Szakértők

Tisztelt Uram!

Vegyes falazatú (vályog-tégla) házunk van. A kocka ház rész vegyes falazat, a hátsó rész már tégla. Az 1960-70-es években épült a ház első része a hátsó tégla rész 1990 körül. Az épület beton alappal rendelkezik és a falazat és az alap között kátrányos szigetelés van. Talajvíz nálunk nincs, mert egy dombtetőn lakunk, az itt fúrt kutak mélysége kb. 15-17 méter. 2003-ban felújítottuk a házat. Nyílászárókat cseréltünk (fa), lépésálló hungarocell szigetelés került a teljes padlásra és kívülről átfestettük a házat műanyag alapú festékkel. Azonban körbe a szobákban külső falaknál a lábazat felett vizesedik a fal. Néhol a belső vakolatot is ledobta és penészesedik. A kérdésem az lenne, hogy ha a kőport eltávolítanánk a műanyag alapú festékkel, akkor javíthat-e a helyzeten? Továbbá, ha kívülről kapna a ház egy 5 cm-es kőzetgyapot szigetelést, megoldaná-e ezeket a hőhidakat. Esetleg személyes szakértői vizsgálatra lenne-e lehetőség?
Válaszát várva, köszönettel:
Kremmerné Tóth Andrea
Válaszok (2)
 • Elfogadott válasz

  2019. január 15. - 19:06 - #permalink
  Tisztelt Uram!
  A mi házunk is vegyes falazatú, a vályogos rész szépen alá van szigetelve, nincs vizesedés. De! A ház belső térelválasztó falait, illetve ezt az északi falat, ami vályogos, leszigetelték, (hogy egyenes legyen). A födémet azt tudjuk, hogy javítani kell, de a ház többi része kívül már tégla. És azokon nincs is belső szigetelés. Ezeket még azok a lakók csináltatták, akik előttünk itt laktak. Szóval se penész, se vizesedés.. Semmilyen ilyen jellegű problémánk nincs, de gondolkodtunk rajta, hogy ha van megoldás, kívülről leszigetelnénk "L" alakban a házat.(a téglafalakat). Az északi felén lévő vályogfalat a belső szigetelés miatt nem piszkálnánk. Na most ilyen kavarcos dolgoknál mit ajánlanának? Szigetelhetünk, ha igen, mivel? Vagy ezek miatt a belső szigetelt falak miatt inkább ne? Jaa és műanyag ablakokat tetettek be. Válaszukat érdeklődve várom!

  Köszönettel
  Tamásné Schultz Alexandra
  • Vendég
   több, mint 1 hónapja
   Tisztelt Tamásné Schultz Alexandra!

   Bár a Baumit Open elsősorban a vályog falazatra javasolt, vegyes falazatnál is szívesebben ajánlom azt, a biztonság érdekében. Különösen fontos, hogy jelentős vastagságú szigetelést tegyünk arra a falra, ahol belső oldali hőszigetelés is van. A belső szigetelésnek az a veszélye, hogy a szigetelés mögötti felület a korábbihoz képest hidegebb lesz (tulajdonképpen elszigeteljük a melegtől), és a burkolat mögött páralecsapódás, penészesedés tud megindulni. Vagyis nyugodtan szigetelje körbe az egész épületet, lehetőleg 15 cm vastag Baumit Open rendszerrel.

   üdvözlettel:
   Kruchina Sándor
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
 • Elfogadott válasz

  2018. március 09. - 10:49 - #permalink
  Tisztelt Kremmerné Tóth Andrea!

  Több oka is lehet a jelenségnek. Elsősorban az új nyílászárókra gyanakodnék, hogy a lecsökkent levegőforgalom miatt a lakásban megnövekedett a páratartalom, és ezért a lábazat környékén a hőhídnál lecsapódó nedvesség okozza a gondot. De nem lehet kizárni a vízszigetelés sérülését sem: azért, mert talajvíz nincs, a talajpára elleni szigetelésre ügyelni kell, és ha az nincs rendben, okozhat hasonló gondokat. Ha a vízszigetelés hibásodott meg, akkor sókivirágzásnak is kell jelentkeznie, és elsősorban a külső oldalon. Ha ez nincs, úgy valószínűleg a páratartalom és a hőhíd a felelős.
  Kijavítani ezt elsősorban intenzív, rövid idejű szellőztetéssel lehet, illetve az utólagos hőszigetelés mindenképpen szükséges lehet. A lábazatra EXPERT FIX hőszigetelést, a homlokzatra Baumit Opent javaslok, legalább 15 cm-es vastagságban.

  üdvözlettel:

  Kruchina Sándor
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
Az Ön válasza

Jelszó megadásával csak azok férnek hozzá a kérdéshez, akik annak birtokában vannak.

A témához további URL-ek hozzáadására is van lehetőség.

Hivatkozás hozzáadása