Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Egyszerűen monokróm

A monokróm enteriőrök általában megosztóak: van, akinek tetszik a leegyszerűsített színvilág, sokan azonban hiányolják az erőteljes sokszínűséget. De egy biztos, hogy a látvány nem marad hatástalan.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A szó eredete görög: monosz = egyforma, egyetlen,  khroma = szín. A monokróm a festészetben egyetlen színnel, vagy annak árnyalataival készült képet jelent. Tudatos megjelenése a képzőművészetben, az absztrakt művészet megjelenéséhez köthető. Ebből a körből kerültek ki az első monokróm festmények, MalevicsYves Klein munkái és leginkább innen vett az irányzat egy éles kanyart a lakberendezés felé.

A monokróm stílus manapság egyre divatosabb és lassan, de biztosan helyet követel magának az örökzöldek között. Ha közel áll a szívünkhöz ez a trend, akkor ügyeljünk arra, hogy mindössze csak egy, maximum két színt használjunk. Jellegzetessége a monokróm enteriőrnek, hogy egy alapszín köré épül, attól csak minimálisan térhet el. Az alapszín árnyalatait is csak mértékkel érdemes alkalmazni. 

Így mutat a monokróm a különböző helyiségekben

A legérzékenyebb terület a gyerekszoba. Tévedés, hogy egy gyerekszoba csak rózsaszín, vagy csak kék lehet, függően kis lakója nemétől. Egy általános elmélet szerint, a szürke és a fekete árnyalata inspirálóan hatnak, serkentik a teljesítményt. Természetesen nem kell leszűkíteni a kört csak fekete-fehérre, bár ha ügyesen alkalmazzuk a két színt, azzal sincs baj.

Monokróm gyerekszoba

Egy konyhában a szürke, fekete-fehér, barnás árnyalatok például egy minimál stílussal  párosítva kimondottan elegánsan hatnak.

Monokróm konyha

A másik érzékeny terület, a hálószoba színvilága, de lássuk be, hogy hol máshol lenne érdemes alkalmazni, mint itt. Az egyszínűség, vagy az egy adott színhez kapcsolódó árnyalatok abszolút nyugalmat árasztanak, szemben a szín kavalkáddal.

A sok, akár egymáshoz passzoló színek megbontják a nyugalmat, élénkséget, frissességet kölcsönöznek, ami nem túl optimális egy hálószobában.

Monokróm hálószoba

A nappali minden otthon közösségi tere, egy jól megválasztott színnel, legyen az például egy szürke alapszín, mesés kompozíciót alakíthatunk ki, ha jól alkalmazzuk a dekorelemeket.

Monokróm nappali

Amennyiben monokróm fürdőszobában, mosdóban gondolkodunk, talán ezeken a területeken a legkönnyebb a dolgunk, hiszen legtöbbször egy színt, illetve annak árnyalatát alkalmazzuk. Ehhez a stílushoz kiválóan mutat például egy fehér metro csempe, mely napjaink igen divatos burkolata. Bátran alkalmazzuk a fekete színt esetleg egy-egy falon. Nagyon dekoratív és nem utolsó sorban jól mutat,  legyen az akár fekete színű csempeburkolat, vagy fekete színű lécborítás a falon. Fiatalos és modern a manapság egyre több helyen használatos táblafesték is.

Monokróm fürdő

Természetesen nem csak a fekete-fehér, szürke létezik a monokróm stílusban, ámbár ezek a leginkább dominánsak, bátran alkalmazhatjuk akár a kedvenc színünket, csak arra kell törekedni, hogy hűek maradjunk a monokrómhoz, mint stílushoz.

Monokróm nappali

A monokróm egyetlen egységes színblokkot alkot. Nem töri meg semmi a látványt, nincsenek zavaró tényezők, nem tereli el semmi „felesleges” a figyelmet. Ilyenformán nem a kontrasztok, hanem az egyneműség mutat igazán jól. Törekedjünk arra, hogy minél közelebbi színárnyalatokat alkalmazzunk egy légtéren belül, és így nem hibázhatunk.

Népszerűek a témában

Így lesz modern stílusú az otthonod – Trükkök a berendezéshez

Minden, amit tudni akarsz a gipszkartonról

Dekoratív és környezetbarát zöldfalak

Ez is érdekelhet

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Mit jelent az okosotthon?

Hogyan válassza ki a legjobb szabadon álló kádat?

A külső textilárnyékolók Fixscreen-rendszerével új dimenzió kezdődött az árnyékolásban

Napsütötte terasz, erkély? Nem hiányozhat a napellenző!

Könnyebb építkezés, jobb hőszigetelés: ez tudja az Ytong

A Wellis legújabb kiválósága, a Tornado Ultracsendes WC

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Hipnotikus! Bemutatkozik a Radaway színes zuhanykollekciója

Zuhanyzás sosem volt még ennyire stílusos: nézze meg a Radaway 2023-as újdonságait

Mira: egy kád, számtalan lehetőség (8 méret és két változat)

Bemutatkoznak a Sabina egyenes kádak - Így választhat magabiztosan jó és jó között

Fürdőszoba gyerekeknek – mire figyeljünk, hogy biztonságos és vidám legyen?

Meglátja és megszereti: szálcsiszolt matt zuhanyszínekkel bővült a Radaway kínálata

Fürdőszoba tükrök új megvilágításban: tippek a megfelelő kiválasztásához

Karakteres, izgalmas és modern: fókuszban a fürdőszobai design radiátorok

„Az egyedi környezet kialakításához mindig magam tervezem a bútorokat is” – beszélgetés Zsákai Gábor belsőépítész, lakberendezővel

„A jövő fürdőszobáinak biztosan a praktikum lesz az alapja, de emellett könnyed érzetet keltő, szoborszerű, önmagukban is szép szaniterek alkotják majd” – bemutatkozik Lajos Noémi, az Év fürdőszobája 2024 pályázat győztes tervezője