, ötletei, szeretek új dolgokat kipróbálni. Most például épp síelni tanulok.

Mire vagy a legbüszkébb az eddigi pályafutásod során?

Szakmai szempontból mindenképp erre a díjra. Ez egy óriási megtiszteltetés és egy nagyon erős megerősítés az építészet, valamint a design területén régóta tevékenykedő, nagy tudású, megbecsült alkotóktól. Másrészről pedig büszke vagyok magamra, hogy a munka és a két gyermek mellett csináltam végig a két éves lakberendezői képzést egy nívós intézményben, a Junior Art Centerben.

Ahogyan a weboldaladon található bemutatkozóban is fogalmazol, hiszel abban, hogy „az otthonunk tudatos alakításával örömtelibb életet élhetünk”. Szerinted, hogyan érdemes elindulni ezen az úton és mire kell figyelni?

Nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy mindennek a kiindulópontja a megfelelő térszervezés. Lehet egy csodaszép hatalmas házad, ha közben úgy érzed, semminek sincs helye és semmi sem esik kézre. Éppen ezért fontos végiggondolni: hogyan élsz, miket csinálsz az otthonodban, melyik helyiségben milyen funkciónak szeretnél helyet adni, és ennek mennyi a helyigénye, milyen holmikat tárolsz és hol, mi legyen szem előtt és mi legyen elrejtve?
Azt vettem észre, hogy szeretünk felhalmozni. Rengeteg olyan dolgot tartunk meg, amire egyáltalán nincs szükségünk. Ne érts félre, nem vagyok egy Marie Kondo, de a családom és a gyerekeim szerint egy lelketlen selejtező vagyok. Előbb megszabadulok a felesleges holmiktól, utána megtervezem a megmaradt dolgok tárolását. Ekkor lehet rendezett képe az otthonunknak, átlátható terekkel és funkciókkal.

Szaszovszky-Grúz Dóra, az Év Pályakezdő Lakberendezője pályázat fődíjasának tervezője

Hogyan zajlik nálad a tervezés folyamata? Csapatban vagy inkább a magad csendjében dolgozol szívesen?

Gabival igyekszünk mindig együtt elmenni az első találkozókra, hogy mindkettőnknek legyen egy első benyomása és kapcsolódása az ügyféllel. Ezután szimultán ötletelünk, ezt a szakaszt nagyon élvezem, sokszor egymás ötletei inspirálnak még jobb megoldásokra, így születik meg a végső koncepció. Jó érzés, hogy támaszkodhatunk egymásra, ugyanakkor mindkettőnknek szüksége van az egyéni elmélyült alkotásra is. Képes vagyok órákat eltölteni a tökéletes tapéta utáni kutatással és szeretek többféle alaprajzi és berendezési variációt az ügyfeleim elé tárni.

Szaszovszky-Grúz Dóra, az Év Pályakezdő Lakberendezője pályázat fődíjasának tervezője

Szerinted milyen az ideális ügyfél, és hogyan lehet vele a leghatékonyabban együttműködni?

Számomra nem az az ideális ügyfél, aki szó nélkül elfogadja a javaslataimat. Szeretem, ha az ügyfeleimnek vannak ötleteik, elképzeléseik. Akkor jó egy alkotói folyamat, ha együtt gyúrjuk és formáljuk olyanná, ami a megrendelőket tükrözi. Mindig átbeszéljük mi az a fókuszpont, amire érdemes egy picit többet költeni, és mi az, amire kevésbé, hogy a költségvetés is egyensúlyban maradjon.

A 2022-es Év szállodai fürdőszobája pályázaton is szép eredményt értetek el, hiszen különdíjjal jutalmazták a munkátokat. Mit gondolsz, miben rejlik a sikereitek titka?

Azt gondolom, hogy Gabival nagyon jó párost alkotunk, az alapokról hasonlóan gondolkodunk, de mégis más szemszögből közelítjük meg a dolgokat, remekül kiegészítjük egymást. Mindkettőnknek nagyon fontos, hogy egy tér ne csak szép legyen, hanem funkciójában is jól teljesítsen - legyen az egy magánlakás vagy egy hotel fürdőszobája.

Szaszovszky-Grúz Dóra, az Év Pályakezdő Lakberendezője pályázat fődíjasának tervezője

Milyen az álommunka számodra? Minek a megtervezése állna a legközelebb hozzád?

Jelenleg egy hatszobás, duplex balatoni nyaraló teljes belső kialakításán dolgozom. Ez már önmagában is álommunka, hiszen egészen az elejétől egy fantasztikus építésszel, Nyári Attilával (ANY Architects) dolgozunk együtt, hogy a külső és a belső igények abszolút harmóniába kerüljenek. Viszonylag ritka a mi szakmánkban, hogy ennyire az elején beléphetünk egy projektbe, így már a bútorozáshoz, tároláshoz és egyedi igényekhez lehet alakítani a külső és belső falazást, a nyílászárókat stb. Gondolj csak bele, hányszor van olyan, hogy csak öt centivel kellett volna arrébb kerüljön egy fal, vagy a másik irányba kellett volna nyíljon egy ajtó. Emellett természetesen szívesen kipróbálnám magam kávézó, iroda vagy üzlethelyiség tervezésében is.

Hogyan látod magad ebben a szakmában, mondjuk tíz év múlva? Mi az, amit el szeretnél érni?

Addigra Gabival miénk lesz a LOSZ Év Lakberendező Team díja (nevet). Nagy álmom egy olyan stúdióvá kinőni magunkat, ahol teljeskörű szolgáltatást nyújthatunk ügyfeleinknek a tervezéstől egészen a kivitelezésig. Remélem, addigra összeáll egy ütős csapat, kiegészülünk egy építésszel és saját kivitelezőkkel. Emellett van egy szuper termékötletünk is Gabival, aminek a megvalósításán jelenleg is dolgozunk.

3DOTSDESIGN.HU

Népszerűek a témában

Dekoratív és környezetbarát zöldfalak

Minden, amit tudni akarsz a gipszkartonról

Így válassz lámpát!

Ez is érdekelhet

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Az Ön számára mi fontos egy fürdőszobában?

4 tipp, ahogy érdemes megválasztani a ház stílusát

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Mit jelent az okosotthon?

Így segít a profi zuhanykabin a maximális vízbiztonság elérésben

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Mindent a hőszigetelésről: anyagok, módszerek és árak

„Sok mindent szükséges átgondolni a tervezés során” – beszélgetés Szilágyi Dórával, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat közönségdíjas lakberendezőjével

„Az az ember vagyok, akinek mindene a képi világ” – Ferik Judit lakberendező, az Év moodboardja pályázat győztes tervezője

Térformálás design elemekkel

Mit csinál egy lakberendező?

„A legfőbb célom olyan életművet hátra hagyni, amiért nem volt hiába a sok küzdelem” – beszélgetés Papp Lindával, az Év Lakberendezője pályázat fődíjasával

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

Épülő belső térből igazi otthon – lakberendezés a gyakorlatban

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Izgalmas részletek egy étterem belső átalakításakor – Mihálydeák Krisztina lakberendező munkája

Okosotthon 46 négyzetméteren

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

„A jövő fürdőszobáinak biztosan a praktikum lesz az alapja, de emellett könnyed érzetet keltő, szoborszerű, önmagukban is szép szaniterek alkotják majd” – bemutatkozik Lajos Noémi, az Év fürdőszobája 2024 pályázat győztes tervezője

„A jövő otthonait az élhetőség, a fenntarthatóság, az alkalmazkodás és a természetközeliség kell, hogy jellemezze” – Bemutatkozik Pásztor Gergő, az Év szobája 2024 pályázat közönségdíjasa