3 szempont bútorválasztáshoz – a szakértő tanácsaival

Bútort - optimális esetben – hosszú évekre, gyakran évtizedekre vásárolunk. Előfordulhat azonban, hogy a terveinket felülírják olyan bosszantó dolgok, mint a bútor idő előtt tönkremenetele, vagy használat közben derül ki, hogy kényelmetlen, nem praktikus. Csupa olyan tényező, melyeket nem láthattunk előre. Hogyan állapíthatjuk meg, hogy a kiszemelt bútordarab valóban tartós lesz-e? Milyen tulajdonságokra figyeljünk még mielőtt a vásárlás mellett döntünk? Az eligazodást a Lamello szakembere segíti tanácsaival.

A minőségi bútor - 4 pontban összefoglalva

A jónevű, minőségi bútorokat gyártó cégek - hasonlóan a régi idők bútorkészítő mestereihez - a mennyiséggel szemben a minőség alapelvét tartják előrébbvalónak és ehhez az elvhez a munkájuk során mindig ragaszkodnak. Ennek megfelelően a Lamello már évtizedek óta csak magas minőségű bútorok gyártásával foglalkozik. Éppen ezért a termékeket felesleges néhány évente lecserélni és eldobni, jobb esetben eladni. Ezeket úgy tervezik, hogy a lehető leghosszabb ideig, akár használati tárgyként, akár a lakás díszeként helytálljanak. A minőség elve tehát kiemelten fontos, szembemenve a posztmodern mennyiségi termeléssel.

A Lamello tömörfa étkezőbútora magán viseli a minőség legfontosabb jegyeit
A Lamello tömörfa étkezőbútora magán viseli a minőség legfontosabb jegyeit

Az állandóság már-már luxusnak számít a pörgő, néha zaklatott életmódunkban, így a minőség szerepe felértékelődik és valószínűleg soha nem megy ki a divatból. Az időtlen szépség, a megbízható működés, a faanyagnak köszönhető természetes harmónia azok a tulajdonságok, melyekkel a prémium minőségű bútorok rendelkeznek.

A fentieken kívül a minőség több tényező kedvező együttállásából is születik. Ezek közül az egyik legfontosabb a szakértelem: a Lamellónál a faanyaghoz értő, a fát szerető mérnökök, technikusok és segédek dolgoznak. A termelés nem egyhangú gyártósorokon, betanított munkával, hanem manufakturális körülmények között folyik, ahol a megfelelő képzettség elengedhetetlen követelmény. A szakemberek kifogástalan munkadarabokat készítenek, melyeket az állandó minőségellenőr is gondosan felügyel.

Minőségi és elegáns, modern, tömörfa bútorok a nappaliban
Minőségi és elegáns, modern, tömörfa bútorok a nappaliban

Egy másik fontos összetevője a minőségnek, a jó alapanyag. A bútorokat hazai erdőkből származó keményfából készítik, leggyakrabban nemes tölgyből, fekete dióból és bükkből. Ezek a faanyagok hosszú időn keresztül ellenállnak mindenféle behatásnak amellett, hogy látványuk valódi esztétikai élményt nyújt. Az olajozott felület kevésbé sérülékeny, mint a lakkozott és egyszerűen, minimális költséggel javítható, valamint több alkalommal felújítható.

Nagymértékben emelik a termékek színvonalát az első osztályú kiegészítők - pántok, szerelvények és vasalatok - alkalmazása is; a Lamello szakemberei a német precizitást részesítik előnyben. A beépített BLUM szerelvényekre az osztrák gyártó élethosszig tartó garanciát vállal. Nem véletlenül tekintik sokan etalonnak ezt a márkát a bútorvasalatok világában.

A használati bútorok tekintetében tehát érdemes mindig a minőséget választani, még akkor is, ha nagyobb, egyszeri kiadást jelent a család számára. Így akár évtizedekig megnyugvással és elégedettséggel gondolhatunk a stabil, könnyen bővíthető étkezőasztalra, a nem nyikorgó, masszív franciaágyra, vagy a könyvek százait is biztosan tartani képes polcokra.

Évtizedekre szóló tömörfa bútorok
Évtizedekre szóló tömörfa bútorok

Mikor nevezhető egy bútor ergonomikusnak?

Egy minőségi bútor esetén már a tervezés során kiemelt fontossággal bír az ergonómia, hiszen ez ma már alapvető követelmény. Legyen szó fogantyú kimarásról, vagy egy asztal bővíthetőségéről, a bútorok tervezése során a dizájn és a használhatóság egyenlő súlyt kell, hogy kapjon. A Lamellónál kiemelten szem előtt tartják, hogy a vásárló egyszerűen és hatékonyan használhassa a terméket. Az a cél, hogy minden kézre essen, csökkentve így a terhelést, megkönnyítve a mindennapokat.

Fontos hozadéka az aprólékosan kidolgozott anyaghasználatnak az is, hogy a termékek rendkívül figyelemfelkeltők és minőségi benyomást keltenek.

Már a tervezés során figyelmet fordítanak arra, hogy a végeredmény ergonomikus legyen
Már a tervezés során figyelmet fordítanak arra, hogy a végeredmény ergonomikus legyen

A bútoriparban a tömörfa rendkívül praktikus anyag, hiszen a tervező, gyártó nem szorul olyan keretek közé a formákat illetően, mint a laminált forgácslapból készült termékeknél.Az új technológiáknak köszönhetően úgy faraghatják a fát, hogy azt teljes egészében “rászabják” az emberre. Ez először a tervezőasztalon történik. Az egyes részletmegoldásokat úgy dolgozzák ki, hogy idomuljon az emberi testhez, vizsgálva itt az emberi test anatómiai sajátosságait. Ezeket a terveket később kézzel fogható prototípusokon tesztelik.

Oly szempontokat is figyelembe vesznek, mint az átláthatóság. Ehhez például egyes termékeknél, melyekben üvegpolc található, üvegből készült polctartót használnak, így semmi nem töri meg az adott bútor látványát.

A kényelem, az egyszerű használat és az időtállóság a legfontosabb szempontok a bútor kiválasztásánál
A kényelem, az egyszerű használat és az időtállóság a legfontosabb szempontok a bútor kiválasztásánál

Fontos, hogy a leendő vásárlók használat közben is megismerhessék a termékeket. Ehhez a legjobb platform a bemutatóterem, ahol szemügyre vehetik a választékot. A fa érintésének melegsége és az ergonomikusan kialakított részletek kétséget kizáróan bizonyítják a prémium minőséget.

Praktikum – egyszerű használat, többfunkciós bútorok

A praktikus bútor megkönnyíti az életünket: gyorsabban, egyszerűbben és kisebb erőt kifejtve működtethetjük a mozgó részeket. Ilyenek például a professzionális görgők, a csillapított záródású ajtók, a beépített bővíthető étkezőasztalok, a dohányzóasztalokból kiemelhető tetőlapok, az érintésre kapcsolódó hangulatvilágítás, vagy a beépített evőeszköztartó.

A praktikum nyilvánvalóan a konyhabútoroknál a legfontosabb, hiszen ott tölti az ember a legtöbb időt. Sőt, prémium minőségű termékek esetén ez nemhogy elvárás, de kötelező jellegű is.

Praktikus, bővíthető étkezőasztal
Praktikus, bővíthető étkezőasztal

Azt gondolnánk, hogy a praktikum egy kis lakásban lényegesebb, hiszen a helyszűke miatt a berendezéssel is kevésbé nagyvonalúan bánunk. Ám a Lamello szakembere eligazít ez ügyben is: a praktikum mindenhol egyaránt fontos. Kis lakásoknál inkább a speciális funkciók tehetik praktikussá a bútorokat, gondolhatunk itt pl. az egyes bútorok kis méretűvé alakíthatóságára, az összecsukható megoldásokra.

A megmunkálás és az anyagválasztás során is szempont a praktikum. A modern CNC- technológiának köszönhetően a praktikus megoldások ma már sokkal jobban személyre szabhatók, hiszen a tömörfa bárhogy faragható, míg egy laminált bútorlap esetén csak egyenes síkokban gondolkodhatunk. További praktikus előnye a tömörfa bútornak, hogy egy véletlen karcolódás esetén a sérülést egy csiszolópapír segítségével könnyen eltávolíthatjuk. Bútorlap esetén a sérülések nem javíthatók.

A praktikus szemlélet jelenik meg a szellős, könnyed étkezőbútornál is
A praktikus szemlélet jelenik meg a szellős, könnyed étkezőbútornál is

Tévedés azt gondolnunk, hogy egy bútor vagy praktikus, vagy esztétikus. A Lamellónál mindkét szempontot figyelembe veszik: egyik a másik nélkül ma nem működhet. Kiemelten fontosnak tartják, hogy termékeik a mindennapokban segítsék a vásárlóik mindennapjait.

Ami érdekes, hogy a praktikum, mint szempont, nemenként és korosztályonként is eltérő lehet. Természetes, hogy elsőre mindenkit a látvány, a dizájn győz meg, de a hölgyek inkább a szívükre, az urak pedig az eszükre hallgatnak jobban. A fiatalabbakat a modern és minimalista vonalak, míg az idősebbeket a konzervatívabb megjelenés vonzza.

A Lamello bemutatóterme 3D videón is megtekinthető.

Kapcsolódó cikkek

Kislakások bútorai

Azt gondolhatnánk, hogy egy kisebb lakásba éppolyan bútorokat kell venni, mint egy nagyba, csak kevesebbet. Jobb, ha tudjuk: ez tévedés. Ne csak légiesebb darabokat keressünk, hanem olyanokat, amelyeket többféleképpen is használhatunk.

Furnérborítású bútorok javítása

A beépített bútorok furnérborítása a beázások, páralecsapódások miatt gyakran leválik. Ha a szerkezetet nem lehet műhelybe szállítani, a helyreállítást a helyszínen kell elvégezni.

Bútorok a jövőből

Az okostelefonok korában nem kell csodálkozni a „hi-tech” bútorokon sem. Íme két igazán „okos” darab. A ledes fotel és a multifunkciós hullám kanapé sok kamasz álmát testesíti meg.

Hogyan használjuk az ultraviolát az otthonunkban?

Már mindenki tudja a hírt, hogy a design, a divat és képzőművészet idei meghatározó színe az ultraviola lett. A 2018-as szín egy kékalapú lila, mely “magasabb szintre helyezi az ember éberségét és alkotói potenciálját” – mondta róla a Pantone ügyvezetője, Leatrice Eiseman. De lássuk csak, hogyan illeszthető be ez az árnyalat otthonainkba?

Bútorátalakítás ötletesen, antikolás technikával

Az úgynevezett antikoló technika segítségével bútorainkat hangulatos, patinás megjelenésűvé varázsolhatjuk. Átalakítás lépésről lépésre.

Személyre szabott fürdőszobák – Hogyan válasszunk fürdőszoba bútort?

Otthonunk minden helyiségében törekednünk kell az összehangra, így a fürdőszobánk esetében is fontos, hogy megfelelő minőségű és stílusú bútorokkal rendezzük be.

Magas minőség, professzionális tervezés – Bútorok egyedi igényekre

Egy enteriőr kialakításakor számos kényelmetlenségbe ütközhetünk, de az egyik legnagyobb probléma a bútor és a tér méreteinek összeegyeztetésekor adódhat. Hol rövidebb 10-20 cm-rel a konyhabútor és kitöltetlen rések, zugok maradnak, hol néhány centivel szélesebb az amúgy álomszép franciaágy és le kell mondanunk róla.

Kaméleon módjára változó bútorok

A régi bútorok átalakításával azok stílusa is megváltozik. Az újraformált darabokat azok értékelik igazán, akik a lakberendezés terén is bátran kilépnek komfortzónájukból.

A nyugalom szigete, avagy mit nyújthat egy különleges ülőbútor

Elég egyszer kipróbálni, jó eséllyel függőséget okoz a puha fészekként ölelő relax-sziget, ez a flexibilis anyagú, a formák és színek kavalkádjában pompázó, multifunkciós családi pihenőhely.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár