Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

13 tipp az otthoni víztakarékossághoz

Sok vizet használni nemcsak költséges, de barátságtalan dolog is a környezettel szemben. Ha mindannyian megtesszük a magunk részét, és takarékoskodunk az erőforrásainkkal, akkor élhető bolygót hagyunk majd unokáinkra. Tegyük ezt például így:

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

  1. Gyakran olvassuk le a vízórát, írjuk le az óraállást. Ha a szokásosnál nagyobb a fogyasztás, járjunk utána, mitől lehet. Leggyakoribb okok: csöpög valamelyik csap, szivárog a víz a vécétartályból, de a vezetékek is szivároghatnak. Sok kicsi sokra megy, egy-két hónap alatt többszörösére nőhet a fogyasztás. Kertes ház esetén előfordulhat, hogy (az egyébként télire víztelenített, elzárt) kerti csap föld alatti részén egyszer csak szivárogni kezd a víz, vagy például a szűrőnél, ha cseréjénél nem elég szorosan illesztik azt vissza. Ha hirtelen megnő a fogyasztás, zárjunk el minden csapot, ne használjunk vécét, és figyeljük, forog-e a vízóra?
  2. Szereljünk a csapokra sugárrendezőt (perlátort) ezzel az egyszerű szerkezettel – amely levegővel dúsítja a kiáramló vizet – akár a víz 30 százalékát is megtakaríthatjuk.13 tipp az otthoni víztakarékossághoz (Forrás: argep.hu)
  3. Fogmosáskor zárjuk el a vizet, amíg keféljük a fogainkat, kézmosásnál és zuhanyozásnál pedig, amíg szappanozzuk. Ha megengedjük, akkor is csak félig nyissuk ki, ne teljes sugárral.13 tipp az otthoni víztakarékossághoz
  4. Amikor megnyitjuk a melegvízcsapot, fogjuk fel egy edényben az elején kifolyó hideg és langyos vizet. Ezt használjuk fel virágöntözéshez, felmosáshoz.
  5. Vegyünk olyan zuhanyfejet, amely nagyon szétporlasztja a vizet. Ekkor nincs szükség arra, hogy nagyon megnyissuk a csapot jóval kevesebb vízzel hatékonyabban öblíthetjük le magunkat.13 tipp az otthoni víztakarékossághoz
  6. Ha a bojlerben a meleg víz hőmérséklete csak egy kicsit magasabb annál, mint amilyenben kellemesen fürödhetnénk, akkor nem kell sok hideg vizet belekeverni ahhoz, hogy éppen jóra lehűtsük.
  7. Mosogatáskor se folyjon folyamatosan a víz. Ha az egyik tálba teszünk mosószeres vizet, és a másikban folyóvízzel öblítünk, és akkor is csak éppen az öblítés idejére engedjük meg vizet, és ne teljes sugárral. Tapasztaljuk ki, mennyire kell maximum megnyitnunk ahhoz, hogy jól is öblítsen, de mégse túl sok vízzel.  
  8. A mosogatógépet csak akkor indítsuk el, ha már teljesen tele van. Ha tehetjük, vegyünk energiatakarékos és víztakarékos gépet.
  9. A vécékagylót ne használjuk szemetesnek, nagyon sok vizet pocsékolnánk el vele.
  10. Kevesebb vízzel is leöblíthetjük a vécét, ha egy üres ásványvizes üvegbe kavicsokat teszünk, szorosan lezárjuk, majd beleállítjuk a vécétartályba. Így kevesebb víztől is megtelik. Havi szinten érezhető lesz a különbség a vízszámlánkban, mivel naponta sokszor öblítjük le a vécét.
  11. A felsőruháinkat ne cseréljük naponta, csak az alsót. Csak akkor mossunk, ha annyi ruha összegyűlt, ami teljesen megtölti a gépet. Használjunk energia- és víztakarékos mosógépet, amint tehetjük.13 tipp az otthoni víztakarékossághoz
  12. A mosáshoz használjunk mosódiót vagy mosógolyót, így mosószert nem, vagy csak keveset kell használnunk, öblítőszert pedig egyáltalán nem, öblítővizet pedig kevesebbet.
  13. Ha nincs külön vízóránk, csak átalányt fizetünk, akkor is takarékoskodjunk a vízzel, ha nem is a pénztárcánk miatt, de közös lakhelyünkért, a Föld bolygóért. Hogy unokáink is lakni tudják.
Népszerűek a témában

Csökkentsük a vízömlés okozta károkat rádiós vízérzékelővel!