Szakértők

Tisztelt Szakértő!

Újépítésű családi házunkra 15 cm vastag Grafit Reflex hőszigetelő anyag került. A 30 cm vastag Porotherm tégla kívülről is kapott egy kiegyenlítő vakolatot, erre viszont cement bázisú grafit/XPS ragasztóval (Weber M701D) pogácsásan (helyenként 1 cm-t is eláll a faltól a hőszigeteleés) rögzítették a grafit táblákat.

Utólag ismerőstől megtudtuk, hogy a pogácsás ragasztási mód nem szakszerű, illetve, hogy ragasztóhabbal kellett volna rögzíteni a grafit táblákat. Állítólag, ha van légrés a fal és a hőszigetelő tábla között (pogácsás ragasztásnál), és nem ragasztóhabbal van felragasztva, akkor olyan, mintha nem is lenne hőszigetelsé a házon... Igaz ez? Ha igen, mit tehetünk, hogy kijavítsuk a hibát? Felelősségre vonható a kivitelező?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel,

Falucskai Nóra
Válaszok (1)
 • Elfogadott válasz

  2017. május 23. - 17:33 - #permalink
  Tisztelt Falucskai Nóra!

  A csak pogácsás ragasztás valóban nem szakszerű. Ezt utólag gyakorlatilag nem lehet kijavítani. Szerencsére a hatása korántsem annyira drasztikus, mint ahogy önnek mondták, de valóban ront a szigetelés mértékén. Hogy mennyire, az függ attól is, hogy a be- és a kiszellőzés gátolva van-e az alsó és a felső élek mentén, vagy le van zárva. Ha ott sincs lezárás, úgy az átszellőzés biztosított a szigetelés mögött, és ez már jelentősen tudja rontani a hatékonyságot.
  Ami a rögzítést illeti: ragasztóhabot is lehet alkalmazni, de a ragasztótapasz nem jelent minőségromlást.A kivitelező mindenestere nem az elvárható gondossággal járt el, mikor csak pontokban hordta fel a ragasztót, és ezért véleményem szerint pénzügyileg is helyt kell állnia.

  Üdvözlettel:
  Kruchina Sándor
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
Az Ön válasza

Jelszó megadásával csak azok férnek hozzá a kérdéshez, akik annak birtokában vannak.

A témához további URL-ek hozzáadására is van lehetőség.

Hivatkozás hozzáadása
Önnek ajánljuk