Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

A környezettudatosság nem csupán egy divatos téma, hanem a háztartási cikkek egyik legfontosabb követelménye, különösen a fürdőszobák esetében. Az ideális fürdőszobai megoldások azonban nemcsak időtálló minőségűek és energiahatékonyak, hanem az esztétikai követelményeknek is megfelelnek.

A Strohm-Teka hazai reprezentatív felmérése* szerint a fürdőszoba felújításával, átalakításával kapcsolatos beszerzéseknél a termékek tartóssága (76%) és a megfelelő ár-érték arány (70%) a legfontosabb szempontok. Ezt követi az energiatakarékosság, ami a válaszadók 53%-ánál alapkövetelmény. A dizájnt a megkérdezettek 38%-a tette a nagyon fontos kalapba: ebből is látszik, hogy noha a felújítások zöme praktikus okokra vezethető vissza, egyre fontosabb szemponttá válik a stílus is.

Ezek a felismerések inspirálták a Strohm Mofém Zrt. és a Lakberendezők Országos Szövetsége (LOSZ) közös, lakberendezőknek és belsőépítészeknek szóló rendezvényét is, amelynek a fenntarthatóság volt a fókuszában. A környezettudatosság más módon – például óceáni hulladékból készült szőnyegek és ehető evőeszközök révén – is előkerült az eseményen, amelyen a hangsúlyt a természet színeire és formáira helyező esztétikum is kiemelt szerepet kapott.

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

Hasonló összetettség jellemzi a Strohm-Teka és a MOFÉM innovatív fejlesztéseit, amelyek új lehetőségeket teremtenek arra, hogy a fürdőszoba egyben egy környezettudatos, energiahatékony relaxációs helyszín legyen.

180° - ragyogó ötletek áramlása

A fürdőszobában eltöltött idő sokak számára többet jelent egyszerű tisztálkodásnál, hiszen a fárasztó hosszú napok után ez az a tér, ahol relaxálhatunk, gondolkodhatunk és megszépülhetünk. Manapság egyre gyakoribb, hogy a fürdőszoba válik mindennapjainkban a felfrissülés színterévé, ahol egy zsúfolt napon is eltölthetünk egy kis énidőt.

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

Ehhez kapcsolódva született meg a Strohm Teka legújabb innovációja, amely az otthonunk mellett a szállodákban és vendégségben is új szintre emelheti a kényelmet, valamint a higiéniát. A 180° zuhanyrendszer a piacon egyedülálló termék, mely egy mágneses rögzítésnek köszönhetően a felszállócsőbe rejti a gégecsövet és a kézizuhanyt, így alapesetben azok szemből és oldalról láthatatlanok. A használathoz elég csak 180 fokban elfordítani a felszállócsövet, és kivenni a mágnesessel rögzített kézizuhanyt. Fürdés után egy egyszerű mozdulattal vissza tudjuk tenni a kézizuhanyt és visszacsavarni a zuhanyoszlopot, ezáltal megtartva a tiszta és rendezett fürdőszoba képét. A fejzuhany használat esetén pedig csak a vizet kell megnyitnunk, miközben a gégecső végig rejtve és tiszta marad.

Az egyedülálló zuhanyrendszer tökéletesen képviseli a teljeskörű fürdőszobai megoldásokat kínáló Strohm Teka értékeit: gondoskodik, támogat és inspirál mindamellett, hogy nagy hangsúlyt fektet az egészségre és a könnyű tisztíthatóságra. „A 180° zuhanyrendszer formatervezése dekoratív, minimalista és funkcionális is egyben. Tervezésekor az egyik fő szempontunk az volt, hogy fokozzuk a fürdőszobába lépés élményét, és megoldjuk azokat a problémákat, amelyektől kényelmetlenné válhat a zuhanyzás” – mondta Deli Viktória, a Strohm Teka marketing igazgatója.

A gégecső és a kézizuhany elrejtése segít megakadályozni a cső összecsavarodását, és csökkenti a bőrkontakt és a kidörzsölődés kockázatát, ezzel megelőzve a baktériumok és kórokozók elszaporodásának veszélyét a bőrünkön. A 180° zuhanyrendszer elérhető termosztátos és Dual Control, valamint ezek Antibakteriális változataiban is.

Lavi - a természetes színek összkompozíciója

A márkánál megszokott természetközeli színek jelennek meg a legújabb termékcsalád modelljein. A Lavi stílusos fürdőszobabútorral, párásodásmentes tükörrel, öntöttmárvány káddal és több méretben és színben elérhető fa hatású csapteleppel is büszkélkedhet. „A Strohm Teka teljeskörű megoldásaival a fürdőszoba valóban egy privát tér tud lenni, ahol önmagunk lehetünk, ahol van időnk gondolkodni, ahol minden inspirál, miközben relaxálunk és jól érezzük magunkat. Ezt szem előtt tartva született meg LAVI termékcsaládunk, ahol egy teljes termékpalettával járulunk hozzá a fürdőszoba kényelméhez és az imént említett igényekhez” – mesélte Deli Viktória. A 2022-es Európai Termék- és Designdíj nyertes Lavi – amellyel a márka a Casa Décor 2023-as kiállításon is képviseltette magát – formabontó megoldás, amely hiánypótló a piacon, és tökéletesen megfelel a népszerű, természet ihlette trendeknek.

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

A skandináv ihletésű tiszta és esztétikus formák találkozásában született meg a termékcsalád, amely a már jól ismert króm bevonat mellett letisztult matt fehér, matt fekete és amazonas tölgy színek kombinációjában is elérhető. A már megszokott színek mellett a fa hatás teszi kifinomulttá és egyedivé az egyes termékeket.

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

A termékcsaládban többféle mosdó csaptelep, zuhany csaptelep, valamint kádtöltő csaptelep is megtalálható, így téve teljessé a fürdőszobai kollekciót. A csaptelepek formatervezését követve három új fürdőszobabútor is megszületett matt fekete-fehér, fehér és fekete-amazonas tölgy színkombinációkban. Az öntött márvány mosdópulttal elérhető Lavi bútorválasztékából bármelyik színkombináció választható ráhelyezett vagy részben süllyesztett öntött márvány mosdótállal. A kollekciót egy ovális, LED háttérvilágítással ellátott, fehér szegélyes tükör teszi teljessé, amely akár elfordítva is felhelyezhető ízlésünknek megfelelően.

Pilar – a fenntarthatóság pillére

A klímaváltozás, az energiaválság és a COVID-járvány árnyékában joggal merül fel a kérdés, hogy mennyire környezettudatosak és energiahatékonyak a fürdőszobaberendezéseink. 2023-ban már nem elég beszélni a környezet védelmének fontosságáról: az energiatakarékosság, a higiénia és a praktikum alapvető tulajdonságai egy fenntartható fürdőszoba-berendezésnek. Az egyre emelkedő energiaárak arra késztetik az embereket, hogy mérsékeljék a háztartási eszközeik fogyasztását, így csökkentve a rezsiszámlákat. A vízfelhasználás első sorban a felhasználótól függ, de egy egyszerű beállítással vagy egy kis befektetéssel már nagy megtakarítás érhető el. Ezen az elven alapszik a piacvezető magyar csaptelepgyártó MOFÉM legújabb termékcsaládja is.

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

A több mint 120 éves tapasztalattal rendelkező márka időről időre különböző változtatásokkal reagál a folyamatosan változó vásárlói igényekre, technológiai elvárásokra. Így született meg a Pilar termékcsalád, ahol a környezettudatosság és az energiahatékonyság a kezdetektől fogva meghatározta a tervezés folyamatát.

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

A termékcsalád ólommentes sárgarézből készül, így a csaptelepek gyártása jóval kisebb ökológiai lábnyomot hagy maga után, mint a hagyományos ötvözetek esetében. A termék jobban ellenáll a korróziónak, és mivel gyakorlatilag nullára redukálódik az ivóvízbe történő ólomkioldódás, a felhasználók egészségét is védi. A csaptelepekre a hagyományos króm 6 bevonatokhoz képest úgynevezett króm 3 bevonat kerül, ahol a technológia magát a gyártási folyamatot is környezetbaráttá teszi. A bevonat jobb fedőképességű, kevesebb a selejtarány, és elegáns, sötétebb fémes színt eredményez. A MOFÉM Európában elsők között alkalmaz ólommentes sárgarezet és króm 3 bevonatot, így úttörővé téve hazánkat a környezetbarát csaptelepek gyártásában.

A környezetbarát gyártási technológia és egészségtudatosság mellett a víz- és energiatakarékosság is nagy hangsúlyt kapott a Pilar termékcsalád fejlesztése során. A mosdó csaptelepeket átfolyáskorlátozó elemmel látták el, amelynek köszönhetően a vízátbocsátás nyomástól függetlenül 5 liter/perc. Ez számokra lefordítva évi több mint 28 000 liter víz megtakarítást jelenti, vagyis egy Pilar mosdó csapteleppel egy év alatt annyi vizet tudunk megspórolni, ami elég lehet 280 kádban fürdéshez**.

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

Az energiahatékonyság jegyében a mosdó csaptelepeket úgy alakították ki, hogy középállásban először csak hideg vizet engednek. Ezáltal a rövid kézmosások alkalmával nem használnak feleslegesen energiát a víz felfűtéséhez. Ez egy évben több mint 810 kWh energiamegtakarítást jelent, ami 165 gépi mosásnak*** felel meg.

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

A környezettudatosság jegyében a természet érintése volt a vezérelve az idei Casa Décor 2023 kiállításnak is, amelyre a Strohm Teka teljeskörű, minden apró részletre odafigyelő, innovatív fürdőszobai megoldásokkal látogatott ki. A természet közelségét visszacsempésző kollekciók természetesen minden kényelmi elemet magukban hordoznak, hogy támogató és gondoskodó közeget varázsoljanak a fürdőszobákból. A kiállításon bemutatott Lavi termékcsaládot Erico Navazo neves spanyol belsőépítész négy kulcsfontosságú területen is továbbgondolta. A mosdókagylót, a fürdőszobabútort és a csaptelepeket, a fürdőkádat, valamint a zuhanyrészleget érintő fejlesztés révén a Lavi olyan fürdőszobabelsőket eredményez, amelyekben „minden pillanatnak megvan a maga helye”.

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

Fürdőszobától az óceánig

A DIEGO termékújdonságai között megtalálhatóak az úgynevezett Floor&Wall padló- és falburkolatok, melyeket kifejezetten a bontás nélküli felújításhoz fejlesztettek ki. Ahogy a neve is elárulja, a burkolat egyaránt tehető padlóra és falra is. A Floor&Wall panelek vékonyak (mindössze 3 mm a vastagságuk), így ideálisak felújításhoz is, közvetlenül a régi burkolatra helyezhetők. Ez a speciális burkolat 100%-ban vízálló, így bátran tehető fürdőszobába is. Könnyen vágható és fúrható, így gyors felújítást, azonnali eredményt nyújt, nincs szükség fugázásra sem. A burkolat további előnye, hogy meleg tapintású, magasfokú stabilitás és szilárdság jellemzi, valamint kedvező akusztikai tulajdonságokkal rendelkezik. A Floor&Wall burkolathoz megfelelő speciális ragasztó és a kiegészítő elemek (mint szegélyléc, sarokelem, profil) is megtalálhatóak a DIEGO kínálatában.

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

Ha a gyönyörű otthon megteremtése mellett fontos számunkra a környezettudatosság, akkor érdemes megismerni a Sedna padlószőnyegcsaládot. Gyártása környezetbarát módon, a 100%-os újrahasznosítás és innováció jegyében történik. A puha, elegáns és tartós termékcsaládot a tengerben hagyott, világszerte összegyűjtött halászhálókból, egyéb műanyag hulladékokból, valamint régi szőnyegekből állítják elő. A szőnyegek hátulja pedig 100%-ban újrahasznosított PET palackokból készül.

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

Évente mintegy 640.000 tonna halászfelszerelést veszítenek el az óceánban, több millió bálna, delfin, fóka, teknős és madár pusztulását okozva. A Sedna padlószőnyegek készítésével több ezer tengeri élőlény kihalását akadályozzák meg, így ezek nem akadnak bele ebbe az életveszélyes vízi hulladékba. A halászati ágazat együttműködésével, valamint önkéntes búvárok segítségével gyűjtik össze világszerte ezeket az elhagyott halászhálókat és egyéb műanyagokat, amelyeket ezután egy úgynevezett ECONYL újrahasznosított alapanyaggá dolgoznak fel.

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

Ez a technológia teljesen egyedülálló és innovatív, mivel a gyártás alatt keletkezett új, kiváló minőségű poliamidot környezetbarát fonalakká sodorják, ami később számtalanszor újra felhasználható, eredeti minőségének elvesztése nélkül. Az eredmény nemcsak egy gyönyörű és csodálatosan puha padlószőnyeg a lábunk alatt, hanem egy lépés a fenntartható élet és tisztább bolygó irányába.

A Diego Sedna szőnyegei bekerültek a Strohm Teka egyedi módon berendezett fürdőszoba tereibe.

Fenntarthatóság más aspektusból: fókuszban a 4 őselem és a művészeti alkotások

Napjainkban szinte minden területen elhangzó és már sokszor elcsépelt kifejezéssé vált a fenntarthatóság, így az eredeti cél nem mindig valósul meg ezáltal. A kifejezést először az Egyesült Nemzetek Szervezetének „Közös Jövőnk” című jelentésében tették közzé, mely szerint: „A fenntarthatóság az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése, a környezet és a természeti erőforrások jövő generációk számára történő megőrzésével együtt.”

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

„Ez a globális cél nagyon összetett és bonyolult feladat, melyet nálam sokkal okosabb szakemberek így definiáltak”, foglalta össze Ács Erzsébet, a LOSZ elnöke. „A felelős szakember, tervező természetesen munkája során tudatosan használja és alkalmazza azokat a technológiákat, anyagokat mellyel hozzájárulhat ahhoz, hogy egy otthon, iroda a lehető legjobban megfeleljen ennek a célnak. Ez az egyensúly az, amit nekünk tervezőknek a legfontosabb feladatunk megteremteni.”

A mai LOSZ Műhely merőben más, mint az eddigiek, hiszen a házigazda mellett a tagcégek is hozzájárultak ahhoz, hogy a termékorientáltság szem előtt tartása mellett becsempésszék az enteriőrökbe a valahogy a „fenntarthatóságot más aspektusból”.

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

A fenntartható fejlődési célok egyik fő eleme a tiszta víz és az óceánok, tengerek védelme, azaz az egyik őselem védelme, így a koncepciót a négy őselem ihlette, azaz föld, levegő, tűz és víz.

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

„Mivel nem az volt a cél, hogy teljesen megváltoztassuk a berendezett enteriőröket, a színek és szimbólumok megjelenítéséhez a művészetet hívtuk segítségül, melyet a virágok, növények tesznek élővé” - tette hozzá a LOSZ elnöke.

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

A fenntarthatóság új szintje: ehető, komposztálható pohár és tányér forradalom

Az élelmiszeriparban folyamatosan keresik azokat az újításokat, melyek csökkentik az egyszer használatos műanyagok használatát és elősegítik a fenntarthatóságot. Az ehető poharak és tányérok új trendje mostanában egyre nagyobb figyelmet kap.

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

Az ehető, vegán étkészletek természetbarát anyagokból, valódi innovációval szolgálnak, hiszen a tányérok, evőeszközök és poharak teljesen természetes és 100%-ban ehető alapanyagból készülnek, kímélik a környezetet, teljesen lebomlanak. Különleges megjelenésük egyedi stílust kölcsönöz az étkezésnek. Ez az étkészlet egyszerre elegáns és környezettudatos megoldás, ami az étkezéseknek egyedülálló atmoszférát ad és hozzájárul bolygónk védelméhez.

A Wopla International Kft. termékei magyar innováció alapján készültek, környezetbarát kialakítású és működésű gépsorral állítják elő az ugyancsak magyar feltalálók által fejlesztett alapanyagokból készült biológiailag lebomló ehető termékeket. A poharakat és tányérokat eddig nem hasznosított, vagy csak kisebb hozzáadott értékű anyagként értékesített, malomipari összetevőkből állítják elő.

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

Ezek az alternatívák lehetővé teszik a hagyományos műanyag- vagy papírtermékek helyettesítését és jelentős mértékben csökkentik a hosszú idő alatt lebomló hulladék mennyiségét, ezzel pedig a környezetszennyezés mértékét.

Az ehető poharak és tányérok használata hasonló az egyszer használatos társaikéhoz, de az így készült edényeket biztonságosan el lehet fogyasztani. A Wopla különböző ízeket és színeket kínál, hogy a fogyasztók élvezhessék az étkezés élményét, miközben csökkentik a környezeti lábnyomot.

Azonban vannak kihívások is, például az anyagok tartóssága és a gyártási költségek. A Wopla folyamatosan dolgozik azon, hogy fejlessze ezeket a termékeket és, hogy növelje a fenntartható, környezetbarát termékkínálat elérhetőségét a mindennapokban.

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

Érdemes megismerkednünk a Robot-X által készített Wopla Cafeval, ahol egyedülálló élményben lehet részünk. A Wopla Cafe egy innovatív és modern kávézó, amelyben a kávét egy robot készíti el, és az elkészített kávét ehető pohárból fogyaszthatjuk.

* 2022 áprilisában online, önkitöltős kérdőívvel támogatott interjúk a 20-64 éves internetező magyar lakosság körében, 1000 fős mintán, amely nemre, korra, iskolai végzetségre, település típusra és régióra reprezentálja az alapsokaságot.
** Egy négytagú család napi 20 perces mosdó csaptelep használatából kiindulva, továbbá egy 150x70 cm-es fürdőkádat feltételezve.
*** A számítás 7kg kapacitású, 1 órás program alatt 4,9 Kwh fogyasztású mosógépet vesz alapul.

Népszerűek a témában

Útmutató kárpitválasztáshoz

Hogyan készülnek a prémium kerámia szaniterek?

Otthoni edzőterem kialakítása

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Lehet egyszerűbb a zuhanykabin építés! - ismerje meg a burkolható zuhanytálcáinkat

Atenád redőnyök: zsákbamacska helyett hosszú távú megoldás

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Csendes mosdóhasználat otthonában egyetlen kiegészítővel!

Könnyebb építkezés, jobb hőszigetelés: ez tudja az Ytong

Fürdőszoba gyerekeknek – mire figyeljünk, hogy biztonságos és vidám legyen?

Meglátja és megszereti: szálcsiszolt matt zuhanyszínekkel bővült a Radaway kínálata

Fürdőszoba tükrök új megvilágításban: tippek a megfelelő kiválasztásához

Karakteres, izgalmas és modern: fókuszban a fürdőszobai design radiátorok

„Az egyedi környezet kialakításához mindig magam tervezem a bútorokat is” – beszélgetés Zsákai Gábor belsőépítész, lakberendezővel

6+1 tipp a csaptelepek tökéletes tisztításához

Okos megoldásokkal az optimális fürdőszobai vízhasználatért

5 fürdőszobai megoldás a tiszta, csendes és higiénikus használatért

Színes csaptelepek – Esztétikus és energiatakarékos megoldás minden fürdőszobába

Játék a csempékkel – Így válnak hangsúlyossá a terek a jól megválasztott csempével