Szakértők

Timaffy Lilla
Nem elérhető
Tisztelt Szakértő Úr!

Elég magas a gázszámlánk, ezért arra gondoltunk, hogy szigeteljük a házunkat. Ön szerint mennyi idő alatt térül meg a hőszigetelés?

Köszönettel, Tóth Lajosné
Válaszok (1)
 • Elfogadott válasz

  Timaffy Lilla
  Nem elérhető
  2013. február 08. - 13:06 - #permalink
  Kedves Tóth Lajosné!

  Egyszerű számítással elvégezhető a megtérülés (legalább is energetikusoknak, épületgépészeknek). Ilyenkor meghatározzuk, hogy hány cm vastag hőszigetelést és egyéb segédanyagot (ragasztó, hőszigetelést védő réteg, állványzat, munkadíj stb.) kell megépíteni, azaz mekkora díja lesz a beruházásnak.

  Az utólagos hőszigetelés hatására kisebb lesz az energiafogyasztása az épületünknek mondjuk egy év alatt (kWh/év). Ez a számítást az előbb említett szakembereknek rutin munka. Az energiamegtakarítást könnyen átszámíthatjuk az épületünk tüzelőanyagának fűtőértékével, legyen az gáz, olaj, pellet, fa vagy akármi egyéb. Így ha már megkaptuk, hogy egy év alatt mennyi gázt, vagy fát stb. takarítottunk meg, annak árával kell elosztanunk az első lépésben kiszámított beruházási költséggel. Ez a hányados már az évek számát mutatja meg, melyből látható lesz, hogy beruházásunk mennyi idő alatt térül meg és ne felejtsük el, hogy onnan már mindig csak nyereség lesz az olcsóbb fűtésünk.

  Üdvözlettel:

  Bokor András
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
Az Ön válasza

Jelszó megadásával csak azok férnek hozzá a kérdéshez, akik annak birtokában vannak.

A témához további URL-ek hozzáadására is van lehetőség.

Hivatkozás hozzáadása
Önnek ajánljuk