Szakértők

kérdés

Tisztelt Bokor Úr!

Sokat keresgéltem, mire rátaláltam erre az oldalra.
Az alábbi problémámra keresek megoldást:

Családi házunk építésekor egy 24kw-os ThermoMax Inka kondenzációs gázkazán és egy 120 literes víztározó lett beépítve (kb. 5éve)
A víztartályhoz csatlakoztatott bejövő vízcsap után egy 6bar-os csap van szerelve túlfolyóval, majd kettéágazás után egyik ágon egy 8 literes tágulási tartály, másik ágon pedig a víztartály.

Probléma: a csapra szerelt túlfolyón 5 év után elkezdett csepegni/folyni a víz (mivel nincs lefolyóba bekötve hamar észrevettem, eddig soha nem folyt). A szerelő először a tágulási tartályt cserélte ki, és miután nem változott semmi a csapot is kicserélte. A vízfolyás ezután sem oldódott meg, sőt talán jobban folyik mint eddig. Napi 30-40 liter víz is kifolyik.
Amit még tapasztaltam, hogy a melegvizes csapokon megnőtt a víznyomás.

Tanácsát ill. véleményét szeretném kérni a problémám megoldására. A szerelő is teljesen tanácstalan, de ez szerintem nem normális, hogy ilyen nagy mennyiségű víz folyik el (úgy, hogy eddig semmi probléma nem volt a rendszerrel).

Válaszát előre is köszönöm!
Válaszok (1)
 • Elfogadott válasz

  Timaffy Lilla
  Nem elérhető
  2013. február 08. - 12:02 - #permalink
  Kedves Baranyai Beáta!

  Örülök, hogy megtalálta oldalunkat!

  Leveléből nem derült ki egyértelműen, hogy a bejövő víz hálózati nyomása 6 bar, vagy csak arra akart utalni, hogy a beépített szerelvény 6 bar-os, azaz maximum ekkora nyomást visel el a csap.

  Amennyiben a víz nyomása 6 bar, akkor be kell építeni egy nyomáscsökkentőt a vízhálózatba. Ha kisebb a nyomás és csöpög a víz, az nem egy túlfolyón, hanem egy rugós biztonsági lefúvatószelepen keresztül távozik a rendszerből. Ezt a biztonsági szelepet valószínűleg a melegvíz-tartályhoz adták, amely lefúvatási nyomás értéket a gyártó beállított arra az értékre, amelyet még a tartálya képes károsodás nélkül elviselni.

  Ezért lenne jó tudni a nyomásokat. Az az egyszerű hiba is lehet, hogy a biztonsági lefúvatószelep ment tönkre, melyet cserélni kell.

  Az pedig, hogy a nyomás nagyobb lett a meleg víz oldalon arra következtetek, hogy egy visszacsapó szelep is be van építve a hideg víz oldalon. A víz a melegedés hatására tágulna, de valószínűleg nem tud hová (tágulási tartály bekötését látni kellene), így a nyomás megnövekszik.

  Üdvözlettel:
  Bokor András
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
Az Ön válasza

Jelszó megadásával csak azok férnek hozzá a kérdéshez, akik annak birtokában vannak.

A témához további URL-ek hozzáadására is van lehetőség.

Hivatkozás hozzáadása
Önnek ajánljuk