Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Hangszigetelés az iker- és sorházakban

Az ikerházban van egy közös falunk a szomszédunkkal. És hallgathatjuk napestig, mint régen a panelben?

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A régi építésű ikerházak csupán látszólag ikerházak, a legtöbbjük valójában két önálló ház, amelyeknek egy-egy oldalát közvetlenül egymás mellé építették. Így takarékoskodtak a fűtési költségeken, telekméreten. A megfelelően, előírások szerint kivitelezett új építésű ikerházakban (és sor- és társasházakban) annak ellenére, hogy a házunk egyik fala közös a szomszéddal, nem kell attól tartanunk, hogy zavarni fogjuk egymást. A megfelelő vastagságú teherhordó falak között itt még egy vékony üres rész is húzódik, ez magában biztosítja a megfelelő hangszigetelést.

Hangszigetelés az iker- és sorházakban

Azonban, ha a két házrész statikailag egy házat jelent, vagyis a két rész közötti falat nem duplára építik – hogy a kivitelezése olcsóbb legyen –, és a közös falat nem bontják külön dilatációkra, akkor egy sima téglafal nem alkalmas a megfelelő test- és léghanggátlásra, hangszigetelésre, ezért más megoldást kell keresni.

Szendvicsben vagy vastagon

Az ikerházakban a megfelelő akusztikát többféleképpen biztosíthatjuk.

  • Az egyik megoldás, ha létrehozunk egy több rétegű szendvicsszerkezetet különböző rétegrendekkel: 25 cm-es téglafal, hang- és hőszigetelés, 10 cm-es téglafal épül egymás mellé. Hogy pontosan milyen anyag kerül a téglafalak közé, az az épület adottságaitól függ, általában minél sűrűbb szerkezetet használnak.
  • A másik megoldás a nagyon nagy testsűrűségű anyag alkalmazása a közös falhoz: ilyen lehet a beton falazóelem vagy egy 20–30 cm vastag vasbeton fal. (A panellakások fala szintén vasbetonból készült, ott azért olyan rosszak a hangi adottságok, mert csupán 8 cm-es vastagságról beszélünk.)

A tervezéskor, építtetéskor mindenképpen megéri ügyelni rá, hogy a két házrész közötti fal valóban megfeleljen az előírásoknak és az igényeinknek, így a későbbiekben nem érhet bennünket kellemetlen meglepetés, és nem kell az utólagos (kevésbé hatékony, esetenként drágább) hangszigeteléssel, hanggátlással foglalkoznunk.

Népszerűek a témában

HRH ablakszigetelés: kevesebb hűtésre / fűtésre, kevesebb por, kevesebb pollen?