Szakértők
Tisztelt Tanyi Lóránt úr!

Panellakás második emeletén lakom és hang szigetelni szeretnék, viszont öntől szeretnék tanácsot kérni kivitelezéssel kapcsolatban.
Az egyik szoba szomszéd felőli fala állított téglafal+vakolat(max 10 cm). Sajnos a szomszédban albérlők laknak és nagyon zajosak, és ez a fal is meglehetősen vékony. A szoba elég keskeny, így nem nagyon szeretnék túlságosan vastag szigetelést, viszont legyen hatékony! (5cm Rockwool AIRROCK HD vagy AIRROCK XD(1700ft/nm) + dupla gipsz kartonkarton? Vagy más megoldás szóba jöhet ami költségtakarékosabb?
A lakás többi falát is hang szigetelni szeretném, viszont ezek már 20cm panel+vakolat.Itt kevés zaj szűrődik át, viszont a hangosabb hangokat erősen vezetik. Ezeknél már lehet bármilyen vastag a szigetelés.
A mennyezetek beton +vakolat, viszont a lépés hangok erősen áthallatszanak (leginkább amikor a felső szomszéd klumpában közlekedik és csoszog) és a hangos beszélgetés.
Sok hangszigetelő anyagot nézegettem, és a körvonalazódott hogy minél nagyobb(30+) a testsűrűsége annál jobb hangszigetelő tulajdonságú . Viszont a Rockwool anyagokon kívül sehol nem látom feltüntetve a testsűrűséget, csak az áramlási ellenállást, és ez összezavar kicsit.
Sok tüzépen kértem már tanácsot, csak mellébeszélnek, nem segíteni akarnak hanem rám sózni valamit. Mondják ők hogy jó lesz az, viszont technikailag nem tudják megindokolni hogy miért jó az a termék. Minden weboldalon azt írják hogy jó hő és hangszigetelő, viszont sehol nincs feltüntetve a testsűrűség és hogy milyen vastagságban jó hangszigetelő.
A kérdésem az lenne, hogy a fent említett paramétereknél, milyen hangszigetelő anyagot használjak ezekre a falakra, milyen vastagságban, milyen légréssel és milyen vastagságban gipszkartont? Nagyon sokat segítene ha pontos típusokat tudna írna a szigetelőanyagnál.
Előre is köszönöm segítségét!

Várom válaszát!
Válaszok (1)
 • Elfogadott válasz

  Tanyi Lóránt
  Nem elérhető
  2015. január 15. - 16:01 - #permalink
  Tisztelt Iván Tamás,

  Kérdéseire válaszolva az alábbiakat küldöm:
  A lakások között terjedő hang nem csak a válaszfalakon, hanem egyéb szerkezeteken keresztül is "közlekedik", emiatt a falak szigetelése nem feltétlenül hoz 100%-os megoldást, de sokat javíthat.
  Válaszfalak hangszigetelésére a legköltséghatékonyabb megoldás a 2 rétegű gipszkartonnal és megfelelő szigetelőanyaggal épített előtétfal. A szigetelőanyag típusánál fontosabb a korrekt kivitelezés és az, hogy a falon ne legyenek hanghidat képező lyukak. A legjobb értéket szabadon álló profilvázra épített megoldással lehet elérni, természetesen ennek a legnagyobb a helyigénye is, de összesen kb. 8-10 cm-ből ez is megoldható. A szigetelőanyaggal kapcsolatban valóban az a legfontosabb, hogy az áramlási ellenállása rendben legyen, a kinézett típusokhoz képest pl. a Rockwool Airrock ND is jó, kifejezetten hangszigetelési célokra ajánlja a gyártó is. A 2 réteg gipszkarton lap lehetőleg nagy tömegű legyen (pl Knauf Silentboard). A falszerkezet hanggátlási értéke az eredeti fal felülettömegétől is függ, mindent egybevetve kb. 6-12 dB javulás érhető el.

  Üdvözlettel:

  Tanyi Lóránt
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
Az Ön válasza

Jelszó megadásával csak azok férnek hozzá a kérdéshez, akik annak birtokában vannak.

A témához további URL-ek hozzáadására is van lehetőség.

Hivatkozás hozzáadása
Önnek ajánljuk