Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Fehér helyett szürke?

A fehér Nikecellnek hagyománya van Magyarországon, ezért nem csoda, hogy ha hőszigetelésről beszélgetünk, akkor először a többségnek ez a fehér polisztirol ugrik be. Változnak a szabályok, az előírások és a homlokzaton is vastagabb hőszigetelő anyagra lesz szükség. De van olyan megoldás, amely vékonyabban hatékony.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Már az elmúlt évtizedekben is folyamatosan változtak a hőszigetelésre vonatkozó szabályok, aminek következtében folyamatosan vastagodtak a szükséges hőszigetelési vastagságok. A 2020 után várható előírások azonban gyökeres átalakulást hoznak: eszerint minden új épületnek közel nulla energiaigényűnek kell lennie. Eddig a járatos és szokásos homlokzati hőszigetelés vastagság átlaga 10 cm volt, ami megfelelőnek bizonyult, de messze nem lesz elég négy év múlva. A passzívház esetében már most is 20 cm vagy annál vastagabb hőszigetelő lapokat használnak, de a szakemberek szerint az új előírás alkalmazásával egy átlagos épület esetén is közel 20 cm lesz a járatos méret.

Feltehetjük tehát a kérdés, mit is jelent ez? Dupla költséget és a homlokzati hőszigetelés jelentős helyigényét? A válasz szerencsére, hogy nem, csak jól végig kell gondolni, milyen hőszigetelő-anyagot választunk.

Hőszigetelt referencia munka

Fontos a vastagság

Ha csak pár év múlva szeretne felújítani, vagy most kezd építkezésbe, akkor az új előírások megismerése elengedhetetlenül fontos, hogy megfelelő döntést hozzon a polisztirol hőszigetelés vastagságáról is. A vastagabb szigetelés viszont nem jelent dupla költséget, mert a hőszigetelő lemez ára mellett számos fix költséggel is számolni kell, ami független az anyag vastagságától. A hőszigetelő piac egy meghatározó gyártója, a Bachl szakembereinek számításai szerint, ha a korábban tervezett 10 centis hőszigetelés helyett 20 cm vastag Nikecell hőszigetelést választ, akkor ez kb. 20 %-kal növeli a költségeket, de dupla vastagsága miatt 100%-kal növeli a szigetelés hatékonyságát.
A fejlesztéseknek és a modern gyártástechnológiának köszönhetően van olyan megoldás, amely kisebb vastagságban is kellő hatékonyságot kínál az új szabályok között is. Ez a hőszigetelések új generációja, a grafitos polisztirol hőszigetelés.

Extrapor hőszigetelés

A grafitos hőszigetelés jó választás

Nemcsak ár-érték arányban gazdaságos döntés a grafitos polisztirol - mert 20%-kal vékonyabb mérethez kb. 20%-kal magasabb ár tartozik – hanem a többi anyagtulajdonságát nézve is. Miközben szilárdsági és éghetőségi jellemzői azonosak, a korábban gyártott polisztirol táblákhoz képest majdnem 25%-kal javul a hővezetési tényezője a gyártás során az anyaghoz adott grafitszemcséktől.

Hőszigetelt családi ház

Nézzük a hatékonyságot számokban?

Otthonunkat komfortérzetünk érdekében és az energiatakarékosság miatt szeretnénk elsősorban hőszigetelni. A változó előírások ismerete pedig segít a választásban: amíg a „szokásos fehér” polisztirol hőszigetelésből sokkal vastagabbat kell majd választanunk, addig a korszerű grafitos hőszigeteléssel ugyanazt a hatékonyságot vékonyabb lemezekkel is elérhetjük.

Egy lakóépületen sok hőszigetelendő felület van a pincétől a padlásig, de a BACHL hőszigetelő-anyag választékában szinte mindenre találunk megoldást, és a cég teljes hőszigetelési rendszert ajánl a fogyasztóknak. Azonban nemcsak a fehér EPS termékek szolgálják ki az igényeket, és nyújtanak megoldást minden épületrész hőszigeteléséhez, hanem a grafitos hőszigetelés, a BACHL EXTRAPOR is. A szürke táblák nagy előnye, hogy közel 25%-kal jobb hőszigetelési hatékonyságot biztosítanak azonos vastagság mellett.

A hőszigetelési vastagságot akár centiméterekben is számolhatjuk és forintosíthatjuk is.
Gondoljunk csak egy telek korlátozott beépíthetőségére, ahol akár minden centiméter számít. Ha veszünk egy átlagos példát egy alacsony energiafelhasználású otthonnal (U=0,12W/m2K hőátbocsátási tényező eléréséhez, 30 cm nútféderes, modern, vázkerámia falazattal), akkor jól érzékelhető a különbség, mert amíg a fehér EPS hőszigetelésből 29 cm szükséges, addig a grafitosból elég a 21 cm, ez így 8 cm megtakarítást jelent.
De ez vajon tétel egy családi ház építésénél? Ha kiszámoljuk, hogy ez 100 m2 hasznos alapterületnél már 2,5 m2 megtakarítás, ez akár egy vendégmosdó alapterülete is lehet, amelytől otthonunk komfortosabb és értékesebb lesz! Ha tehát forintosítjuk, akkor így 2,5 m2-rel nagyobb lesz a lakásunk, ami 300.000 Ft/m2 árral számolva, az értékesítésnél akár 750.000 forinttal magasabb bevételt is jelenthet.

Homlokzati hőszigetelés esetén már ne csak fehér táblákat lássunk lelki szemeink előtt, mert a grafitos polisztirol hőszigetelés egyértelműen gazdaságos megoldást nyújt azáltal, hogy vékonyabban is hatékony.

További információ www.bachl.hu/akciok

Népszerűek a témában

HRH ablakszigetelés: kevesebb hűtésre / fűtésre, kevesebb por, kevesebb pollen?

Ez is érdekelhet

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Az Ön számára mi fontos egy fürdőszobában?

4 tipp, ahogy érdemes megválasztani a ház stílusát

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Mit jelent az okosotthon?

Kád is, zuhany is - melyik az idális fürdőkád számomra

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Már 100 éve bizonyít a pórusbeton

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Homlokzati hőszigetelő rendszerek felújítása

Mit tehetünk túlmelegedés ellen? A beltéri klíma javítása energiahatékony módon

10 érv a sugárzó fűtés mellett

Termosztáttal alacsonyabb lehet a rezsi számlánk - Nélkülözhetetlen eszköz az otthoni energiahatékonysághoz

Kényelmes, költséghatékony és korszerű építkezés fehér téglával

Felére csökkenhet a falak építésének ideje ezzel a technológiával - Nemcsak időt, de pénzt és vizet is spórolhat, aki így épít

Hőszigetelés ipari kapuval? Így csökkentenek költséget a Hörmann megoldásai

Információ nélkül nem tudunk jó döntéseket hozni

Otthonos energiahatékonyság: a biomasszával működő fűtési rendszerhez nélkülözhetetlen a jó kémény

Családi ház építése környezettudatosan és fenntartható módon

Szorult helyzetben - Hatékony hőszigetelés kis vastagságban

Kéményt mindig lehet építeni - A Leier kémények ideális megoldást kínálnak a rezsitakarékos fűtéshez

Elérkezett a családi házak ideje - Akár 7 millió forint az energetikai felújításokra!

Zöld útra áll az építőipar?