Szakértők

Tisztelt szakértő!
Segítségét és tanácsát szeretném kikérni a következő témában:
Egy 110m2 –es családi ház szigetelését szeretném megoldani, viszont nem tudok dönteni, milyen rétegmódban , milyen szigetelést használjak pontosan.
Az én elképzelésem a következő lenne:
1. Fentről indulva a betonfödém (60/17-es béléstest+6 cm betonból tevődik össze) fölé egy 20 cm közötti üveggyapot vagy faforgács lappal társított hőszigetelő elemet (austrotherm padlapot) tennék le. E két szigetelő kiválasztása után, természetesen menne egy réteg párazáró fólia a beton és a szigetelés közé.
2. a lakóhelyiségben mindenhol gipszkartonos menyezett lesz. Körülbelül a gipszkarton és a betonfödém között 10-15 cm hézag lenne. Itt a következőkre gondoltam: egy 5 cm-es kőzetgyapot+hő tükörfólia+gipszkarton szerkezet.
3. a külső homlokzati szigetelést 12 cm grafitos Austrotherm Grafit 80-as szigeteléssel oldanám meg.

Mindezek után a félelmem elsősorban a penészesedés, páralecsapodás kialakulása miatt merül fel, vagy nem kell ilyenre gondolnom? Ön szerint kellő mértékben le lenne a ház szigetelve?
Válaszát előre is köszönöm!
Válaszok (1)
 • Elfogadott válasz

  2017. április 07. - 06:58 - #permalink
  Tisztelt Varga Szabolcs !

  Amennyiben a hőszigetelés teljes körű, nem maradnak szigeteletlen részek, és az egyes szerkezetek hőszigetelése összeér, úgy nem kell tartani a penészesedéstől. Penész a hideg felületeken lecsapódó nedvesség miatt tud kialakulni, de a kellően vastag hőszigeteléssel ez elkerülhető.
  A födémre a 20 cm Padlap éppen hozza a rendelet szerinti követelményt. Ha ennél jobbat szeretne, úgy érdemes 10 cm-el növelni a hőszigetelést, ami a gipszkarton álmennyezet fölött kényelmesen elfér. Kőzetgyapot mellett az üveggyapot is szóba jöhet itt.
  A homlokzati hőszigetelés akkor éri el a javasolt értéket, ha a falazóanyag legalább 38 NF típusú tégla, vagy annál jobb. Amennyiben nem, úgy vastagabb hőszigetelés az indokolt. B30-as, vagy tömör tégla esetén 16 cm-t javasolnék. Mindenképpen a GRAFIT REFLEX terméket alkalmazza, mert a fényvédelem nélküli szürke hőszigetelés kivitelezési problémákhoz vezethet: http://www.austrotherm.hu/termekek/austrotherm-grafit/austrotherm-grafit-reflexr-homlokzati-hoszigetelo-lemez/ .

  üdvözlettel:
  Kruchina Sándor
  • Vendég
   több, mint 1 hónapja
   Tisztelt Kruchina Sándor!

   Köszönöm a gyors választ!

   A falazat Porotherm 30K téglából készült.

   Ezen kívűl lenne még két kérdésem:

   1. Ahogy Ön is írta, ha a szerkezetek hőszigetelései összeérnek, akkor nem leeht gond. Tehát, ha én a gipszkarton és betonfödém közötti 15 cm-es résbe, csak 5 cm szigetelést teszek, akkor ott alakulhat ki bármiféle hőveszteségből adodó problémám?

   2. Másik esetben, ha a 15cm-es rést , 15 cm-es szigeteléssel befedem, kell valamiféle záróréteget tenni a födém és szigetelés közé, vagy érintkezhetnek azok egymással?

   Köszönöm válaszát előre is!
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
Az Ön válasza

Jelszó megadásával csak azok férnek hozzá a kérdéshez, akik annak birtokában vannak.

A témához további URL-ek hozzáadására is van lehetőség.

Hivatkozás hozzáadása
Önnek ajánljuk