Hirdetés

Szakértők

Neon

Kedves Szabó Úr!

Én nem szeretem a neonokat, mert zúgnak és vibrálnak. De azt mondják, ma már van egy másik fajta neon izzó is, aminek jó a fénye és már nem villognak. Annak mi a neve?
Érdemes lenne kicserélni?

Válaszát köszönöm.
Válaszok (1)
 • Elfogadott válasz

  Szabó Gergely
  Nem elérhető
  2012. február 24. - 14:18 - #permalink
  Kedves Zsuzsanna!

  A hétköznapi nyelvben „neon”-oknak nevezett fényforrások igazából fénycsövek. (Neon világítást régen használtak nagy számban pl. utcákon reklámvilágítás céljából, ahol hajlított csövekből kialakított szövegek világítottak különböző színekben. Ebből a neon pirosas-narancs színű fényt adott.) A fénycsövek régen, 40-50 évvel ezelőtt valóban nem a legmegfelelőbb módon állította elő a fényt, sokan panaszkodtak, hogy vibrál a fényük, nem lehetett jól felismerni a színeket, és bizonyos zúgást is hallani lehetett működésük során. Ez már a múlt. Jelenleg már olyan fénycsövek állnak rendelkezésre, aminek fényének minősége (pl. a színek jó felismerhetősége szempontjából) kiváló, nem villog, köszönhetően az ún. elektronikus előtéteknek (szemben a régi ún. fojtótekercsessel), valamint nincs semmiféle zúgás, ugyancsak az elektronikus előtétnek köszönhetően.
  A modern fénycsöves lámpatestek mellett már az emberek figyelmét (akár tudatosan, akár tudat alatt) nem vonja el a világítás a munkavégzéstől, így nem csak a vizuális komfort növekedett, de a munkavégzés hatékonysága is javulhatott.

  Üdvözlettel: Szabó Gergely
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
Az Ön válasza

Jelszó megadásával csak azok férnek hozzá a kérdéshez, akik annak birtokában vannak.

A témához további URL-ek hozzáadására is van lehetőség.

Hivatkozás hozzáadása
Önnek ajánljuk