Szakértők
Tisztelt Rácz Úr!

Kondenzációs kazánra szeretnénk cserélni a régi vegyes tüzelésű kazánunkat egy kb. 40 éve épült családi házban. A jelenlegi fűtésrendszerünk vastag vascsövekből és öntöttvas radiátorokból áll. Maradhatnak a régi csövek és radiátorok? Azt hallottam, hogy ha öntöttvas radiátorok vannak, akkor a kazán nem tudja kihasználni a kondezációs hőnyereséget, mert 40 fok fölé kell fűteni a vizet, különben nem adnak elég meleget a radiátorok. A kazán meg csak 40 fok alatt kondenzál. Így nem lehet alacsonyabb gázszámlát elérni. Ez valóban így van?
Ha szükséges a csere, akkor elég csak a radiátorokat lecserélni és a régi vastag csövek maradhatnak? Vagy mindkettőt cserélni kell, ha spórolni szeretnénk.

Várom mielőbbi válaszát.
Köszönettel
Piros Ferencné
Válaszok (1)
 • Elfogadott válasz

  2017. március 24. - 07:29 - #permalink
  Tisztelt Érdeklődő!
  Tisztelt Asszonyom!


  Köszönöm kérdését. Igen, én is gyakran hallom ezt a valósággal semmilyen összefüggésben nem lévő gondolatot.
  A radiátoros fűtési kör méretezési hőmérséklete azt jelenti, hogy a méretezési külső hőmérséklet esetében (pl.: -15°C) mekkora felület tartozik az előremenő és visszatérő hőmérséklethez. Azonban az év hány napján van -15°C? Tehát a fűtési időszak túlnyomó részében nincs szükség a (tervezési) magas előremenő hőmérsékletre a fűtési rendszerben!
  Így a kazán, hiszen elegendő az alacsonyabb előremenő, kondenzációs üzemmódban működhet. A korszerű kondenzációs kazánhoz tartozik egy külső hőmérséklet érzékelő (a külső hőmérséklettől függő szabályzás a kazán része) így mindig elkerülhető a túlfűtés is.

  Javaslatom az, hogy épületgépész tervező (figyelembe véve a ház jellemzőit) állapítsa meg a szükséges kazánteljesítményt. Az (ezen adat alapján kiválasztott) új kondenzációs kazán és a meglévő fűtési rendszer közé kerüljön be egy hőcserélő annak érdekében, hogy a kazánhoz előírt vízminőség a fűtési rendszer állapotától/korától függetlenül tartható legyen. Az új, (kazánhoz tartozó) programozható helyiségszabályzó megfelelő helyre telepítendő.

  Természetesen készséggel ajánlok tervezőt, ha megtudhatom, Ön melyik település lakója.

  Tisztelettel:

  Rácz József
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
Az Ön válasza

Jelszó megadásával csak azok férnek hozzá a kérdéshez, akik annak birtokában vannak.

A témához további URL-ek hozzáadására is van lehetőség.

Hivatkozás hozzáadása