Hirdetés

Szakértők

Kedves Gábor!

Védett társasházban szeretnénk ablakot cserélni. Az önkormányzat tájékoztatása alapján a homlokzaton nem lehet változtatni, ezért gondolom a homlokzati oldalon lévő fa nyílászárókat restauráltatnunk kell. Ebben az esetben elég a belső ablakokban hőszigetelőre cserélni az üveget, vagy mindben szükséges? Az oldalsó ablakok esetében úgy gondolom, hogy lehetséges műanyag beépítése is. A 3 ablakból 1 kétszárnyú, ezt esetleg 1 szárnyúra cserélnénk, csak kérdés, hogy erre vajon van-e lehetőség, vagy maradnia kell a kétszárnyúnak? A kerület védett házakra vonatkozó szabályzása csak a frontokról rendelkezik, úgyhogy ez számomra nem egyértelmű. Mivel speciális a ház külső megjelenése, ezért szinte biztos, hogy nem lesz soha leszigetelve. Ebben az esetben gyengébb hőszigetelésű ablakot kell választani, hogy ne legyen hőhíd? Vagy be lehet ezt méretni, hogy mennyi a fal hőátbocsátása és aszerint kell dönteni? Tud esetleg a munkára kivitelezőt ajánlani?

Válaszát előre is köszönöm!
Válaszok (1)
 • Elfogadott válasz

  2018. november 16. - 17:05 - #permalink
  Kedves Zsuzsa!


  A homlokzattal kapcsolatos műemlékvédelmi korlátozásokkal kapcsolatban az önkormányzat műszaki osztályát érdemes keresni.

  Az ablakok felújításánál a sima üvegezés hőszigetelőre cserélése megoldást jelenthet, de csak akkor ha kiegészül a szárnyak körben futó tömítőrendszerekkel való ellátásával és így a légzárás is biztosított.

  Régi épületeknél is érdemes a nyílászárók cseréjénél a modern jobb szigetelési értékekkel rendelkező szerkezeteket választani, figyelembe véve a légzárás javulásából adódó megnövekedett szellőztetési igényt.

  Ha a külső homlokzat nincs szigetelve célszerű a nyílászáróval a külső homlokzati síkhoz közel elhelyezkedni. Ezzel csökkenthetjük a beltérben kialakuló harmatponti hőmérséklet és kondenzvízképződés kockázatát.

  Üdvözlettel / Kind regards / Mit freundlichen Grüßen:
  DECSOV, Gábor
  Üzletágvezető
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
Az Ön válasza

Jelszó megadásával csak azok férnek hozzá a kérdéshez, akik annak birtokában vannak.

A témához további URL-ek hozzáadására is van lehetőség.

Hivatkozás hozzáadása