Gyereklámpák, éjszakai fények - Világítás a gyerekszobában

Fazekas Attila

A világítástechnika egyik eldugott területe a gyermekszobák lámpái. Itt kevésbé a megvilágításon van a hangsúly, sokkal inkább a formavilágon és a megjelenésen.

Mi jellemző leginkább a gyermeklámpákra? Természetesen a formaviláguk és a mintázatuk. Minden korosztálynak megtaláljuk a megfelelő lámpatestet a pillangóstól a Marveles függesztékig. Fontos, hogy biztonságos is legyen és mindemellett praktikus is.

Lámpák a gyerekszobában

Gyerekszobába, ha még nagyon kicsi a gyerek, ne rakjunk olyan lámpatestet, melyben látszik a fényforrás, mert vakíthat. A spotlámpákat lehetőleg hanyagoljuk. Túl sok fényre sincs szükség, mert nem tesz jót a pici baba szemének, ha rákapcsoljuk a fővilágítást. Inkább kisebb megvilágítás és éjszakai fény a javasolt, de utóbbi mindig legyen.

  • Mindegy, hogy a lámpatest éjszakai fény, vagy asztali lámpa, villamossági szempontból legyen biztonságos és szigetelt.
  • A lámpa búrája ne legyen törékeny!. Mennyezeti lámpáknál fa vagy műanyag búra az elvárás.
  • Jó, ha a teljes burkolat ütésálló. Ugyanis amit a gyerek elér azzal játszani is fog és tudjuk, az mivel jár.
Lámpák a gyerekszobában

Többféle alkalmazású lámpatestekből választhatunk:

  • Mennyezeti lámpák függesztékek
  • Asztali lámpák
  • Éjszakai fények (dugaljba dugható és elemes)
  • Éjszakai fények, melyek akkumulátoros elemlámpát is tartalmaznak.

A mennyezeti lámpák és függesztékek, valamint asztali lámpák esetében, ha már nagyobb gyermekről van szó, vigyük el őt is magunkkal az üzletbe és válasszuk ki együtt a lámpát. Ha ő választja ki, akkor élvezni fogja. Egyes gyártóknál találhatunk olyan kreatív lámpákat, melyek helikoptert, vagy darut ábrázolnak, amivel valóban játszani is lehet.

Fontos, hogy a rajzfilmek figurái megjelennek ezen lámpák kinézetében, mintázatában és formájában. Vannak gyártók, melyek megvették a használati jogot például a Disney szereplőkre, így csak ők használhatják az adott karaktereket. Más népszerű rajzfilmek ritkán jelennek meg lámpákon, ugyanis a felhasználási jogokat ritkán veszik meg a gyártók.

Lámpák a gyerekszobában

Az éjszakai fények fontos elemei az éjszakáknak. Ha este felsír a gyerek, akkor nem kapcsoljuk fel a villanyt, pusztán az éjszakai lámpa fénye mellett odamehetünk hozzá. A jó éjszakai fény sosem túl erős. Praktikusak azok az éjszakai fények, melyek tartalmaznak egy hordozható elemlámpát is. Ezt a gyerekek is nagyon szeretik. Nagyobb korukban, amikor már elég magasak, de a villanykapcsolót még nem érik el, akkor elemlámpaként magukkal vihetik, ha átszaladnak este a szülőkhöz.

Sokan a kapcsolóproblémát úgy oldják meg, hogy ideiglenesen egy méteres magasságba lekábeleznek kábelcsatornába egy második kapcsolót. Ez felesleges az előbb említett éjszakai fény mellett.

A sólámpa, amellett, hogy egészséges, ugyancsak praktikus megoldás a gyerekszobák éjjeli megvilágítására. Kellemes, sárgás, meleg fehér jellegű fénye mellett könnyen el lehet aludni. Nincs erős fénye és a légzésnek is jót tesz.

Lámpák a gyerekszobában

Néhány említésre méltó gyártó, melyek lámpáit érdemes a hazai forgalmazóknál keresni: Elobra - német gyártmányú és minőségű kreatív gyermeklámpák

  • Dalber - spanyol gyermeklámpák, stílusában viszont nem elrugaszkodott. Külön kiemeledő, hogy egyes lámpatesteire többféle mintázat kapható, és ahogy cseperedik a gyerek úgy lehet cserélgetni a mintázatot rajta.
  • Philips - Disney figurás lámpák
  • Rábalux - a neves magyar gyártó kreatív, hazai tervezésű és igazán gyerekeknek való lámpákat kínál.

A fentiek közül bármelyiket bátran választhatjuk, a minőség garantált. Az apró dolgokra is odafigyelő tervezőikkel igazán jó lámpát tudhatunk gyermekünk szobájában.

Kapcsolódó cikkek

Világítástervezés a háló-, gyerek- és fürdőszobában

Megépült az új lakás, az új ház, vagy éppen a régi az, csak éppen felújítva, kívül belül csinosan és praktikusan? Apropó... Ha már a praktikumnál tartunk, ne feledkezzünk meg a világítás optimális megtervezéséről.

Fő világítás és dekorációs fények színes LED szalagokkal. Okos rendszerek

A színes LED szalagokat gyakran alkalmazzák hangulatvilágításokhoz, rendezvénytermek indirekt megvilágításaihoz, de okos testvéreikkel együtt különleges világítások is megvalósíthatók.

Szerelvények az otthonunkban: kapcsolók, dugaljak

Minden háznak, lakásnak fontos elemei a szerelvények, nemcsak funkció, hanem design szempontjából is. Nézzük át kicsit milyen lehetőségeink vannak.

Páratlan páros – a beton és a fa

A beton és a fa együttes alkalmazása asztali lámpatesteknél roppant tetszetős designt eredményez.  A hideg érzetet magában hordozó, karakteres anyag, a beton és a természetes, meleg fa összepárosítva nagyszerű hatást kelt és különleges színfolttal gazdagítja otthonunkat.

Formabontó világítás

Izgalmas és formabontó, új termékcsalád jelent meg a hazai piacon a világítástechnika világában. Ez a magyar design termék saját fejlesztésű, kézzel készített alkotás.

Modern, mediterrán stílus a fürdőszobában. Válasszunk stílusos bútorokat és kiegészítőket!

Úgy tűnik, a mediterrán stílus örök kedvenc marad, ám egyre népszerűbb ennek egy modern, letisztult megjelenésű változata. Jellegzetessége, hogy az egyes elemek nagyon jól variálhatók egymással.

Konyhatervezés - A leggyakoribb hibák és a lehetséges megoldások

A lakás építése vagy felújítása során számos, fejtörést okozó kérdéssel találjuk szembe magunkat. A belső terek kialakításakor az egyik legkeményebb diót a konyha megtervezése jelenti, mely még a profik számára is alapos körültekintést igényel. Laikusként pedig – legyünk bármilyen alaposak – könnyen futunk olyan hibákba, melyeket aztán csak komoly idő és költség ráfordítással tudunk orvosolni.

Napelem és/vagy napkollektor?

Vajon mikor melyiket célszerű használni, illetve használható‑e mindkettő egy háztartási háztartási rendszerben? Az átlagember számára a kettő szinte ugyanaz, pedig működési elvüket és a kimeneti energia formát tekintve jelentősen különbözőek, bár a betáplált energiát valóban a napsugárzás biztosítja mindkét esetben.

Okosvilágítás a lakberendezésben

A LED-ek megjelenése óta egyre inkább alapvetés, hogy otthonunk kialakításakor a fények tervezésére is kiemelt figyelmet fordítunk. Az okosvilágítások pár évvel ezelőtti debütálásával pedig még szélesebbre nyílt a lehetőségek tárháza, így a trend is töretlenül erősödik.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár