Magastetők hőszigetelése

Elekes Attila

A magastetők megfelelő hőszigetelése az Ecose technológiával készült szigetelőanyagokkal egyszerűen és gyorsan elvégezhető.

Hallgassa meg a cikket MP3 formátumban!

A magastetők hőszigetelése a két éve hatályos energetikai követelmények miatt alapjában megváltozott. A beruházási költségekben ugyanakkor minimális költségtöbblet jelentkezik csupán, miközben a komfortérzet javul, a fűtési energiaigény csökken.

Magastetők hőszigetelése

Magastetők hőszigeteléseMinimális költségtöbblet, csökkenő energiaigény, jobb komfortérzet

A szarufák járatos méreteivel számolva, a hőhidak figyelembe vételével bebizonyosodott, hogy átlagos, vagy annál jobb hővezetési tényezőjű szigetelőanyagból is közel 25 cm vastag réteget kell beépíteni a szigorúbb hőátbocsátási tényező teljesítéséhez.

Magastetők hőszigetelése

A tető homogén, csaknem hőhídmentes szigetelésének egyik ismert megoldása a szarufákra merőlegesen, belső oldalon, a lécváz között elhelyezett szigetelőréteg.

Magastetők hőszigetelése

A roskadás megakadályozásához ideális a Mineral Plus vagy az MPN Plus termék, mely rugalmasan befeszül a váz közé és alkalmazkodik a kisebb méretváltozásokhoz. Ez a réteg kb. 15 cm vastagságú legyen.

Magastetők hőszigetelése

Magastetők hőszigetelése

Gyártása során az eredeti méret negyedére préselik, névleges méretét a kicsomagolás után éri el. Ez lényegesen kevesebb anyag mozgatását jelenti a szállítás és a beépítés során. Mivel Ecose technológiával készül, nem bocsát ki káros anyagokat, a hagyományos szigetelőanyagokhoz képest kevésbé szúr, nem porzik.

Magastetők hőszigeteléseRugalmas és környezetbarát termékek

A szarufákra ezután ellenléceket erősítsünk és 8-10 cm ásványgyapot hőszigetelést helyezhetünk fel. Ezt páratechnikai réteggel fedjük, majd gipszkarton, vagy lambéria borítással alakítható ki a végleges tetőtér.

Magastetők hőszigetelése

Magastetők hőszigetelése

A másik megoldás a szarufák külső oldalán elhelyezett hőszigetelés, amellyel a beépített tetőtér mérete nem csökken. Így a hőhidak hatása minimális lesz és jelentősen csökken a tetőszerkezet vastagsága.

Magastetők hőszigeteléseHőszigetelés a szarufák külső oldalán, a belső tér mérete nem csökken

A szálas hőszigetelő anyagok technológiai fejlesztéseinek köszönhetően a kőzetgyapot táblák külső oldali szigetelésre is alkalmasak. Mivel az egész héjazat terhét viselik, elegendő nyomószilárdságú és pontszerűen terhelhető anyagokra van szükség. A teher elosztásáról és a táblák rögzítéséről a megfelelő méretű, 5x10 cm-es ellenlécek gondoskodnak. Ez a megoldás alkalmas az átszellőztetett légrés kialakítására a héjazat és az alátétfólia között.

Magastetők hőszigetelése

Magastetők hőszigeteléseIdeális az átszellőztetett légrés kialakítására

A külső oldalon elhelyezett szigetelés a tetőtér megbontása nélkül beépíthető. Forgalmas útvonalak mellett a zavaró közlekedési zajok a szálas szigetelő anyagokkal kiküszöbölhetők.

Az új energetikai követelményeknek megfelelő tetőszerkezetben a szálas anyagok jó választásnak bizonyulnak, segítségükkel a tetőtér lakókomfortja javítható.

Magastetők hőszigetelése

Kapcsolódó cikkek

Még nincs késő megtervezni az őszi hőszigetelést

Az ősz ideális időszak a családi házak hőszigetelésére. Az energiahatékonysági korszerűsítés két szempontból is hosszú távú befektetés, hiszen amellett, hogy lefaraghatók a fűtési költségek, a környezetünket is megóvhatjuk a felesleges káros hatásoktól.

Mit tud a megfelelő hangszigetelés? Íme egy példa!

A Knauf bemutatja a nyáregyházi Napsugár óvoda, az „öko-ovifalu” felújításában játszott szerepét, a csoportos foglalkoztató teremben végzett akusztikai felújítást.

Szigeteléssel a szállópor koncentráció is csökkenthető

Magyarországon 70%-ban a lakossági fűtés a felelős a téli szezon kezdetén megnövekvő szállópor-koncentrációért, mely növeli a szmog kialakulásának lehetőségét is. A Knauf Insulation szakemberei szerint ennek oka leginkább az, hogy 10-ből csupán 2 magyar családi ház megfelelően hőszigetelt, a fennmaradó 8 nem, vagy csak részben szigetelt ingatlan többlet energiafogyasztása pedig nagymértékben hozzájárul a rossz minőségű, szállóporral terhelt levegőhöz. Az ingatlanok hőszigetelésével ugyanakkor jelentősen, akár 50%-kal is csökkenthető lenne nem csak a családok fűtési költsége, de a levegő finomszemcse tartalma is.

A tetőn át távozik az elpazarolt energia negyede

Országos szinten havonta akár 10 milliárd forintot is megspórolhatnának az ingatlantulajdonosok a fűtési szezonban, ha odafigyelnének az energiahatékonysági szempontokra.

Költséghatékony pincefal

Január elsejétől költséghatékonyan szigeteljük épületeinket. Az előrelátók viszont már most a közel nulla energiaigényre terveznek. Mit jelent ez az építés kezdetekor? Hogyan kell a pincefalat hőszigetelni most?

Hogyan lesz lakóház egy konténerből? – Engedélyek, átalakítás, közművek

Hazai elterjedtsége még eléggé csekély a konténerből átalakított és lakhatóvá tett házaknak, de nagy érdeklődéssel figyeljük azokat a külföldi és már néhány hazai oldalt, ahol ilyen kiváló, mutatós, környezetbarát, költséghatékony építményeket mutatnak be. Több magyar vállalkozás foglalkozik a konténer házak tervezésével, átalakításával, árusításával, továbbá a helyszínre telepítésével, a szükséges közműbekötésekkel és az engedélyeztetéssel is.

Ha kopog a szomszéd - Hangszigetelés hatékonyan

Van úgy, hogy a szomszéd átkopog, ha zajosak vagyunk – de gyakran a felső szomszéd kopog a fapapucsával a járólapokon a fejünk felett. Egyik se kellemes, de megfelelő anyagok és szerkezetek alkalmazásával elkerülhetjük ezeket a kellemetlen pillanatokat.

A modern, szigetelt épületek légtömör héjazata a kéményválasztást is befolyásolja

A hagyományos, hátsó szellőzésű kéményekben folyamatosan áramlik ki a levegő a kéményen keresztül, valahogy úgy, mintha bukóra nyitva hagynánk az ablakot. Az ilyen hagyományos kéményrendszernek ez az ún. hátsó kiszellőztetés az egyik alapvető működési jellegzetessége, hiszen a béléscsöve samottból készül.

Káros anyagok a szoba levegőjében

A szigorú épületenergetikai előírások miatt csak olyan épület épülhet, ami eléggé „becsomagolt” ahhoz, hogy a fűtési hőenergiát bent tartsa. Ugyanez igaz a felújításokra is, amikor ablakot cserélnek. Ezekből a lakásokból nem szökik ki a hőenergia, de nem is szellőznek megfelelően Az ablakok ötletszerű nyitogatása sajnos nem elég a jó levegőhöz. Két ablaknyitás között, zárt ablakok mellett levegő nem jut sem ki, sem be. Mi ennek a következménye?

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár