Hirdetés

Szakértők

Kedves Melinda és Zoltán,

Férjemmel szeretnénk megvásárolni egy - lakóövezeti besorolású terület közepén található külterületi (043/99 hrsz.) ingatlant. Az 5678 nm nagyságú ingatlan jelenleg Má1 övezeti besorolásban, valamint szántó művelési ágban van, így nem hitelezhető, nem építhető rá. Az ingatlan fő út felőli részén áll egy 54 nm-es - családi ház építésére alkalmas - alap, melyet a jelenlegi tulajdonos jogerős építési engedély birtokában 1995 környékén épített. 2006-ban végleges más célú hasznosításról szóló határozatot kaptak, de családi okok miatt a beruházást nem folytatták.

A település képviselő testülete arról tájékoztatott minket, hogy szerepel a településrendezési terv módosításban az ingatlan belterületbe csatolása (a körülötte lévő összes ingatlan belterületi övezetben van), de jogszabályváltozásra hivatkozva belátható időn belül nem tárgyalják.
A földhivatal tájékoztatása alapján csak önkormányzat kérheti a belterületbe csatolást. Az önkormányzat pedig arra hivatkozik, hogy belterületbe csatolást csak a tulajdonos, vagy írásos meghatalmazottja kérhet.

Önök mit javasol, hogyan induljunk el? Nagyon szeretnénk ezt az ingatlant megvásárolni, a rajta megkezdett családi ház építését folytatni, de jelenlegi formájában ezt nem tudjuk megtenni.

Válaszukat előre is köszönöm.
Válaszok (2)
 • Elfogadott válasz

  2016. április 28. - 10:44 - #permalink
  Kedves Zoltán,

  Nagyon köszönöm a válaszát.
  Felvettük a kapcsolatot a tulajdonossal és egy ingatlanjogásszal. Kedden ülünk le megbeszélni a részleteket és az előszerződést.
  Az Öntől kapott tájékoztatás óriási segítség számunkra.
  Még egyszer köszönöm.

  További szép napot!

  Üdvözlettel
  Witt Andrea
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
 • Elfogadott válasz

  2016. április 28. - 06:29 - #permalink
  Kedves Andrea!
  Teljes körű tájékoztatást nem tudok adni, de az alábbi idézet a belterületbe vonás kapcsán részletes tájékoztatást ad:
  http://www.foldhivatal.hu/content/view/84/121/

  Ezt a folyamatot kellene megkezdeni még a jelenlegi tulajdonosnak, és csak a végleges lezárást követően javaslom Önöknek a végleges adásvételi szerződés megkötését, de addig előszerződésben már rendezhetik a viszonyukat. A lebonyolításban az Irodánk szívesen álla a rendelkezésükre.
  Üdvözlettel
  dr.Nagy Zoltán ügyvéd

  Kapcsolódó hivatkozások:

  1. http://www.ingatlanjog.hu
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
Az Ön válasza

Jelszó megadásával csak azok férnek hozzá a kérdéshez, akik annak birtokában vannak.

A témához további URL-ek hozzáadására is van lehetőség.

Hivatkozás hozzáadása
Önnek ajánljuk