Hirdetés

Elindult a forintalapú államilag támogatott lakáshitelezés

Elindult a tavaly októberben bejelentett állami kamattámogatású forinthitelprogram. Ezzel újra van szociális alapú lakástámogatás hazánkban. Az OTP és a K&H után most az FHB is fogadja a kamattámogatott lakáshitelek iránti kérelmeket.

A tervek szerint 2012-ben 7–9 ezer család juthat így lakáshitelhez, ez idén 6,2 milliárd forintba kerül. Reményeink szerint az új lakáshitelekkel végre megmozdulhat a hazai ingatlanpiac, bár elemzők szerint sokan félnek a hitelektől, így csak a gazdasági növekedés elindulása után lesz érezhető a változás.

Elindult a forintalapú államilag támogatott lakáshitelezés

Az FHB Otthonteremtő kamattámogatott hitele használt lakás vásárlására és a problémás ügyfelek megsegítésére is igényelhető. A 2012. augusztus 13-tól bevezetett, új, támogatott lakáshitel mellett a lakásépítési támogatás – a szocpol – is igényelhető a bankban. Az FHB elkezdte a hiteligénylések befogadását, és kilenc munkanapon belül dönt, ha már minden papír rendelkezésére áll.

Az új, támogatott lakáshitel sokkal szélesebb ügyfélkör számára lesz elérhető, mint a korábbi konstrukció: 35 év felettiek és egyedülállók is megkaphatják, és használt lakás vásárlására vagy problémás jelzáloghiteles ingatlanok megvásárlására, illetve korszerűsítésre is jár, sőt olyanok is kérhetik, akiknek van másik ingatlanjuk is – tájékoztatott Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese. A bank az Otthonteremtő lakáshitel futamidejének első öt évében az állami kamattámogatással a piacinál jóval alacsonyabb kamatot kér, és ehhez a teljes futamidőre vonatkozó kamatkedvezményeket nyújt az ügyfél jövedelme és az ingatlan értéke alapján, ennek mértéke függ az igénylő jövedelme és az ingatlan értéke alapján.

Néhány példa az FHB lakáshitel kedvező törlesztőrészleteire és a kamatokra:

  • új lakás vásárlás esetén 5 millió forint hitel, 20 éves futamidő, két meglévő, eltartott gyermekkel, ha az igénylő legalább havi 120 ezer forintos jövedelem-jóváírást vállal: éves kamat 7,93 százalék, az induló havi törlesztőrészlet 37 472 forint, THM: 11,40 százalék
  • új lakás vásárlás esetén, 5 millió forint hitel, 20 éves futamidő, három meglévő, eltartott gyermekkel, ha az igénylő legalább havi 250 ezer forintos jövedelem-jóváírást vállal: éves kamat 6,74 százalék, az induló havi törlesztőrészlet 32 731 forint, THM: 10,56 százalék

Az Otthonteremtő lakáshitelt a teljes futamidő alatt ötéves kamatperiódussal adja a bank. Az állam 5 évig – évente csökkenő mértékben – biztosít kamattámogatást. Az FHB Bank a kamattámogatási időszakot követően továbbra is az átlátható lakáshitelezés szabályai szerint biztosítja a lakáshitelt az ügyfeleknek. Az állami kamattámogatáson felül nyújtott banki kamatkedvezményt – a feltételek folyamatos teljesülése esetén – a futamidő egészére biztosítja. Az ötéves kamatperiódusnak köszönhetően az ügyfél számára előre tervezhető a havi törlesztés.

Forrás: FHB, MTI

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák