Hirdetés

Szakértők

OSB lap festése

Kedves Attila!

Egy garázsmennyezetet alkotó OSB lap újrafestésében kérem a segítségét.

A héten kezdtem bele a garázs tisztasági festésébe (14 éves és nagy valószínűséggel az eredeti fehér festék ékesítette).
Az állófalakkal könnyen boldogultam (nem vagyok szakember) és Inntaler beltéri diszperziós falfestéket használtam (pár deciliter vízzel felhígítva).
Azután egy előre nem látott probléma merült fel, ahogy a mennyezetet festettem hengerrel. Olyan 15-20 cm2-es méretekben elkezdett leválni a régi festék. Ez 4-5 helyen jelentkezett. Amíg csak simán ecsettel festettem a széleket vagy körülményesebb pontokat, addig ez nem jelentkezett.
Arra gondoltam, hogy spaknival lekaparom a teljes felületet és így megszüntetem ezt a körülményt. Felhívtam egy festés-szigeteléssel foglalkozó barátomat és ő is ezt javasolta, kiegészítve, hogy Falfix nevű alapozóval kezeljem le a mennyezetet, hogy jobban megfogja a beltéri festéket.
Szerinte az építéskor is beltérit használhattak és a szélsőségesebb időjárás miatt reagálhatott így a régi festék.
Tegnap neki is álltam a kaparásnak és pár helyen lejött a szürke 'hártyá'-ja az OSB lapnak.

A kérdéseim pedig:
Így is el fogja fedni a festék ezeket a részeket vagy át fog ütni az a sötétebb rész, ahol levált a külső réteg? Tudom esetleg pótolni az OSB lap külső fedőrétegét?
A barátom által javasolt Falfix alapozás és festés megállja a helyét?
(a használt festék színe puncs, ami az egyik szobából maradt ki és azt öntöttem fel 2 4l-es fehér festékkel, tehát nem teljesen fehér)

Válaszát előre is köszönöm

Üdvözlettel,
Pásztor Attila
Válaszok (1)
 • Elfogadott válasz

  2016. augusztus 01. - 08:11 - #permalink
  Kedves Attila,

  Egy dolog nem derül ki az Ön által küldött írásból, hogy az oldalfalakat is OSB lapok fedik-e (feltehetően nem). Ha nem, akkor érthető, hogy miért csak a mennyezeten jelentkezett a probléma. Amitől kialakulhatott a leírt jelenség, hogy az OSB lap alapvetően fa felület. Garázs esetén pedig korábban valószínűleg sok párát, nedvességet is magába szívott már a felület, ezen kívül a diszperzit alapú festék nem a legoptimálisabb fa felület festésére.
  Megoldásként azt javaslom, hogy kaparja le azokat a részeket, amelyek felváltak, majd várja meg, amíg teljesen kiszárad a felület. Fontos, ha faforgáccsal együtt válik le a felület, akkor sajnos, az OSB lap elfáradt, és nem érdemes festeni, ha nem, akkor lenolaj + oldószeres töltőalapozó kombinációjával (60-40% arányban vagy 50-50% arányban) érdemes kezelni a felületet. Majd legalább 48 óra, de lehet akár 1 hét várakozás után (teljes száradásig!), nem diszperziós alapú festékkel, hanem zománcfestékkel javasoljuk lekenni a felületet például: Cellkolor selyemfényű zománccal.

  Üdvözlettel: Szobafestő Attila
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
Az Ön válasza

Jelszó megadásával csak azok férnek hozzá a kérdéshez, akik annak birtokában vannak.

A témához további URL-ek hozzáadására is van lehetőség.

Hivatkozás hozzáadása
Önnek ajánljuk