Hirdetés

Szakértők

Tisztelt szakértő.
Házépítés előtt állok. Megközelítőleg 5 millió forintot tudok költeni megújuló energiára. Ebből úgy gondolom kb. 2 milliót napelemrendszerre költök és a megmaradó kb. három millióból alternatív fűtést keresek. A tervezett ház kb. 130-140 m2. nettó alapterületű A+-os energetikai besorolású felületfűtéssel (padló/fal) tervezett. Nagyon csábít a földhős hőszivattyús fűtés. A teke méretem 780 m2. Ebbe szerintem beleférne egy talajkollektoros rendszer.
Ha van rá lehetősége kérem legyen szíves tanácsot adni, hogy menyiért tudok alternatív fűtésrendszert megvalósítani, esetleg ha más lehetőség is szóba kerülne szívesen veszem...
Köszönöm: Müller Ferenc.
Válaszok (1)
 • Elfogadott válasz

  2016. február 11. - 12:46 - #permalink
  Tisztelt uram, elnézést a késői válaszért.
  130-140 m2-es ház, a leirt paraméterekkel KB 8 kW hőveszteségű lehet, erre nagyon jó megoldás a levegő - víz hőszivattyú. Ezen a weboldalon a Daikin Altherma hőszivattyúkról több cikket is talál. Használati melegvíz készítéssel együtt a kültéri, beltéri egyésg, magyar nyelvű vezérléssel netto 2.000.000 Ft-ba kerül listaáron.
  Ha van épületgépész tervezője, akkor tudunk konkrét szimulációt lefuttatni a kiszámolt hőveszteségre, abból a várható üzemeltetési költséget is láthatja. Talajszondás esetben a beruházási költség ennek KB duplája lenne ,igaz, hogy KB 20%-kal kedvezőbben tudna fűteni, ami viszont évente KB 20.000 Ft megtakarítást eredményezne. Ez a megtakarítás nem mérhető össze a többlet beruházási költséggel, ezért javasolnám a levegő - víz hőszivattyús megoldást, mennyezethűtéssel, mennyezetfűtéssel, hidegburoklatos helyiségekben padlófűtéssel.
  .
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
Az Ön válasza

Jelszó megadásával csak azok férnek hozzá a kérdéshez, akik annak birtokában vannak.

A témához további URL-ek hozzáadására is van lehetőség.

Hivatkozás hozzáadása