Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Hogyan készülnek a prémium kerámia szaniterek?

Egy izgalmas kis utazáson vett részt április elején a Homeinfo csapatának néhány tagja, ugyanis meghívást kaptunk a Laufen znojmoi gyárába és bemutatótermébe. A két napos kiránduláson betekintést nyertünk a gyártási folyamatokba, új megoldásokat és termékeket ismerhettünk meg, rengeteg infóval bővült a tudásunk, de egy kis városnézésre, kötetlen beszélgetésre is maradt időnk.

Laufen gyárlátogatás Znojmo

A Laufen 1892 óta, míg a Jika Znojmo-i gyára 1878 óta gyárt szanitert. Az európai kontinensen először itt készültek vízöblítéses WC-k.

Laufen gyárlátogatás Znojmo

A Laufen gyárba belépve egy jól átgondolt és kidolgozott rendszer fogadott minket. Kijelölt útvonal mutatta, hogy merre közlekedhetünk, figyelve arra, hogy jelenlétünk ne akadályozza a különböző gyártási folyamatokat. Mindent megismerhettünk és megfigyelhettünk, a nyersanyagoktól kezdve a csomagolásig, majd a bemutatóteremben a kész termékeket is.

Laufen gyárlátogatás Znojmo

A szaniterek előállításához nélkülözhetetlen a kiváló minőségű kaolin, de olyan nyersanyagokra is szükség van, mint az agyag, a földpát, a kvarchomok, továbbá a Laufen saját fejlesztésű SaphirKeramik anyagához a zafír egyik alapanyagát is hozzákeverik. A zafír segítségével olyan erős anyagot hoznak létre, melynek a szakítószilárdsága az acéléval vetekszik és igen kis sugarú ívek, valamint 3D-s felületek készíthetők belőle. A szaniter gyárak jellemzően víz közelébe települnek, hiszen a gyártás nem működne víz nélkül.

Laufen gyárlátogatás Znojmo

A kerámiákkal végzett munkához elengedhetetlen a magas színtű anyagismeret, a kísérleti megközelítés és az ötletek ipari folyamatokba történő lefordítása. A Laufen a tökéletes svájci minőség elérése érdekében.a lehető legnagyobb figyelemmel és szenvedéllyel kezeli ezt a különleges anyagot.

A természetes alapanyagok laboratóriumi bevizsgálás után kerülnek a gyárba, ahol víz hozzáadása után nagy keverő tartályokban kiszűrik az esetleges szennyeződéseket. A megfelelő mértékben és minőségben bekevert alapanyagot folyamatosan keringetik a rendszerben, csak a gipsz formákban pihennek meg, melyeket kifejezetten az adott termékhez készítenek. Ezek a gipsz formák legfeljebb 95 alkalommal használhatók, ezután valamennyit kicserélik. A gyártás során nem keletkeznek természetre ártalmas anyagok és kevesen tudják, de a kerámiák is 100%-ban újrahasznosíthatók.

Laufen gyárlátogatás Znojmo
Laufen gyárlátogatás Znojmo

Intelligensebb, nagyobb, hatékonyabb, előretekintőbb, fenntartható: a Laufen mindig magasra tette a lécet, ha a minőségről volt szó. Ez magában foglalja az erőforrások takarékos felhasználását és az intelligens újrahasznosítást, még a termelési folyamat során is, valamint olyan termékeket, amelyek csökkentik az öblítéshez felhasznált víz mennyiségét.

Laufen gyárlátogatás Znojmo

A Laufen kínálatában megjelennek már az olyan wc-k is, melyek képesek a vizeletet külön választani és kezelni, ezzel 90%-ban csökkenteni a természetbe jutó káros anyagokat és egy megfelelő eljárás után a növények számára hasznos tápanyagként visszajuttatni azt.

Laufen gyárlátogatás Znojmo

A hagyományos kerámia gyártás során egy óra hosszat áll a massza a gipszformában. Ennyi idő alatt jön létre az a 9 mm-es anyag, mely a kiégetés után használatra kész, vagyis betölti azt a funkciót, melyre tervezték. A teljes száradás előtt kézi munkával, finom csiszolókkal és szivacsokkal eltávolítják a sorjákat és kijavítják az egyenetlenségeket. Kimetszik a szükséges lyukakat és a gyártás miatt belekerült szükségtelen elemeket, majd felviszik a mázat. A gipszformába töltéstől a mázazásig nagyjából 6 órára van szükség.

A mázazást egyesével, manuálisan végzik, de megjelentek már azok a gépek is, melyek lekövetik az emberi mozgást, kijavítják a saját hibáikat és közel 24 órát képesek dolgozni megállás és karbantartás nélkül.

Laufen gyárlátogatás Znojmo

A kiégetés 1280 Celsius fokon történik, melynek során az anyag felforrósodik és a részecskék közötti levegő eltávozik. Ekkor az anyag és a máz eggyé válik. A folyamat során a termék függőleges irányban 10-15%-ot, vízszintesen 5-9%-ot zsugorodik, végül kihűlés után elnyeri végleges formáját. A termékek előfűtését a kemencék előtt azzal a forró levegővel végzik, amit a lehűtésük során szívnak el a kemencéből távozva. A teljes folymat 12 órán át tart.

Laufen gyárlátogatás Znojmo

A gyártási folyamat minden szakasza szemrevételezéses ellenőrzéssel zárul és csak a tökéletes darabokat fogadják el. A dolgozók minden egyes terméket a személyes jelükkel látnak el, ezzel felelősséget vállalva a kikerülő termékekért. A végső ellenőrzéssel a Laufen garanciát vállal – színtől és formától függetlenül – az összes termékért, ezzel is hangsúlyozva elkötelezettségét a megbízhatóság, a precizitás és funkcionalitás iránt.

A Laufen nevéhez fűződik többek között a világ első fali wc-je (1964), a présöntési technológia feltalálása a kerámia gyártásban (1980) és az első szabadon álló mosdó megalkotása is (2003).

Laufen gyárlátogatás Znojmo

A kerámia gyártás alapjai az elmúlt 150 évben nem sokat változtak. A Laufen innovatív fejlesztéseként azonban megjelentek a robotok egy ugyancsak saját fejlesztésű présöntési technológiával, mellyel gyorsabbá és pontosabbá vált a gyártás. A tradiciókhoz ragaszkodva azonban, mind a mai napig a gyártási folyamatoknak elengedhetetlen része az ember.

Laufen gyárlátogatás Znojmo
Laufen gyárlátogatás Znojmo

Így minden egyes Laufen kerámia termék, ami a vásárlók otthonába kerül, precíz, pontos, svájci minőségi standard, az európai szabványokon túlmutató, egyedi, rengeteg kézimunkával gyártott, igazi egyéniség.

Laufen gyárlátogatás Znojmo
Laufen gyárlátogatás Znojmo
Ez is érdekelhet

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Így csaljunk a csempével: hidegburkolattal is formálhatjuk a teret

Minden olasz burkolatra 10% kedvezmény

Hatékony, megtérülő és környezettudatos – fűtés hőszivattyúval

A legtöbb energia a falakon távozik, ne hagyjuk! Felújítás Austrotherm szigeteléssel

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Miért fontos a tetőcserepek felületkezelése?

A Terrán TetőKalkulátorával egyedi, gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást készíthet!

Leier Típusházak méretpontos, előregyártott betonelemekből, gyors kivitelezéssel!

Leier Durisol magaságyás: Kertészkedés egyenes derékkal, környezetbarát módon!

A Paradox érintőképernyős kezelői – TM50 és TM70

Ne mondjon le a fürdés élményéről, válasszon inkább akadálymentes kádat

A külső textilárnyékolók Fixscreen-rendszerével új dimenzió kezdődött az árnyékolásban

Erre figyeljünk, ha zsaluziát vásárolunk! - válaszol a szakértő

Élhetőbb otthon további Panasonic nyereményekkel

RAVAK Espirit csaptelepek - Természetes és időtálló szépség a haszonelvű formatervezés jegyében.

Kingfire S3 - az okos kandalló

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

„Sok mindent szükséges átgondolni a tervezés során” – beszélgetés Szilágyi Dórával, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat közönségdíjas lakberendezőjével

„Olyan típusú ember vagyok, aki bármit képes megszervezni” – interjú Zselló Katica lakberendező, enteriőrtervezővel, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat díjazottjával

A legmodernebb csaptelepekkel energiatakarékossá és fenntarthatóvá tehetjük otthonunkat

Ikonikus design innovatív anyaghasználattal: egy kultikus fürdőszoba berendezés újjászületése

Hogyan ültetheted be a japandi stílust az otthonodba? Útmutató a minimalista esztétikához

Hatalmas sikerrel zárult a 2023-as Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás