Drót művészet – kerítések, korlátok, dekorációk egyedi módon

A ház körül, vagy a lakásban használt drótból készült tárgyakról a legkevésbé feltételeznénk, hogy látványosak, egyediek is lehetnek, pedig a lehetőség adott erre. Egy remek ötlet nyomán ez a jól alakítható anyag, új testet öltött és eddig soha nem látott formában jelenik meg kül- és beltéren.

A Drót Design építészeti elemek megmutatják, hogy egy ügyes tervező mire képes a dróttal: a hálós szerkezet hegesztett, illetve hajlított formálásával képek, minták jelentíthetők meg a felületen. Az így kapott dekoratív drót panelek felhasználásának pedig valóban csak a fantázia szab határt. Kültérre egyedi kerítéseket, korlátokat, homlokzati díszeket kaphatunk ily módon, a belső terekbe pedig álmennyezetek, beltéri dekorációk, beltéri lépcsőkorlátok, térelválasztók formájában vethetjük be a drót elemeket.

Hajlított technikával készült drót álmennyezet
Hajlított technikával készült drót álmennyezet
Lace Fance mennyezeti panel
Lace Fance mennyezeti panel

A tervezést nyugodtan bízzuk a design stúdióra, az elképzeléseinkkel kapcsolatos minden fontos információt itt megtudhatunk. Választhatunk mintát a korábbi munkáikból, vagy terveztethetünk valami újat.

Lépcsőkorlát hajlított drót panelekből
Lépcsőkorlát hajlított drót panelekből
Hegesztett drótkerítés egyedi mintával
Hegesztett drótkerítés egyedi mintával

A gyártási technológiát – hegesztett, vagy hajlított – a tervező határozza meg. A hajlított termékek horganyzott, vagy rozsdamentes acél, vörös- vagy sárgaréz drótfonatból készülnek, de akár műanyag bevonattal is rendelhetők.

A hegesztett típus mintás horganyzott acél hálópanelekből áll, porfestéssel viszik fel a színt, amelyet a RAL skáláról választhatunk. Ezek felülete merevebb, mint a hajlított változaté, így a támasztáshoz kevesebb keret szükséges.

A Dedots termékek drótfonatain színes pixelpontok segítségével jelenítenek meg különféle mintákat. Az eredmény lenyűgöző.

Dekoratív homlokzat drót panelekkel
Dekoratív homlokzat drót panelekkel
Homlokzat Dedots panelekkel
Homlokzat Dedots panelekkel
Homlokzat Dedots panelekkel
Homlokzat Dedots panelekkel

A Lace Fence megálmodója, Joep Verhoeven volt, aki diplomamunkaként nyújtotta be ötletét 2005-ben az eindhoveni Design Academy-n. 2,5 évet töltött Indiában, hogy megtanulja a drótpanelek elkészítését, felépítse a gyárat és betanítsa az ottani munkásokat. A paneleket kézzel készítik Indiában, fair trade termék, fontos, hogy a munkásokat nem zsákmányolják ki. A gyárban 40 ember dolgozik állandó jelleggel, de nagyobb megrendelések esetében ez a szám a 100-at is eléri. 

Kapcsolódó cikkek

Mert a házhoz egy szép kerítés is dukál…

Ha már birtokba vettük álmaink házát, kár lenne elrontanunk az összképet egy rosszul megválasztott kerítéssel. Emellett fontos a biztonsági szempont is, hiszen alapvető funkciója, hogy megvédje otthonunkat a nem kívánt látogatóktól.  Továbbá fontos az igények és a pénztárcánk tartalmi találkozásának harmóniája is.

Kerítésfestés házilag

A csapadékmentes, mérsékelten meleg idő kedvez néhány ház körüli munkának, többek között a kerítés felújításának, a kerítésfestésnek is, ehhez kívánunk néhány jó tanácsot adni.

A terasz felújítása

A teraszok az otthonunk, lakásunk külső bővítményei, az alapterület egyfajta csatolt területei. A terasz az épületből legalább 1,5 méterre kinyúló szerkezeti elem. Építési felújítási szempontból ide tartoznak a kocsifeljárók, nagyobb erkélyek, tetőteraszok és a ház körüli szabadtéri ücsörgésre, étkezésre és - ha van - a medence körüli tevékenységre szolgáló stabil, állandó, burkolattal rendelkező területek is.

Praktikus mobil falak a lakásban

Lakásunk kapcsán felmerülhet az a probléma, hogy az egyébként megszokott falaink éppen rossz helyen vannak. Lehetnének fél méterrel arrébb, vagy ne is lennének ott egyáltalán. Aztán meg jó lenne egy adott funkciójú területet időlegesen elzárni, körbekeríteni valamilyen célra, munkára, vendégfogadásra. Fix falak esetén ez gyakorlatilag megoldhatatlan A helyzet feloldására megoldás lehet a falak, illetve azok egy részének rugalmas áthelyezése, mozgatása.

Karácsonyi dekoráció kül- és beltérre

Koszorúk, csillámló díszek, fényfüzérek és girlandok, no meg az elmaradhatatlan fenyőfa. Ezek nélkül elképzelni sem tudjuk a karácsonyt.

Álmennyezet és design

Az álmennyezetek hasznos funkciójukon kívül a belső terek dekorálására is lehetőséget kínálnak. Ha ez is célként szerepel a kialakítás során, érdemes egyedi megoldások után nézni.

Elegáns és vagány beton tárgyak

A beton töretlen népszerűségét mi sem mutatja jobban, minthogy egyre nő a magyar alkotók száma ezen a piacon. Egy tehetséges hölgy kreativitásának köszönhetően ismét gazdagodott a beton kiegészítők tárháza.

Dekoráljunk egyszerűen vászonképpel, fotótapétával, térelválasztóval!

Egy enteriőr hangulatára a bútorok, textíliák és kiegészítők mellett a dekorációk is nagymértékben hatnak. Sőt meglehet, hogy egyik-másik díszítőelem sokkal inkább a figyelem fókuszába kerül, mint egy jellegtelen kanapé.

Különleges beton használati tárgyak

A beton használata már régen túlnőtt az építőiparban ismert módokon. Ma már ez az erőteljes, masszív anyag nem csupán az alap. Egyéni lakberendezési tárgyak köntösében kelt új életre.

Önnek ajánljuk