Szakértők

Kedves Szakértő!

Nagy alapterületű házunk beépített tetőterét körül ölelő ferdetetőn és padlásfödémen lévő 20-30 éves üveggyapot szigetelés hőszigetelő képességét szeretném javítani.

A tetőtér ferdesíkját határoló belső burkolathoz nem szeretnék nyúlni, így a ferdetető esetében csak a 15 cm-es szarufa köz áll rendelkezésre. A szarufák alsó és felső síkját (így a betoncserepeket tartó lécezés alatt is) farost lemezek borítják.

Elképzelésem a következő:

Régi üveggyapot szigetelést kiszedni a szarufák közül a padlás felől, majd helyükre jobb hőszigetelő képességű és hézagmentesen fújható PUR szigetelést bejuttatni.
A ferdetetőhöz hasonló alapterületű padlásfödémen a meglévő 10cm-es üveggyapot szigetelésen elteríteném a szarufák közül kiszedett 15 cm-nyi üveggyapotot, és esetleg további üveg- vagy kőzetgyapot réteget fektetnék rá.
Nem kell, hogy járható maradjon a padlásfödém.

Jó az elképzelésem, vagy lehet gond belőle valamilyen szempontból?

Ezen kívül a homlokzati faltól 1 méterrel beljebb húzódik 1 méter magas téglából épült térdfal. Az ereszcsatorna átalakításához a tetőnek ezt elfedő részét egyébként is tervezzük bontani, így szigetelnénk azt a részt is. Itt tehát 1m-es függőleges fal majd 1m-es betonfödém vízszintes szigetelésére lenne szükség.
Ehhez milyen megoldást ajánlana?

Segítségét előre is köszönöm!
Fogas Gábor
Válaszok (1)
 • Elfogadott válasz

  2018. szeptember 12. - 05:43 - #permalink
  Tisztelt Fogas Gábor!

  Magam részéről nem vagyok híve a szórt PUR habnak annak alkalmazási korlátai miatt,de a jelzett vastagságban a jelenlegi határértéknél kedvezőbb lesz a ferde sík hőátbocsátási tényezője. Hasonló lesz a padlástér is, bár a régi hőszigetelés paramétereit inkább csak becsülhetjük, mintsem tudjuk, ezért további 5 cm hőszigetelés nem tud ártani neki. A búvótér hőszigetelésére 20 cm vastag hőszigetelés kerüljön, és ügyeljen az egyes szigetelések csatlakozására (a homlokzati hőszigeteléssel is!), hogy folytonos legyen a termikus burok.

  üdvözlettel:

  Kruchina Sándor
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
Az Ön válasza

Jelszó megadásával csak azok férnek hozzá a kérdéshez, akik annak birtokában vannak.

A témához további URL-ek hozzáadására is van lehetőség.

Hivatkozás hozzáadása
Önnek ajánljuk