Szakértők
Jó Napot!

Kérdésem a következő lenne :
- Vegyestűzelésű lemez kazánnal fűtőttünk ami a házat mindig meleget adott. Sajnos 12 év után ki kellett cserélni és vettünk egy Osztrák öntvény 9 tagos kazánt ami nem volt használva de egy régebbi típus lehet. A baj az,hogy azonos feltételek ( tűzifa) nem tudunk ugyanolyan melegben élni a lakásban mint a lemez tarsánál! Mi lehet az oka?? Köszönöm előre is.
Válaszok (3)
 • Elfogadott válasz

  2017. január 31. - 11:02 - #permalink
  Tisztelt Kérdező!

  Ha a szakember azt mondta, hogy elég a 28-35kW (ami eléggé furcsa, hiszen vagy a 28 elég, vagy a 35 elég és akkor a 28 nem elég...), akkor miért nincs (ott ahol korábban volt) elegendő fűtési víz? Arra nem gondolok, hogy a szakember, amikor kicserélte a régi kazánt az újra, akkor nem járt el elég gondosan és szennyeződés került volna a fűtési rendszerbe... Emlékszik Ön arra, hogy esetleg a kazáncsere alkalmával átmosta a szakember a fűtési rendszert? Amikor megtörtént az új kazán üzembe helyezése, akkor a kazángyártó által előírt vízminőség beállításra került?
  Lépjünk tovább: ha a rendszerben nem történt változtatás ill. egyedül a kazán teljesítménye csökkent, akkor...............
  Ha Ön megküldi a fűtési rendszer vízszintes és függőleges csőtervét, amelyen látszanak a szivattyúk, a szelepek, a radiátorok, szívesen megnézem -- hátha kiderül a turpisság.

  Tisztelettel,

  Rácz József
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
 • Elfogadott válasz

  2017. január 30. - 21:24 - #permalink
  Jó estét!
  Köszönöm, hogy foglalkozik a kérdésemmel.
  A lemez kazán teljesítménye ha jól emlékszem 50 kW ami természetesen jóval nagyobb mint kellene a ház fűtésére. Az öntvény teljesítményét sajnos nem tudom de 9 tagos mint írtam. Korábban azt mondta a szakember öntvényből elég a 28-35 kW amit a 6 tagos öntvény kazán lead teljesítményben így gondolom a miénk ennél nagyobb. A kazán ID TIROL gyártmány. Remélem segít ez valamit a problémám megoldásában. Köszönöm szépen.
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
 • Elfogadott válasz

  2017. január 30. - 08:05 - #permalink
  Tisztelt Érdeklődő!

  Köszönöm megkeresését.
  Sajnos egy apróság hiányzik leveléből: mekkora volt a teljesítménye a lemezkazánnak és mekkora a teljesítménye az öntöttvas tagos kazánnak. Ugyanis ha a kazánok egyforma teljesítményűek, ha a bekötés jól készült, ha a fűtési rendszerben nem történt változtatás és a rendszerben nincs olyan radiátor ami nem működik, akkor az Ön által említett jelenség nem fordulhat elő.

  Tisztelettel
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
Az Ön válasza

Jelszó megadásával csak azok férnek hozzá a kérdéshez, akik annak birtokában vannak.

A témához további URL-ek hozzáadására is van lehetőség.

Hivatkozás hozzáadása
Önnek ajánljuk