Hirdetés

Miért fontos felelősségbiztosítást kötni kivitelezéskor?

Egyértelmű, hogy mind tervezői, mind kivitelezői oldalról körüljárható a szakmai és pénzügyi felelősség, éppen ezért a felelősség kérdését megnyugtatóan a felelősségbiztosítás rendezheti.

A lakóházat építő tervezőnek és kivitelezőnek is kötelező felelősségbiztosítást kötni, de alapvetően minden felelősségbiztosításnak az a célja, hogy felkészüljünk az előre nem látható körülményekre, károkozásokra. Az építőipari kivitelezés közben a tervező, kivitelező akaratlanul is olyan károkat okozhat, melyek rendezése egész vállalkozását tönkreteheti. Az ügyfelek ugyanis joggal lépnek fel kártérítési igénnyel, ha igazolható, hogy tervezési hiba, vagy a kivitelező hibás munkavégzése okozott kárt a felépített ingatlanban. A károkozásért a tervező, kivitelező anyagilag is felelős és a bíróság által megítélt kártérítések olyan terhet róhatnak rájuk, melyet önerőből nem képesek kifizetni.

Az ügyfeleknek is és a vállalkozónak is nagyobb biztonságot jelent, ha a tervező és a kivitelező biztosítással is rendelkezik a munka közben okozott károk rendezésére. 2017. január 1-jétől hatályos a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet és annak 353/2016. (XI. 18.) Korm. rendelettel történő módosítása, melyek értelmében a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése és meglévő lakóépület max. 300 négyzetméterre bővítése esetén kötelező felelősségbiztosítást kell kötnie.

A felelősségbiztosítás meglétéről a tervezőnek a tervezői szerződés megkötésekor, a kivitelezőnek a kivitelezői szerződésben kell nyilatkoznia. A kivitelező arról is nyilatkozhat, hogy a biztosítást legkésőbb a munkaterület átadásáig megköti. A nyilatkozat, illetve a megkötött biztosítás nélkül a munkaterületet nem lehet átadni a fővállalkozónak, az építési naplót nem lehet megnyitni, és a kivitelezés nem kezdhető el.

Az építési hatóság ellenőrzi, hogy a tervező és a kivitelező rendelkezik-e kötelező felelősségbiztosítással, melynek hiánya súlyos szabálytalanságnak minősül, így az építési hatóság a naplóba történő bejegyzéssel megtilthatja a kivitelezést.

Ha a tervező megköti a biztosítást, de a tervezői szerződést mégsem kötik meg a megrendelővel, akkor joga van a biztosítást felmondani a megkötéstől számított két héten belül.

Milyen esetekre vonatkozik a kötelező felelősségbiztosítás?

A kivitelező és a tervező kötelező felelősségbiztosítása az általuk végzett tevékenység közben okozott dologi és személyi károk fedezetére szolgál.

A kivitelező szerződésének fedeznie kell:

  • a fővállalkozó és az alvállalkozók által a hibás építésből adódó károkat,
  • a harmadik személynek okozott károkat,
  • bármilyen jogviszonyban a felelős műszaki vezető által okozott károkat.

A harmadik személynek okozott károk megtérítése azt jelenti, hogy ha például a szomszédnak kárt okoz az építkezés, akkor azt a kárt ennek a biztosításnak a terhére lehet megtéríteni.

Mire kell fedezetet nyújtania a biztosításnak?

A tervező esetén a biztosításnak 50 millió forint érték alatti beruházásnál egyenként 2 millió forintos kárig kell fedezetet nyújtania. 50–100 millió forintos beruházásnál már 5 millió forint az egyes károk fedezeti határa.

A tervező a biztosítást úgy is kötheti, hogy nem egyes beruházásokra, hanem folyamatosan fenntartva, egész évre szól a szerződés. Ebben az esetben a biztosításnak legalább évi 15 millió forintos kártértékre kell érvényesnek lennie. 100 millió forintos beruházási érték felett vagy káronként 10-10 millió, vagy éves szinten 30 millió forintos fedezetet kell a biztosításnak nyújtania.

A fővállalkozó kivitelezői felelősségbiztosítását magasabb összegekre kell megkötni:

  • 50 milliós érték alatt káronként 10-10, vagy évente 30 milliós összegre
  • 50–100 milliós érték között káronként 20-20, vagy évente 60 milliós összegre
  • 100 milliós beruházási költség fölött 30-30, vagy évente 90 milliós keretre kell a biztosításnak érvényesnek lennie.

A felelősségbiztosításnak a biztosítási szerződés érvényességi ideje alatt és akár 3 évvel azon túl keletkezett károkra kell fedezetet nyújtania. A biztosítási szerződésnek tervező esetén legalább az építési főnapló megnyitását követő 2 évig, kivitelező esetén az épület átadásáig érvényben kell maradnia. Ezt követi még az említett 3 éves időszak. A felelősségbiztosításnak így fedezetet kell nyújtania a később kiderülő rejtett hibákra, károkozásokra is.

Vízszerelők kötelező felelősségbiztosítása

A 220/2017. Korm. rendelet (hatályba lépett 2017. szeptember 1-jén) a víziközmű-bekötést végző személyek bejelentését és nyilvántartását szabályozza, illetve kötelezővé teszi számukra, hogy felelősségbiztosítást kössenek – legalább 1 millió forint biztosítási összeggel – a jogszabályban meghatározott tevékenységekre:

  • ivóvíz-bekötővezeték építése, kivitelezése;
  • szennyvíz-bekötővezeték építése, kivitelezése.

Forrás: VGF

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Így változnak az épületenergetikai szabályok – Amit minden építtetőnek, építkezőnek tudni érdemes

Az épületekkel kapcsolatos hőtechnikai követelmények állandó változásban vannak. Mindenki szereti az alacsony rezsit, de a folyamatosan változó szabályozást már kevésbé. Különösen akkor, ha ennek komoly következményei lehetnek a használatbavételi engedély megszerzésekor. Mire figyeljünk?

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Legyen szó műhelyről, kerti tárolóról, garázsról vagy épp egy kisvállalkozás számára épített üzemről, raktárról, boltról, ha gyorsan szeretnénk tartós és szép házat, akkor a könnyűszerkezetes épület jelentheti a megoldást.

Műemlék épületek hőszigetelése? Lehetséges!

Otthonunk megfelelő szigetelése a fűtésszámla csökkentése mellett számos egyéb, egészségünket is pozitívan befolyásoló előnnyel jár, emiatt az építkezések, felújítások egyik kulcspontja.

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.

Közművektől független otthon. Lehet, hogy ez a jövő?

Egy hazai fejlesztésű lakóépület-technológia eredménye a rezsimentes Noah Ház, melyet a világon bárhol, a hagyományos energiahordozóktól, illetve közművektől függetlenül megépíthetünk magunknak.

Hogyan lesz lakóház egy konténerből? – Engedélyek, átalakítás, közművek

Hazai elterjedtsége még eléggé csekély a konténerből átalakított és lakhatóvá tett házaknak, de nagy érdeklődéssel figyeljük azokat a külföldi és már néhány hazai oldalt, ahol ilyen kiváló, mutatós, környezetbarát, költséghatékony építményeket mutatnak be. Több magyar vállalkozás foglalkozik a konténer házak tervezésével, átalakításával, árusításával, továbbá a helyszínre telepítésével, a szükséges közműbekötésekkel és az engedélyeztetéssel is.

Az elektronikus építési napló már az Apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető

Az apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető 2017. december 12-től az elektronikus építési napló. Az iOS-es mobilapplikáció segítségével a felhasználók napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek fel a webes e-építési naplóval szinkronizált alkalmazásba, akárcsak az androidos, vagy a webes verzióban.