Szakértők

Tisztelt Bokor András!

Lakásvásárlás előtt állok és sok olyan lakással találkozom, amibe elektromos cirkó van beszerelve. Azt már tudom, hogy az áram díja magasabb, mint a gázé.
A kérdéseim a következők:
1.Hogyan tudom megállapítani, hogy megfelelő mennyiségű radiátor lett e beépítve az optimális hőleadáshoz? Milyen információra van szükségem hozzá? (pl: új nyílászárós lakás, 50nm, 2.8m belmagasság,3 oldalról szomszédokkal határolt, 60-as években épült ház)
2.Hogyan tudom csökkenteni az áramfogyasztást? A bojlerre lehet e időmérős kapcsolót szerelni illetve érdemes e a konektorokat is időmérősökre cserélni egy olyan lakásban, ahol nincsen gáz és villannyal van minden megoldva? Ha van más ötlete a költségek csökkentésére, kérem írja meg.
3.Hogyan oldható meg, hogy többnyire az éjszakai áramot használjam a víz felmelegítéséhez?
4.Egyáltalán érdemes úgy elektromos cirkós lakást venni, hogy nem én ruháztam be a korszerűsítésre? Elképzelhető, hogy annyi legyen a költségem, mint egy gázcirkósnál?
Előre is köszönöm a válaszait.
Tisztelettel:
Alexandra
Válaszok (2)
 • Elfogadott válasz

  2018. október 27. - 15:49 - #permalink
  A villamosenergia felhasználás " kordában" tartásához segítség a BANGGOOD -nál kapható kis készülék . Ez a lakáselosztó alá szerelendő és mutatja
  a hálózati feszültséget , a fogyasztók áramát , a felvett eljesít ményt és a vizsgált időszak fogyasztását .
  - Nálam az RF távvezérlős dugaljak beváltak . A lakásból történő távozáskor ( a hűtő kivételével ) minden fogyasztót feszültségmentesíteni lehet .

  Tisztelettel: janbor .
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
 • Elfogadott válasz

  2014. január 06. - 12:41 - #permalink
  Kedves Alexandra!
  Igen, jól tudja, hogy az elektromos áram jóval drágább, mint a gázenergia. Körülbelül háromszor drágább villamos energiával fűteni, mint a gázzal. De jó hírem is van, lásd a 2. pontban adott válaszomnál.
  1.
  Ezt csak szakember tudja megállapítani. Manapság kötelező lakásvásárlásnál- eladásnál energetikai tanusítványt készíteni - készíttetni. Ennek pont az a célja, hogy az új lakó láthassa, hogy a vásárolandó lakás mennyire energiatakarékos (kb. úgy mint az üzletekben látjuk egy mosógép vagy egy hűtőszekrény vásárlásakor).
  2.
  A jó megoldás sajnos drága is. Ennek megvalósíthatóságáról szakember segítségét kéne kérnie: javaslom, hogy egy levegő-víz rendszerű hőszivattyús készülék beépítését. Amennyiben a készülék eléri a COP 3 értéket, akkor már a gázzal egyenlő díjfizetése lesz. Ennél nagyobb COP esetén még olcsóbb lesz a fűtése. Azonban a COP értéke a külső hőmérséklettől függően állandóan változik, így a megtérülést azért nem olyan egyszerűen lehet számolni.
  3.
  A nappal elfogyasztott hőmennyiséget be kéne pufferolni egy nagy és jól hőszigetelt tárolóba. Ez elméletileg könnyen megvalósítható, a gyakorlatba, azonban nagy helyigényre és feleslegesen drága beruházása lenne ezen megoldásnak. Nem javaslom. Jobb megoldás a 2. pontban adott hőszivattyú.
  4.
  Lásd a 2. pontban adott válasznál.

  Üdvözlettel:

  Bokor András
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
Az Ön válasza

Jelszó megadásával csak azok férnek hozzá a kérdéshez, akik annak birtokában vannak.

A témához további URL-ek hozzáadására is van lehetőség.

Hivatkozás hozzáadása