Szakértők

Cserép fajták

Tetőcserepet készülünk vásárolni, és sok helyen találkozunk az „engóbozott cserép” kifejezéssel. Mit jelent az engóbozás?
Válaszok (5)
 • Elfogadott válasz

  Híves Zsolt
  Nem elérhető
  2012. május 09. - 11:06 - #permalink
  Az engób egy agyagásványt tartalmazó természetes színezőanyag, úgynevezett agyagiszap, amelyet a fazekasok már több ezer évvel ezelőtt is használtak, hogy cserépedényeik szebb színűek, finomabb felületűek, és emellett tartósabbak is legyenek.
  Ma az engóbot hasonlóan a régi technológiához, ám modern, számítógéppel vezérelt engóbozó soron, speciális szórógépekkel viszik fel a megformázott és kiszárított nyers agyagcserépre az égetés előtt. Az engób a kerámia cserép kiégetése során az agyaggal kémiailag egyesül, beleég a felületbe. Ez azt jelenti, hogy az engób nem egy bevonat, hanem maga a cserép. Nem képez külön festékréteget a cserép felületén, hanem a kerámiacserép anyagának részévé válik. Ezáltal egy rendkívül ellenálló felület jön létre.
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
 • Elfogadott válasz

  2012. május 18. - 09:00 - #permalink
  Nagyon tetszenek az alacsony hajlásszögű tetők, de attól félek, hogy be fog ázni, ha tetőcseréppel fedjük be. Fémlemezfedést nem szeretnénk, a bitumenes zsindelyről pedig mindenki lebeszél a rövid élettartama miatt. Mit javasol?
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
 • Elfogadott válasz

  Híves Zsolt
  Nem elérhető
  2012. május 21. - 08:56 - #permalink
  Kiselemes fedést is lehet alkalmazni alacsony hajlásszögű tetők esetében. Bizonyos kerámia tetőcserepeket már 12˚- os tetőhajlásszög esetén is be lehet építeni, de ebben az esetben a vízhatlan alátéttető követelmény. Ez azt jelenti, hogy teljes deszkázat + vízzáró alátétfólia szakszerű beépítése szükséges. 20 - 25˚ között általában vízzáró alátéttető beépítését írják elő a gyártók, ami teljes deszkázatot és szakszerűen beépített vízzáró alátétfóliát jelent. 25˚ feletti tetőhajlásszög esetén a kerámia tetőcserepek alátéthéjazat nélkül is beépíthetők. A beépítési előírások minden egyes tetőcserép esetében eltérőek, ezért nagyon fontos a gyártói beépítési útmutatók pontos követése.
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
 • Elfogadott válasz

  2012. május 25. - 05:12 - #permalink
  Melyik a legolcsóbb cserép?
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
 • Elfogadott válasz

  Híves Zsolt
  Nem elérhető
  2012. május 25. - 07:41 - #permalink
  A legolcsóbb a jó tetőfedő anyag, szakszerűen beépítve. Sajnos a mai világban a legtöbben arra törekszenek, hogy a lehető legolcsóbb anyagokat vegyék meg az építkezéshez, és igyekszenek a feleslegesnek tűnő kiegészítőket lespórolni, hogy a tető olcsóbban jöjjön ki.
  Nagy hibát követnek el, akik így gondolkodnak.
  A szükséges kerámia és nem kerámia kiegészítők beépítése hiányában a tető nagyon rövid időn belül tönkre megy. Elsősorban nem a tetőfedő anyag fog károsodni, hiszen a kerámia egy nagyon időtálló és ellenálló anyag, hanem a tetőszerkezet mehet tönkre a szakszerűtlen kivitelezés következtében.
  Lehet, hogy ma megspórolunk 50 vagy 100.000,- Ft-ot azzal, hogy nem építjük be például a szellőző cserepeket, a gerinc lezáró szalagot, a hófogó cserepeket vagy nem minőségi tetőfóliát használunk, de 2-3 év múlva kezdhetjük elölről a teljes tetőszerkezet felújítását.
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
Az Ön válasza

Jelszó megadásával csak azok férnek hozzá a kérdéshez, akik annak birtokában vannak.

A témához további URL-ek hozzáadására is van lehetőség.

Hivatkozás hozzáadása
Önnek ajánljuk