Hirdetés

Szakértők

Tisztelt Uram !

Segítségét kérem szépen az alábbi ügyben.
90 perces tűzgátló garázsajtót írt elő az építési hatóság egy háromlakásos társasház teremgarázsának bejáratához. Ennek meglépte szükséges a használatbavételi engedély kiadásához. Az ipari tűzgátló garázskapu nagyon magas áron kapható, ugyanakkor több alternatív megoldással találkozni a neten. Kérdésem az lenne, hogy a fémszerkezetű szekciós garázsajtó, ha el van látva 90 perces tűzgátló réteggel, megfelel a 90 perces tűzgátló fokozatnak. Továbbá, hogy ennek igazolására ki illetékes. Ugyanis azt olvastam, hogy a tűzoltóságtól lehet kérni módosítást, és ha az alá van támasztva és megfelel, engedélyezik a tervtől való eltérést.
Köszönettel várom válaszát !
Berényiné
Válaszok (1)
 • Elfogadott válasz

  2014. november 25. - 07:25 - #permalink
  Tisztelt Hölgyem! Az épületeken belül kialakítandó tűzszakasz határokat és az abban levő nyílászárók tűzgátlási határértékét az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szabályozza. Ellenőrzési és eltérést engedélyezési jogosítványai a tűzoltóságnak vannak.
  A nyílás méretétől függően szárnyas ajtó vagy tolókapu a legcélszerűbb megoldás. A hagyományos garázskapuk nem alkalmasak tűzgátlási célra. A tűzgátlási követelménytől való eltérés általában akkor engedélyezett ha a nyílászáró közelében nem található éghető anyag és automata oltóberendezéssel (spinkler) rendelkezik az épület. Tűzgátló nyílászárók a Hörmann-tól beszerezhetők. Egyedi eltérések ügyében a tűzoltósággal kell egyeztetni.
  Üdvözlettel: Decsov Gábor - Hörmann Hungária Kft.
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
Az Ön válasza

Jelszó megadásával csak azok férnek hozzá a kérdéshez, akik annak birtokában vannak.

A témához további URL-ek hozzáadására is van lehetőség.

Hivatkozás hozzáadása