Elindult a forintalapú államilag támogatott lakáshitelezés

Elindult a tavaly októberben bejelentett állami kamattámogatású forinthitelprogram. Ezzel újra van szociális alapú lakástámogatás hazánkban. Az OTP és a K&H után most az FHB is fogadja a kamattámogatott lakáshitelek iránti kérelmeket.

A tervek szerint 2012-ben 7–9 ezer család juthat így lakáshitelhez, ez idén 6,2 milliárd forintba kerül. Reményeink szerint az új lakáshitelekkel végre megmozdulhat a hazai ingatlanpiac, bár elemzők szerint sokan félnek a hitelektől, így csak a gazdasági növekedés elindulása után lesz érezhető a változás.

Elindult a forintalapú államilag támogatott lakáshitelezés

Az FHB Otthonteremtő kamattámogatott hitele használt lakás vásárlására és a problémás ügyfelek megsegítésére is igényelhető. A 2012. augusztus 13-tól bevezetett, új, támogatott lakáshitel mellett a lakásépítési támogatás – a szocpol – is igényelhető a bankban. Az FHB elkezdte a hiteligénylések befogadását, és kilenc munkanapon belül dönt, ha már minden papír rendelkezésére áll.

Az új, támogatott lakáshitel sokkal szélesebb ügyfélkör számára lesz elérhető, mint a korábbi konstrukció: 35 év felettiek és egyedülállók is megkaphatják, és használt lakás vásárlására vagy problémás jelzáloghiteles ingatlanok megvásárlására, illetve korszerűsítésre is jár, sőt olyanok is kérhetik, akiknek van másik ingatlanjuk is – tájékoztatott Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese. A bank az Otthonteremtő lakáshitel futamidejének első öt évében az állami kamattámogatással a piacinál jóval alacsonyabb kamatot kér, és ehhez a teljes futamidőre vonatkozó kamatkedvezményeket nyújt az ügyfél jövedelme és az ingatlan értéke alapján, ennek mértéke függ az igénylő jövedelme és az ingatlan értéke alapján.

Néhány példa az FHB lakáshitel kedvező törlesztőrészleteire és a kamatokra:

  • új lakás vásárlás esetén 5 millió forint hitel, 20 éves futamidő, két meglévő, eltartott gyermekkel, ha az igénylő legalább havi 120 ezer forintos jövedelem-jóváírást vállal: éves kamat 7,93 százalék, az induló havi törlesztőrészlet 37 472 forint, THM: 11,40 százalék
  • új lakás vásárlás esetén, 5 millió forint hitel, 20 éves futamidő, három meglévő, eltartott gyermekkel, ha az igénylő legalább havi 250 ezer forintos jövedelem-jóváírást vállal: éves kamat 6,74 százalék, az induló havi törlesztőrészlet 32 731 forint, THM: 10,56 százalék

Az Otthonteremtő lakáshitelt a teljes futamidő alatt ötéves kamatperiódussal adja a bank. Az állam 5 évig – évente csökkenő mértékben – biztosít kamattámogatást. Az FHB Bank a kamattámogatási időszakot követően továbbra is az átlátható lakáshitelezés szabályai szerint biztosítja a lakáshitelt az ügyfeleknek. Az állami kamattámogatáson felül nyújtott banki kamatkedvezményt – a feltételek folyamatos teljesülése esetén – a futamidő egészére biztosítja. Az ötéves kamatperiódusnak köszönhetően az ügyfél számára előre tervezhető a havi törlesztés.

Forrás: FHB, MTI

Kapcsolódó cikkek

Szocpol 2015, avagy CSOK – fontos tudnivalók a támogatásról

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), korábbi nevén Szocpol, 2015 július 1-től már használt lakásra is igénybe vehető. A feltételek, az igénylés módja azonban sokak számára nem világosak.

Változások az Otthonteremtési programban

Módosították az Otthonteremtési program szabályait.

Újra lesz szocpol és kamattámogatás

Körvonalazódik a kormány új programja a fiatalok lakásépítésének támogatására. A tervek szerint ezzel újra fellendülhet a lakásépítési kedv.

Mit jelent a THM?

Három betű, általában apró betűvel szedve, ami gyakran a hitelek legnagyobb csapdája. Mi tartozik ide és mi nem?

Így változik a CSOK

A hitelintézetek honlapján már elérhetők a CSOK újdonságairól, változásairól szóló információk. A változások március 15-én léptek hatályba.

Magam is végig tudom csinálni! - Avagy a csináld magad hitelfelvétel kockázatai

Hitelfelvétel egyedül vagy hozzáértős segítséggel? Már a cikk elején le kell szögezni, hogy a hitelfelvétel folyamatát mindenki képes végig csinálni! Mi kell hozzá? Nagyon sok türelem, kitartás, sok szabadidő, és ezekkel szoros összefüggésben lévő eszköz, azaz pénz.

Lakástakarék – az egyik legjobb találmány a lakáscélú megtakarításra és hitelre

Több mint 20 éve született a törvény (1996. évi CXIII. törvény a lakástakarékpénztárakról), mely létrehozta ezt az állami támogatást. Több millióan kihasználták azóta, mégis akad olyan,, aki nem hallott erről, vagy félreértette a lényegét. Mit kell tudnunk a lakástakarékról?

Felkészülés az építkezésre

Sokan szeretnének új ház építésébe fogni, de sajnos információ hiányában az építkezés folyamata nem mindig zökkenőmentes. Célunk, hogy mindenkinek, aki építkezni szeretne segítséget nyújtsunk az indulásban. Íme az útmutató, mely rávilágít a fontosabb momentumokra.

Hitelkiváltás: fizess ugyanazért kevesebbet!

A banki hiteleket többnyire hosszú futamidőre vesszük fel, de a bankok közötti verseny rövidtávon is nagy fordulatokat hozhat. A jelenlegi hitelkamat-környezet soha sem volt még ilyen kedvező a hitelfelvevők számára. Előfordulhat ezért, hogy egy hitelkiváltással több ezer, vagy akár tízezer forintot meg tudunk spórolni havonta.