Szakértők
Tisztelt Rácz József!

Egy 51 nm-es lakás felújítása előtt állok, és a fűtés technológia kiválasztásához szükségem lenne segítségre. Elektromos fűtőpanelek és a MIKA fűtés rendszer között vacilálok.

A lakás adottságai az alábbiak:

alapterület: 51 nm
szobák: 20 nm-es háló, 20 nm-es nappali amerikai konyhával, 8 nm-es fürdő és 3 nm-es előszoba
épület: 1956-ban épült tégla társasház
lakás elhelyezkedése: sarok lakás a második emeleten (három emeletes a ház)

Véleménye szerint melyik megoldás lenne az ideálisabb? Mennyivel lenne a fűtés drágább elektromos panelekkel, mint a kazánnal történő?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Márton
Válaszok (1)
 • Elfogadott válasz

  2017. február 02. - 13:39 - #permalink
  Tisztelt Kérdező!

  Köszönöm megkeresését.
  A MIKA kazán egy parapetes gázkészülék. Ha Ön erre (is) gondolt, akkor a lakásban van gázellátás. Azt viszont nem tudom, hogy vannak-e az Ön által jelzett helyiségekben radiátorok. Ha igen, akkor azoknak volt fűtővíz-ellátása -- tehát arra rá lehetne kötni egy kondenzációs gázkazánt (ami egyébként a 2016-07-01 óta Magyarországon is érvényes ErP előírásnak felelne meg.
  Szerintem az elektromos panelek üzemeltetési költsége kb kétszerese egy kondenzációs kazánénak - a beruházási költségeket külön kell megvizsgálni.
  Ha nincsenek radiátorok, tehát magával a parapet készülékkel kíván Ön fűteni, akkor (azokra nem érvényes az ErP rendelet ill. a konvektorokra vonatkozó EU-előírás ca 2018-ra várható) az üzemeltetés még olcsóbb lehet mint az el. panel -- a beruházási költségeket külön kell megvizsgálni.

  Tisztelettel:

  Rácz József
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
Az Ön válasza

Jelszó megadásával csak azok férnek hozzá a kérdéshez, akik annak birtokában vannak.

A témához további URL-ek hozzáadására is van lehetőség.

Hivatkozás hozzáadása