Hirdetés

Szakértők

Tisztelt Fáczán Béla Zoltán!
Párommal a Pilisben családi ház építése előtt állunk A+ épületenergetikiai besorolással. Jelenleg a tervezési fázisban járunk.
Abban kérném segítségét, hogy nyílászárók tekintetében energetikai hatékonyság szempontjából fa vagy műanyag nyílászáró lenne-e a legmegfelelőbb választás?
Köszönjük válaszát!
Üdvözlettel
Válaszok (1)
 • Elfogadott válasz

  2014. január 30. - 09:54 - #permalink
  Tisztelt Holczmann Úr!
  Mindkét anyagból vannak nagyon jó energetikai tulajdonságokkal bíró nyílászárók. Ha ugyanazt a kategóriát nézzük akkor a műanyag nyílászáróknak kedvezőbb az ára és vonzó lehet a kevésbé karbantartás igényes felület.
  A fa nyílászáróknál a felső kategóriás kiviteleknél a külső oldal időjárásálló alumínium borítást kap, így ezeknél sem kell a felület karbantartásigényével számolni.
  A hőhídmentes kivitelt és a jó légzárást mindkét típusnál megoldják a gyártók. Ez nem okozhat gondot. A nyílászáró hőszigetelési "u" értékét kell megfelelően alacsonyra meghatározni. Ez az érték egy kiemelten jó hőszigetelésű épületnél már 1 W/m2K vagy annál kevesebb kell, hogy legyen.
  A megfelelő nyílászáró mellett döntő a szakszerű beépítés is.
  A falnyílás legyen szigetelt. A nyílászáró a falon belül legyen minél jobban a fűtött tér felé pozicionálva. Így a fal felületén nehezebben alakul ki harmatponti hőmérséklet ami vízképződést eredményez.
  A nagyon jó szigetelésű házaknál külön figyelmet igényel a megfelelő szellőzés biztosítása . Magas páratartalmú levegőnél még a legjobb fal és nyílászáró választás esetén is gond lehet a kondenzvíz kicsapódással.
  Üdvözlettel: Decsov Gábor
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
Az Ön válasza

Jelszó megadásával csak azok férnek hozzá a kérdéshez, akik annak birtokában vannak.

A témához további URL-ek hozzáadására is van lehetőség.

Hivatkozás hozzáadása