Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Hívatlan vendégek a nyaralóban: poloska, nyest és társaik

Egy nyaralóban másfajta kártevőkre számíthatunk, mint az otthonunkban, ahol folyamatosan élünk. Pele, nyest, denevér és poloska a leggyakoribb kellemetlen lakótársak. Íme, néhány ötlet, hogyan szabadulhatunk meg ezektől.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A nyaralókba beköltöző kártevők általában a téli hideg ellen keresnek menedéket, ezért jelennek meg akkor, amikor amúgy sem vagyunk ott. Egyesek csak téli álmukat alusszák itt, majd anélkül, hogy találkoznánk, ki is költöznek. Sajnos előfordul, hogy kárt tesznek az épület anyagaiban, de még ha nem is rágcsálnak, a fészkük, ürülékük általában büdös. A leghatásosabb és legolcsóbb védekezés ellenük, ha megfelelően szigeteljük a házat, és lezárunk minden nyílást, rést, lyukat, folyosót, ahol be tudnának jutni. Ha a szellőzést biztosítanánk, használjunk erre hálót, rácsot. A kártevők irtását az is nehezíti, hogy némelyik védett, ezért mérgeket általában nem használhatunk. Ha már beköltöztek, a legjobb megoldás szakembert hívni.

Pele

Kb. 15 cm hosszú, bozontos farkú, szürke, mókusra hajazó, védett rágcsáló a pele. Ősszel gyűjti össze a télire szükséges élelmet, amit a házunk padlásán, tetőterében, lambériában tárolhat. A hideg ellen aztán ő maga is beköltözik, és bár 6-7 hónapig téli álmot alszik, enni felkel, ilyenkor matat, neszez. Nem ritka, hogy az épület anyagait is megrágcsálja, komoly kárt okozva ezzel. Fészke erősen büdös.

Figyelem! Irtani, csapdázni tilos, elevenen befogni, majd a természetbe visszaengedni szakember segítségével lehet. A közeli nemzeti park illetékesét is ki lehet hívni.

téli helyet keres a pele

Nyest

Kb. 45 cm hosszú, farka még 20 cm, a természetben vad, sokszor vérszomjas menyétféle, nem érdemes ujjat húzni vele. Több vacka is van, felváltva használja őket, ezek közül némelyik a padláson is lehet. Egész évben aktív, nem alszik téli álmot. Egeret, pockot, patkányt eszik, de ha bejut a baromfiudvarba, az összes tyúkot megöli. Ürüléke, vizelete átható szagú, mindent megrág, amit ér, még a szigetelőanyagokat is. Lelökdösi a tetőcserepeket, döglött állatokat cipel a padlásra. Röviden: nagyon kártékony.
Vadászata engedélyezett, de természeti értéke miatt leginkább elevenbefogása ajánlott. Méreg vagy gyilkos csapda helyett inkább hívjunk szakembert.

akcióban a nyest

Denevér

Repülésre képes emlős, gyümölcsöket, rovarokat eszik. Téli álmot alszik, lehetőleg meleg, magas páratartalmú térben. Kedveli a fagerendákat, ahol nincs elburkolva, szívesen betelepszik, de igazából az emberek sem zavarják nagyon, még a panelházak réseibe is beköltözik. Nagy kárt nem okoznak, de ürüléke büdös, esetleg zajoghat. Védett, ezért esetében is az a legjobb, ha megelőzzük a látogatását, és minden rést lezárunk. (Tehetünk ki a közelbe mesterséges denevérodút is, hátha azt választja helyettünk.) Ha mégis beköltözne, hívjunk szakembert, aki intézkedik a sorsáról. A közeli nemzeti park illetékesét is ki lehet hívni.

denevérek a padláson

Poloska

Poloskák közül az őszi-téli időszakban a bence- és vándorpoloskára számíthatunk. Előbbi a növényekben sem tesz kárt, utóbbi a konyhakerteket teheti tönkre. (A hírhedt, vérszívó ágyipoloska inkább a várost kedveli.) A hideg ellen keresnek menedéket, leginkább az ablakon jutnak be a házba, de csak áttelelnek, aztán tavasszal mennek dolgukra, feltéve, ha kijutnak. Ha nem, akkor a kiszáradás miatt hamar elpusztulnak. Kárt nem okoznak, esetleg büdösek lehetnek, ha túl sokan érkeznek, háztartási rovarirtóval védekezhetünk ellenük.

poloska a nyaralóban

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Az Ön számára mi fontos egy fürdőszobában?

4 tipp, ahogy érdemes megválasztani a ház stílusát

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Mit jelent az okosotthon?

Így élvezheti a fürdőszobája panorámáját zuhanyzás közben és teheti tágasabbá a teret egyszerre Walk-In zuhanyfallal

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Mindent a hőszigetelésről: anyagok, módszerek és árak

7 érv a beton tetőcserép mellett

Információ nélkül nem tudunk jó döntéseket hozni

Szorult helyzetben - Hatékony hőszigetelés kis vastagságban

Ha jól csináljuk, rengeteget spórolhatunk a szigeteléssel – 5 szigetelési hiba, melyeket mindenképpen kerüljünk el!

Az energiapazarló családi házak szinte eladhatatlanok - Soha nem volt ennyire sürgető és zsebbe vágó egy-egy családi ház szigetelése

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Hőszigeteléssel a valódi és tartós rezsicsökkentésért

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

PIR, az új generációs hőszigetelés

Optimális lakóklíma környezetbarát hőszigeteléssel – akár belső oldali hőszigetelésként is

Tetőfedés A-tól Z-ig, a tervezéstől a kivitelezésig. Kérdezzünk a szakértőtől!

Tetőfedési alapozó – álmaink tetője, elméletben

Kéményt mindig lehet építeni - A Leier kémények ideális megoldást kínálnak a rezsitakarékos fűtéshez

Pala helyére pala? Tetőfelújítás szép és könnyű anyaggal